0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VIII
« Отговор #980 -: Август 16, 2013, 21:46:59 pm »

Апропо- чудесно четиво за Боби от Тексас... поучително и мъдро.
Защо пак Боби? Аз съм съгласна, че е абсурдно, че са ги оставили така без да отрият причината или поне да се опитат по-серионо. За нефебрилен гърч ( или хайде да го наречем такъв с ниска температура, който по дефиниция не е фебрилен щото няма фебрилитет ) тук  много повече тестове, включитлено и за диабет, щяха да са направени, преди да заключат от какво е.  Понеже ми пишете името затова се включвам, не за да се заяждам.


От написаното може да съдите за:

* нивото на Педиатрията в Бг, ( това е София!), неспособността адекватно да реагират дори на базови, елементарни неща. Уроинфекциите с техния фебрилитет е една от най-важните/честите причини за фебрилни гърчове при деца.
* Тази рамка трябва да имате пред вид, когато критикувате написаното от мен, а не идеалните, или-почти идеалните условия на елитни лаборатории или елитно детско здравеопазване, каквото е Вашето, там. И при което книжката и статистиката са идеално "политкоректни".

* всичко над 37 е фебрилитет. Това за, видите ли, "до 38 не било т-ра", аз категорично не приемам,  и никога няма да приема, колкото и книжки да ми показвате ( а аз знам какво пише в тях). Писаното от майката отново доказва и ЯСНО показва, колко огромна е ролята на контрола на т-та при деца. И колко глупава е тезата за -"под 38- стоим и гледаме да дойде Годо".
« Последна редакция: Август 17, 2013, 12:35:37 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VIII
« Отговор #981 -: Август 16, 2013, 21:50:28 pm »
Докторе, поправете ме ако греша, но фебрилен гърч може да се направи и при по-ниска температура. Поне така на нас ни обясни д-р у нас, в България. Т.е. ако детето е предразположено, то ще прави гърчове и на по-ниска температура. При някои хора у нас, включително и мои познати битува мнението, че гърч може да се получи само при темп. над 39-40 градуса. Затова предполагам са подценили и изследванията.
А според мен е най-правилно и добре да се започне и от простичките неща, които и вие препоръчвате - изследвания, а не да се чака.
Да повечето деца правят фебрилни гърчове в диапазона 37.2- до 38.2. Интересно, момичетата са склонни да правят фебрилни гърчове при много ниски т-ри- някъде 37.1,2,3,4 . Противно на това, което пише ( че няма признак на пол що се отнася до т-та, имам пред вид.)

Лептоспирозата често започва с гърч ( фебрилен). И е често лятно заболяване по ред  причини.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VIII
« Отговор #982 -: Август 17, 2013, 07:12:50 am »

* всичко над 37 е фебрилитет. Това за, видите ли, "до 38 не било т-ра", аз категорично не приемам,  и никога няма да приема, колкото и книжки да ми показвате ( а аз знам какво пише в тях). Писаното от майката отново доказва и ЯСНО показва колко огромна е ролята на контрола на т-та при деца. И колко глупава е тезата за -"под 38- стоим и гледаме да дойде Годо".
Тук са различни критериите, над 37,5 е температура по тяхните книжки  Няма да споря с вас, не ги измислям аз критериите. Само знам понеже питах в детската болница, че за фебрилен гърч е когато е много висока температурата ( пак повтарям, по тукашните критерии) , а дори на 38-39 не го смятат че е причинен директно от температурата. Казаха, че може да има гърч от инфекция , но ако няма висока температура тук не го наричат фебрилен.
 
Относно кое какво доказава, не ми се започват безкрайни разговори, но понеже пак сте се обърнал към мен ще Ви отговоря. Аз не съм лекар, но което много добре знам как да правя и за което не ми е нужно да съм лекар, е че знам как да правя приичнно следствени връзки.  За мен написаното въобше не показва това, което Вие казвате, че показвало.  Написаното за мен показва, че има гърч има и ниска темепратура т.е има корелация не причинно-следствена връзка. Може и двете, температурата и гърча, да са последствия от нещо, примерно инфекция, а не че температурата го е причинила.

