0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Регресия на жълтото тяло
« -: Май 15, 2015, 12:15:59 pm »
Здравейте!

Искам да ви питам дали случайно имате идея на кой ден от цикъла жълтото тяло започва да регресира и този процес вижда ли се на ехограф? В сряда ми беше 27-ми ден от цикъла (при 30-32 дни) и ходих на лекар да види дали е имало уволация този месец. Каза, че е имало и че вижда хубаво жълто тяло и хубава лигавица, каквото и да значи това  :D Разчетох се после де и разбрах, че ако няма оплождане въпросното жълто тяло регресира, но не разбрах кога започва този процес, примерно при цикъл от 30-32 дни какъвто е моя. Док каза, че може и да не ми дойде ама аз гледам да не се надявам, че после..........Та трябваше ли вече да е започнала регресията ако няма оплаждане?
*
Re: Регресия на жълтото тяло
« Отговор #1 -: Май 15, 2015, 17:27:13 pm »
Aeryn, а какви са ти опасенията? На този ден от цикъла лекарят най-вероятно е видал жълто тяло. Ти за задържан фоликул ли се опасяваш? След като лигавицата е била добра, най-вероятно това е жълтото тяло. Оплождането няма връзка с жълтото тяло.
ЖТ се формира след спукването на фоликула. На мястото на спукания фол. се оформя капсулка (така нареченото жълто тяло), която произвежда прогестерон, този хормон е важен за оформяне на добра структура на лигавицата, има отношение към имплантацията.