0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте, момичета! Предварително се извиням, ако е имало подобна тема. Много бих искала да получа съвет от Вас: на 40 г. съм, не съм раждала досега, бебеправим от 4 години, все още безрезултатно. Насочихме се към репродуктивни клиники. Обиколихме със съпруга ми няколко, приемам възможността за инвитро като последен шанс и основно събирам мнения, правя изследвания. Дали сме си още 6 м. за самостоятелни опити. И при двамата няма сериозни проблеми /при мен през 2008 г. имаше миомектомия - 13 см. възел; някои от репродуктивните специалисти засякоха малка миома 0,4 см./. Хормоните ми все още са на добро ниво за възрастта, с исключение на АМХ - 0,64. Антралните фоликули на 3-ти ден от ц. бяха 6; inb - 90,17 /40-200/; TSH 1,63 /0,35-4,94/; LH - 2,09 /2,04 - 12,6/; FSH - 8,12 /3,5 - 12,5/ Estradiol - 208,2 /102-496/; prolactin - 453,6 /102-496/. Изследванията са правени на 3-ти ден от ц. Засичам овулация всеки месец с ултразвук и електронен тест, имам много редовен цикъл от 26 дни от 13 годишна възраст. По повод на предстояща цветна снимка си направих изследвания за хламидия, което показа стара инфекция, но нова няма. Наложи се да пия антибиотик за една седмица в началото на м. декември 2013 г. Поради намаляващия брой антрални фоликули и АМХ, се обърнах към ендокринолог и през последните три месеца приемах хомеопатични лекарства /фоликулин, лутеин, циклодинон/ + омега 3, вит.Е, вит. Д, DHEA и инофолик. Изведнъж миналия месец, м. ми дойде на 21-я ден /за пръв път в съзнателния ми живот/, леко кървене за 2 дни /обикновено 3-4/. Януари и февруари не съм посещавала гинеколог /изморих се емоционално и решихме да си дадем почивка/. Но също така на 26-я ден м. не дойде. Предната вечер, както обикновено, имах обичайните слаби ПМС болки. Но нищо не последва, нито капчица. Така съм и до днес, 5-я ден от закъснението, нямам болки, нямам ПМС. От първия ден на закъснението правя уринарни тестове за бременност - касетъчните са отрицателни; лентите показват две чертички. Днес направих кръвен тест, ЧХГ - 0, прогестерон - едва 4,96 /5,3 - 86 в лутенизираща фаза/. Явно няма бременност, за мое съжаление,  но и м. не идва. За пръв път ми се случва нещо подобно и съм много притеснена. Най-рано след два дни ще мога да отида на гинеколог. Притеснява ме да не съм си "отгледала" някоя киста, полим или нещо друго от всички изпити лекарствени средства /досега никога не съм имала такива образования/ и ендоментриумът е бил в нормални граници. Въпросите ми са: случвало ли се е на някого нещо подобно с тестове и ЧХГ? Ако няма бременност, може ли да се предизвика м. без хормонални средства?                 
« Последна редакция: Февруари 05, 2014, 21:06:34 pm от orange_sky »
*
Здравей  :)
Преди да отговоря на въпросите, искам да ти обърна внимание на няколко неща:
1. Стара хламидиална инфекция.
Предполагам си чела какво причинява хламидията на женската репродуктивна система. При това положение е належащо да се направи ЦС. Смятам, че без нея и при положение, че 4 години не се е стигнало до бременност, 6-те месеца, които сте си дали са загуба на време.
2. Не виждам да е правена спермограма.
3. Ако след ЦС тръбите са проходими, може да се направят 1-2  инсеминации преди да се премине към ин витро процедура.
4. Независимо какво показват хормоните, има вероятност качеството на яйцеклетките да е влошено.

На въпроса ти. Не съм получавала такива различни резултати от уринни тестова. За мен резултатът от кръвния тест е най-верен (въпреки че се получават и лабораторни грешки). За твое успокоение, повтори кръвния тест.

