Здрасти Лилита,
Ето какво казва доц. Кременски по
темата в дир-а:
Високоспеицализираното УЛТРАЗВУКОВО изследване "Фетална морфология може да се провежда във всяка седмица на бременността.
Желателно е да се проведе:
1) 11-13 седмица за "нухална транслуценция" ,"костизците на носа" и др.
2) 15-18 седмица за "гънка на врата" и всички останали органи.
3) 19-22 седмица ПРОЦЕДУРАТА Е НАЙ-ИНФОРМАТИВНА, ЗАЩОТО СЕ ВИЖДАТ ПОЧТИ ВСИЧКИ АНОМАЛИИ ВЪВ ВСИЧКИ ОРГАНИ.
За целта е необходим ултразвуков апарат от висок клас и специалист, който е обучен да го прави. Измерва се гънката на врата, разглеждат се всички органи, проследява се с доплер кръвотока на съцето, на кръвоносните съдове на пъпната връв. Не всеки акушер-гинеколог може да направи фетална морфология. Също така около 20 г.с. и нататък се прави и фетална ехокардиография - ултразвуков преглед на сърцето на плода - камерите, аортата, аортна дъга, вени.
Аз лично правих фетална морфология в 13, 19 и 24 г.с. при д-р Мазнейкова и д-р Димитрова в София и при д-р Даскалов в Пловдив, а фетална ехокардиография при д-р Спасов в МЦ Фемина - София, нея я нправих 24 седмица, малко по-късно - гледам другите момичета са я правили 20-22 г.с. Фетална морфология и фетална ехокардиография прави също и д-р Томова в "Център по репродуктивно здраве и оплождане ин витро София", закоято също казват че е много добра.
През 15-16 г. с. момичетата правят биохимичен скрининг. Аз личо не направих, защото бременността ми беше с разнояйчни близнаци и е трудно да се интерпретира разултата. Това е изследване, при което се взима кръв и се изследват хормони на бременността, в резултат на което се оценява риска от генетични заболявания. Ето тук има статия за
биохимичния скринингА в тази статия са описани всички изследвания и прегледи по време на бременност, които е желателно да се направят:
Пренатален скрининг, женска консултацияЛека бременност, леко раждане и най-прекрасното бебе !