Здравей
slanceto2,
Аз не съм осигурена в Токуда, но т.к. съм доста запозната с работата за здравните фондове ще си позволя да ти отговоря.
Като за начало какъвто и да ти е здравния пакет, дори и да е максималния за даден фонд, почти сигурно е че инвитро процедура е изключено по общи условия. Досега знам само един фонд, който предложи да финансира такава процедура на клиентите си, но се касаеше за индивидуална ексклузивна оферта към определена корпоративна група и си беше изрично договорено! Затова като за начало прочети общите и специалните условия по договора си и виж дали се покриват такива разходи.
Относно клиниката - това, че фонда е на Токуда не би следвало да означава, че имат договор само с Токуда (а и така да е, трябва да си наясно че Виена Ин витро център е в Токуда, но не е собственост/част от Токуда...). Трябва да провериш в списъка на заведения, с които имате договор дали имат договор с болница Надежда, защото е доста вероятно да е така.
Относно документите: Зависи какъв тип договор имат с конкретната болница (в твоя случай Надежда). Договорът може да е "абонаментен" и тогава само с картата си да ползваш услугите им или да не е и да трябва да си платиш сама, след което те ти издават документ за медицински преглед/медицинска услуга и фактура и ти кандидатстваш пред фонда за възстановяване на разходи.
Важно е да знаеш, че ако инвитро не се покрива по твоя договор, то никакви изследвания, лекарства и прегледи няма да ти бъдат заплатени. Заплащат се такива само свързани с покрито заболяване от фонда. Например: Имаш ендокринологично заболяване и ти правят изследвания на хормони и ти изписват лекарства. Ако отидеш на ендокринолог и той ти ги назначи и в документите пише, че ти ги назначава защото имаш такова заболяване би следвало да платят и прегледа и изследванията и лекарствата. Ако обаче на прегледа е отбелязано, че лечението е във връзка с АРТ, то няма да платят нищо. Това важи и за АГ прегледи и изследвания, имунологични и т.н....
Моят съвет е ако имате координатор във фонда да се обадиш и да попиташ дали към твоя договор се покрива дадено изследване ако е по медицински показания (без да споменаваш АРТ) и после да видиш кое може да ти се изпише от лекар-специалист
Относно лекарствата - фондовете обичайно имат лимит, който не е много висок, така че провери и това колко е. Важното е, че ако ти поемат лекарството и да не ти стигне лимита все някаква част ще покрие, така че дано да го поемат. Ако пък не стане, то поне използвай лимита за други съпътстващи лекарства към процедурата (аз например използвах моя за Утрогестан, Естрофем, Но-шпа и магнезии след като забременях...).
Надявам се да помогнах и да ме разбра. Ако имаш други въпроси ще се радвам да помогна