Относно предизвикването на цикъла. Най-добре е да отидеш на лекар и да се види каква е причината за липсата му. Обикновено цикъл се предизвиква с хормонални препарати.

Извини ме ако съм прекалено пряма, целта ми не е да те обидя. Просто идва един момент ( обикновено възрастта на жената), в който няма време за губене.

Ако имаш още въпроси, не се притеснявай да питаш. Ще чакам да пишеш след прегледа и да споделиш мнението на лекаря.
« Последна редакция: Февруари 05, 2014, 21:34:44 pm от Мецани »
Мецани, много благодаря за честния и бърз отговор! Напълно осъзнавам, че нямам време за губене и точно заради това се обърнах за помощ към вас, момичета, които сте се сблъсквали с много препятствия по пътя си.
На въпросите, веднага давам отговори:
1. Имам цветна снимка от 2009 г. - там всичко е ок. Нова ЦС трябваше да се прави този месец /между 7-10 ден от началото на ц./, но липсата на м. забави нещата. Имам коремна операция преди години, поради това и диагностичната лапароскопия при мен е невъзможна.   
По отношение на фактора време - не съм привърженик на хормоналното стимулиране, това ме е спирало досега. Имам примери на познати връстнички - без резултат, с влошено здраве и непогасени кредити. А и няма все още задълбочени изследвания за последствията върху здравето на жената след години. Разбира се остава ин витрото на ЕЦ.
2. Спермограма е правена в края на 2013 г., тя е ок.
3. И в трите клиники, които посетих, отхвърлиха варианта с инсеминацията /най-вече заради фактора време/, предложиха веднага ин витро.
4. Дълбоко в себе си имам усещането, че именно качеството на яйцеклетката може да е в основата на неуспехите. Ако се реша на ин витро, то ще бъде заради възможността тя да се изследва.
Още веднъж много благодаря за вниманието и ще ви държа в течение.
« Последна редакция: Февруари 05, 2014, 23:09:17 pm от orange_sky »
*
orange_sky, не е невъзможно след коремна операция да се направи и лапароскопия. Аз съм жив пример за това - имам 3 коремни операции и то тежки. Съответно имам и много сраствания. Независимо от това имам 2 оперативни лапароскопии.
Изчакай резултата от ЦС и прецени дали да се подложиш на диагностична лапароскопия.

Относно хормоналните стимулации при ин витрото. В някои клиники практикуват ин витро на естествен цикъл (ЕЦ), т.е. без стимулация. Ето текуща тема ЕЦ:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=49526.0

Препоръчвам ти също и тази тема: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=49012.0
Мецани, още веднъж благодаря за бързия отговор, а и за ценната информация за лапароскопията след коремна операция.
За ин витро на ЕЦ разбрах, че успешните случаи са под 5 процента, за жени на моята възраст - дори по-малко. Но така или иначе този вариант не трябва да се отписва и бих го пробвала. Благодаря и за линковете. От няколко години посещавам форума на Зачатие и намерих много полезна информация за себе си.
*
Здравей, не че имам кой знае какъв опит в репродуктивните проблеми, но и на мен ми се случи нещо подобно - до сега винаги редовен цикъл и менструация и изведнъж - никаква. Оказа се задържан фоликул 27 мм и 2 месеца съм на противозачатъчни. Намалял е до 9 мм и гинеколога ми спря хапчетата, да видим дали ще се изчистя другия месец. Значи на мен какво ми обясни лекаря - само да подчертая, че съм в клиника Щерев където би трябвало да са специалисти. Та на въпроса ми може ли да не пия хапчета и ще се изчистя ли без лекарства той ми отговори: може да ти дойде цикъла, а може и да не ти дойде. Т.е. може този фоликул да се задържи там неопределено време и аз тъй като не обичам да бездействам и да оставям нещата на произвола, предпочетох сигурния начин - с хапчета. Така че според мен виж първо причината за липсата на цикъл и действай. Успех


