Пускам тази тема, за да кажа на всички настоящи и бъдещи майки на бебенца с цепнатини на устна и/или небце - няма страшно, всичко ще бъде наред и ще се радвате на прекрасни здрави деца
Навремето търсих в Зачатие, но намерих само малко инфо и реших да споделя.
Когато аз разбрах за цепката на устната на бебето бях в 18 г.с. Бях на ФМ втори триместър при доц. Димитрова. Тя обясни, че това е козметичен дефект. Единствено се притесняваше да не е страничен ефект от по-сериозни генетични аномалии или сърдечни проблеми. Правих амниоцентеза и фетална ехокардиография и всичко беше наред.
Още доц. Димитрова препоръча проф. Анастасов в Пловдив като специалист по оперативна корекция на устната при бебета. След кратко проучване и ние стигнахме до този извод. От страницата на Асоциация АЛА разбрахме в детайли какво предстои. Ходихме и на среща с проф. Анастасов още преди раждането. Намерих и специалист, към който да се обърна, при проблеми с храненето през първите дни - Нина Йорданова. Предупредих екипа, при който раждах. Всички се отнасяха с разбиране и топлота.
Предварителната подготовка и психическа настройка ми дадоха увереност, че мога да се справя. Ако бях разбрала чак след раждането, стресът щеше да е огромен. Затова, бременни момичета, ходете на ФМ при утвърдени специалисти.
И ето, че малкият ми Мони се роди жив и здрав. Закърмихме се, но имаше нужда и от дохранване с АМ. Заради устничката трудно правеше вакум и на гърдата, и на шишето. Първите дни беше и сънлив заради жълтеница. Леко притеснени посетихме Нина Йорданова, която регулярно ни помагаше със съвети за храненето. Опазихме Мони здравичък и добре наддаващ до втория месец. Дойде време за операцията.
По телефона общувахме с отделението в Пловдив. Подготвихме документи и изследвания. Когато пристигнахме на място, ни очакваха и настаниха. Операцията е под пълна упойка, но е кратка. Мони понесе добре всичко. След няколко часа отново се кърмихме. След два дни ни изписаха. Раната зарастна за няколко дни. За проф. Анастасов мога само да кажа виртуоз в хирургията и невероятен в работата с бебета и техните родители. Благодаря!
Сега Мони е на две годинки и ще става батко