0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Къса лутеална фаза
« -: Февруари 14, 2014, 19:39:40 pm »
Здравейте, момичета!
От 7 години правим опити за бебе- неуспешни. Януари месец внесохме документи във Фонда, кандидатствахме с неизяснен стерилитет, имаме 4 неуспешни инсеминации.
Това което лично мен в момента ме притеснява е късата лутеална фаза при мен. Днес ми дойде цикълът на 21 ден. Донякъде го отделям на стреса, понеже майка ми е много болна в момента.
Когато правехме инсеминациите, овулацията ми беше на 14 ден. Лутеалната фаза миналият месец  е била  7 дни - ужасно къса е , нали. Като си погледна овулационния календар, повечето месечни цикли са ми били 22-24 дни, визирам последните 2-3 години.
Трябва ли да се притеснявам в момента за това? Може ли да се коригира с билки късата луетална фаза, защото към момента не бих пила лекарства. Какво бихте ме посъветвали?
*
Re: Къса лутеална фаза
« Отговор #1 -: Февруари 14, 2014, 23:12:41 pm »
Здравей, Kuna!
Доста е скъсена продължителността на цикъла, но не съм сигурно, че причината е единствено в продължителността на ЛФ. Дали наистина е имало овулация в последните три цикъла, засечена ли е с тестове? Това, че О. е била на 14 ден при проведените инсеминации, не доказва, че в момента е така. Още повече при инсе развитието на фоликулите до овулация се подкрепя от медикаменти.
Прогестероновата недостатъчност често се определя от недостатъчност на жълтото тяло, което е следствие от лошо развитие на я. във ФФ (със или без овулация). Така, че единият вариант е да има О. и проблемът да е недостиг на прогестерон. Другият- фол. да не нарства добре, липса на О. и отново ниски нива на прогестерона. Това трябва да се провери отново с проследяване на фоликулите и проверка на хормоните, започвайки от 2-3 ден на МЦ. Всички хормони ли са в норма, а щитовидната жлеза изследвана ли е? Ако хормоните са добре и има О., то втората фаза на цикъла може да се подкрепи с прогестеронов препарат. Аз съм на Дуфастон всеки месец за стабилизиране ЛФ на цикъла. Очевидно посещаваш репродуктивна клиника, консултирай се с лекаря си. Не мисля, че лечение с билки ще помогне. Според мен в момента не е уточнена причината за скъсяване продължителността на цикъла. Погледни този материал от библиотеката на "Зачатие": http://www.zachatie.com/index.php?option=com_content&view=article&id=525:----sp-1419977567&catid=183:--sp-924&Itemid=150
« Последна редакция: Февруари 15, 2014, 00:39:04 am от marsi »