Носи в душата си зелено дърво и пееща птичка навярно ще долети
lilibell, противозачатъчните хапчета в крайна сметка могат да са ти полезни. Познавам едно момиче, което след като не успя да забременее доста дълго време, й беше предписано три месеца да пие противозачатъчни. Явно организмът си почива когато няма овулация, защото на втория месец след спирането на хапчетата тя забременя спонтанно.   
*
Ааа аз не казвам, че не са полезни - все пак фоликула ми намаля 3 пъти. Ако трябваше да чакам по естествен път да изчезне кой знае колко щеше да се проточи работата. Обаче с тия хапчета имах много проблеми и се надявам повече да не пия никога - гадене, повръщане - само в някои дни обаче аз никога съм нямала такива проблеми. Дано сега наистина да са ми отпочинали яйчниците обаче не знам дали фоликула ми ще се изчисти този цикъл - лекаря ми спря хапчетата и каза да действам. Ще слушам, какво да правя  :wink:


Носи в душата си зелено дърво и пееща птичка навярно ще долети
Да дам и моето мнение - това, че ЦС показва, че няма проблем - не означава, че наистина няма проблем, особено при наличие на стара инфекция хламидия. Аз съм точно такъв случай - ЦС - проходими и двете тръби, лапароскопията показа множество сраствания на яйчниците, тръбите и вътрешни органи. Тръбите пропускат под налягане, но иначе не работят :(
Благодарим Ви д-р Александров, д-р Кисьов, д-р Ковачев, Малена и Ани - МЦАР Варна.


*
orange_sky, и аз ще бъда напълно откровена и разбира се, нямам за цел да те засегна.
Успеваемостта на инвитро в проценти не е висока, но така-както не е направена спермограма и при тази стойност на АМХ, спонтанните ви опити в проценти може да са с още по- малка вероятност без да го знаеш. Казвам всичко това от личен опит. Омъжих се късно и на 40г. нямах никакво понятие от всички тези неща, научих много по темата най- вече от горчивия си опит. Постепенно започнах да разбирам, че спонтанното забременяване след 40г. е по- скоро щастливо изключение и съжалявам, че преди 10г. някой не ми е говорил повече на тази тема.
Относно ЕЦ, идва възраст в която това се оказва единственият възможен вариант, защото при редуциран ЯР стимулацията не дава добър резултат. Препоръката ми е тези дни да отидеш на лекар, за да се разбере причината за липсата на цикъл и да се направи нужното, макар и с медикаменти. А след това- спермограма и евентуално опити на ЕЦ като най-щадящи по отношение натоварването с медикаменти и финансово. Още повече, ще добиете представа за качеството на яйцеклетките и съответно - ембрионите.
Писала съм го вече, ще споделя и с теб. На 42г. забременях спонтанно при вече минаващо горната граница FSH, АМХ- 0,71 и Астенозооспермия при съпруга ми. Случи се месец преди началото на планирана инвитро процедура. Тогава лекарката ми каза, че спонтанната ми бременност е с 1% вероятност при нашите дадености. Тогава много не и' повярвах, но тъй като сега отново правя опити, вече разбирам колко права е била. И тъй като Естественият цикъл също иска няколко месеца време за изследвания и събиране на яйцеклетки(ембриони), мнението ми е, че няма много време за губене  :).

Какъвто и вариант да изберете, дано да успеете в най- скоро време  :).
« Последна редакция: Февруари 07, 2014, 22:30:22 pm от marsi »

