Момченцето на моя приятелка е точно на възрастта на Марко и има проблем от спектъра на аутизма. Малко преди да навърши годинка започна да проявява странности (да не докосва много храни и предмети, да не понася никакво общуване с непознати), забави развитие по отношение на грубата и фината моторика. И аз така сравнявах моето и другото дете, но е погрешно да се търси причината за проблема само в нещо направено или несвършено от родителите.
Детето на приятелката ми го подложиха на обстойни изследвания, които на тази възраст са срещи и игра с цел излагане на детето на определен вид ситуации, за да се проследят реакциите му и да се оцени развитието му във всяка област. Специалистите бяха поне трима - психолог, логопед и диетолог, доколкото си спомням - и работиха в екип при поставянето на диагнозата и после при работата с детето в продължение на 2 години. Щатът Пенсилвания има много добра програма, която финансира тези изследвания и терапията за всички деца с подобни проблеми, без оглед на дохода на семейството или наличната медицинска застраховка. След тригодишна възраст децата преминават в друга програма, защото вече са нужни друг тип занимания, логистика и специалисти.
Много сериозна работа свършиха с момченцето и подобрението му е невероятно. Приятелката ми е споделяла, че ползата е най-голяма, ако интервенцията е комплексна и отрано.
Надявам се родителите да подходят разумно и да намерят добра грижа за момиченцето!
Аз имам личен опит с тази програма, защото главата на Стела се оказа сплескана заради схванат мускул на вратлето и на два месеца педиатърът препоръча преглед. Физиотерапията щеше да е най-добра, ако се назначи през тази програма, но за целта дойде у дома делегация от трима души. Направиха обстоен преглед на тримесечното бебе, който беше по-прост, защото е малко детето. Обясниха, че ако е схванат мускулът, детето гледа само в една посока, а оттам може да настъпят смущения в зрението, слуха, мускулния тонус... И действително детето все правеше дъга с цялото тяло само надясно. Деликатно, но обстойно оцениха условията у дома и семейната среда, за да отхвърлят насилие над бебето като рисков фактор. Написаха ми доклад от 10 страници с резултатите. Стела получи обща оценка от над 90% за покриване на критериите за развитие за възрастта си; нужна беше оценка от 70%, за да й назначат терапия.