Всичко опира до два фактора. Първо, времето, с което разполагате: на колко години си и колко още сте склонни да чакате и опитвате? Второ, има ли проблеми и при теб, които допълнително намаляват шанса за спонтанно забременяване?
Аз търсих същата информация преди години, когато оперираха мъжа ми от варикоцеле. Погледни в тази тема - ако ти се чета, там ще намериш много истории с различна развръзка. Не успях да забременея спонтанно след операцията, въпреки значимо подобрение в показателите 10 месеца по-късно. Направихме последна стимулирана инсеминация без успех и решихме повече да не чакаме. Бях на 37. Първата ми процедура с оплождане ин витро и икси беше успешна - от нея имам син на три години. 4 години след операцията обаче забременях спонтанно.
Нямам еднозначен отговор дали операцията е довела до втората бременност, но категорично помогна да се случи първата. Мъжът ми нито е по-млад, нито живее по-здравословно, за да има добри спермални показатели толкова години по-късно.
Съветвам те да не подценявате и омаловажавате възможни проблеми при теб. Въпреки варкоцелето като главен заподозрян, нужно е да изследваш овулация, проходимост на тръбите, яйчников резерв, репродуктивни хормони, щитовидна жлеза, лигавица на матката. Това се прави в рамките на 2-3 месеца.