Re: Закъснение на цикъла; + и - тестове за бременност; ЧХГ - 0
« Отговор #10 -: Февруари 08, 2014, 14:24:42 pm »
Здравей, marsi! Благодаря и за твоя отговор, за хубавите пожелания и за отговорите на всички момичета в тази тема! Макар да пиша тук отскоро, от доста време редовно ви чета, в това число и твоите коментари, от които често черпя полезна информация. Явно 40-годишните се сблъскваме с едни и същи трудности по нашия нелек житейски път.
Спермограма (морфология), както писах по-горе, е правена два пъти - в "Надежда" - преди около две години и в КИРМ Плевен - в края на миналата година, тя е с добри показатели - нормоспермия, въпреки това, по препоръка на ендокринолог, половинката ми пие Fertilaid за мъже от 3 месеца.
Стискам силно палци на всички нас голямата ни мечта да се сбъдне в най-скоро време!
За тези два дни така и не успях да стигна до лекар. Записах час за началото на следващата седмица. В понеделник сутринта ще направя ново изследване на ЧХГ. Чудя се дали да не го направя в някоя ин витро клиника, че първия отрицателен резултат за ЧХГ получих в Токуда. Престанах да правя тестове, за да не се ядосвам. Нямам никакви симптоми. Плаша се, като знам, колко усложнения протичат безсимптомно. Опитвам се да слушам тялото си, но не чувствам никакво неразположение, напротив, пълна съм с енергия. От втория ден на закъснението измервам бт. Температурата се държи на 37,3 - 37,5 С. Сега съжалявам, че нямам навик да я измервам постоянно и така не мога да направя сравнение с първата част от цикъла.
Разбира се, осъзнавам, че основната ми задача в момента е да установя причината за липсата на м. Оттам нататък, ще се мисли за ЦС, ще направя допълнителни консултации относно възможността да се направи лапароскопия. Ще ви държа в течение, момичета.         
*
Re: Закъснение на цикъла; + и - тестове за бременност; ЧХГ - 0
« Отговор #11 -: Февруари 08, 2014, 19:24:21 pm »
ЧХГ винаги съм изследвала в Цибалаб, става бързо- резултатът излиза до няколко часа в интернет и може да се разчита на достоверността му. Предполагам, че имаш задържан фоликул, но излишно е да гадаем- трябва си преглед. Извинявай за спермограмата, пропуснала съм го   :), добре, че там всичко е ОК.
Успех, orange_sky  :D!

Re: Закъснение на цикъла; + и - тестове за бременност; ЧХГ - 0
« Отговор #12 -: Февруари 10, 2014, 22:18:31 pm »
Ех, да се отчета с резултата. Новото изследване на ЧХГ от тази сутрин отново показа "0". Лекарският преглед с УЗ установи задържан фоликул в размер на 35 мм. :( Чудно е как не я усещах досега тази киста! :( Изписаха ми "Примолут", схемата е по две таблетки на ден за пет дни. Очаквах, че ще ми назначат противозачатъчни. Утре сутринта започвам да го пия. Много се надявам, че до 5 дни след 5-те дни прием на таблетките ще ми дойде, както обеща гинеколога. Е, това беше, но не губя надежда. :) Продължавам напред с изследванията след като вляза отново в ритъм. Благодаря ви за подкрепата, момичета!   
« Последна редакция: Февруари 10, 2014, 22:21:13 pm от orange_sky »
*
Re: Закъснение на цикъла; + и - тестове за бременност; ЧХГ - 0
« Отговор #13 -: Февруари 10, 2014, 22:48:27 pm »
orange_sky спокойно - и аз минах по този път, явно схемата е една и съща само лекарствата са други. Твоя фоликул е по-голям, моя беше 27 мм и ми трябваха 2 месеца да се "смали" и още не се беше изчистил ама ми спряха лекарствата. И аз като теб бях първо кратък прием, за да предизвикат цикъл, после стандартно противозачатъчни и всеки месец преглед. Хайде стискам палци всичко да е наред и да се пукне през тези 5 дни


Носи в душата си зелено дърво и пееща птичка навярно ще долети
Re: Закъснение на цикъла; + и - тестове за бременност; ЧХГ - 0
« Отговор #14 -: Февруари 11, 2014, 17:41:47 pm »
lilibell, кога се появи при теб м. отново? Кистата се смалява, но не изчезва веднага, а паралелно с това благодарение на лекарствата м. идва или пък цели два месеца си чакала м. да дойде и тя не е дошла, докато този неспукан фоликул не изчезне напълно?