Здравейте,
Темата е доста стара, но се надявам все още някой да я проверява и да ми помогнете.
Дъщеричката ми е на 2 месеца и половина и се притеснявам да не е развила рахит заради следните "симптоми" и предпоставки:
- неспокоен сън (често си върти главичката наляво-надясно и вселдствие косичката и рано започна да пада)
- първият месец ми наддаде с 1,4 кг.
- на последната консултация, педиатърката й опипа гръдния кош и каза, че имало "топчета" и витамин Д не й достига и да й давам 1 седмица по 2 капки на ден, а на следващата седмица - по 1.
Малко допълнителна информация:
- на смесено хранене е- приема по около 350 мл адаптирано мляко на ден
- витамин Д давам по 1 капка на ден след първи месец
- родена е на 15 май
- всеки ден сме навън- без значение от метереологичните условия
- Фонтанелата каза, че е добре.
- Детето е много активно и дума не може да става за вялост и отпусналост на мускулите (тя вече се обръща сама)
Естествено след този коментар на педиатърката, аз изчрично попитах да не е рахит, тя ми отговори, че не било.
Само, че за мен това не е достатъчно, защото т.нар. "топчета", които напипа, би трябвало да са тези удебелявания на ребрените хрущяли, което ако е факт според мен не е за подценяване.
Наясно съм с изследванията, които трябва да направя, за да съм сигурна, но тъй като все пак става въпрос за вземане на венозна кръв и освен т.нар. "топчета", другите симптоми не са сами по себе си показателни или сериозни ми се иска да проверя с още един специалист преди да премина към вземането на кръв.
По моя логика, би трябвало да я заведа на ортопед. Може ли да ми кажете дали това е правилният специалист.
Идеята ми е да напипа и той тези "топчета" да погледне като цяло положението с костите, главичката и да ми каже дали според него трябва да продължаваме с изследванията.
Какво е вашето мнение и съвет?
Благодаря много,
Розали