А колкото до последното, нека е глупаво .  За мен лично а и за останалата част от света Тексаският Медицински Център е меката на медицината. Не е случайно, че хората в техните болници да си пращат пациентите от цялият свят.  Не е случайно, че една до друга са 5-6 болници най-добри в щатите в различни неща и Буш , застреляната в главата сенаторка и арабски принцове идват именно тук въпреки че за ниска температура не им дават лекарства дори и на тях.  Не е случайно, че  медицинският център има милион и половина посетители на година. Не е случайно, че това е една от най-добрите детски болници в света и всички тежки случаи се пращат в нея. Може би за вас лекарите там да не знаят какво говорят и как да лекуват една инфекция, но аз съм склонна да мисля, че знаят. Та на фона на това да им характеризирате тезите като глупави е напълно неразбираемо за мен и смятам, че не сте прав да ги обиждате. Това са здравни заведения с доказано световно ниво на качеството на медицинските услуги и аз лично смятам, че лекарите не са чак пък толова неразбиращи от медицина, че масово да изказват глупави тези.
« Последна редакция: Август 17, 2013, 07:18:45 am от Bobbie »


  
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VIII
« Отговор #983 -: Август 17, 2013, 09:25:38 am »

Kristy_78, писала съм назад в темата, даже скоро беше. Тази тема се чете от редовни потребители и не ми се иска да повтарям, моля те прочети какво съм писала. При нас също никой не прояви интерес да види каква е инфекцията и къде е. Ако не беше моето "нахалство" да изискам стерилна урина след втория гърч, която мъжът ми занесе в частна лаборатория, че не им се покривало от пътеката, и вторият път нямаше да разберем какво се случва. Защото веднага по дифолт назначиха антибиотик, след което следят детото да няма Т, ама какво му е, ама що - хайде сега.
След това се наложи да лъжа за да не навредя сестрата, която ми услужи с колекторчето за урина.
По думите ти познавам подхода на Литвиненко, може да е специалист, има добри отзиви от него като терапия и преценка, но като човек за мен е много арогантен, груб и безчовечен като отношение. Лекар, който си позволява да пуши в детско отделение - думи нямам. Педиатърката в неонатологията, не й помня името - смешна работа.
Свържи се с добър педиатър, който да ти помогне да намерите причините за инфекцията. Или се движи сама по плана да доктор Бърди, за съжаление често се налага да го правим.
 :bighug:
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VIII
« Отговор #984 -: Август 17, 2013, 12:08:21 pm »

* всичко над 37 е фебрилитет. Това за, видите ли, "до 38 не било т-ра", аз категорично не приемам,  и никога няма да приема, колкото и книжки да ми показвате ( а аз знам какво пише в тях). Писаното от майката отново доказва и ЯСНО показва колко огромна е ролята на контрола на т-та при деца. И колко глупава е тезата за -"под 38- стоим и гледаме да дойде Годо".
Тук са различни критериите, над 37,5 е температура по тяхните книжки  Няма да споря с вас, не ги измислям аз критериите. Само знам понеже питах в детската болница, че за фебрилен гърч е когато е много висока температурата ( пак повтарям, по тукашните критерии) , а дори на 38-39 не го смятат че е причинен директно от температурата ( което не могат да докажат, а чисто "смятат". Както и аз "смятам". Защо щом и двете страни само "смятат",едната да е задължително неправа, а другата-права??) Защото има статистика по въпроса? само?) . Казаха, че може да има гърч от инфекция , но ако няма висока температура тук не го наричат фебрилен.
 
Относно кое какво доказава, не ми се започват безкрайни разговори, но понеже пак сте се обърнал към мен ще Ви отговоря. Аз не съм лекар, но което много добре знам как да правя и за което не ми е нужно да съм лекар, е че знам как да правя приичнно следствени връзки.  За мен написаното въобще не показва това, което Вие казвате, че показвало ( стриктния контрол на т-та, и даването на антипиретик при т-ра, не е ли единственото възможно и РЕАЛНО средство за предпазване на едно дете с 1,2 фебрилни гърча от повторение? а какво друго практически една майка може да направи? 2,3 пъти на месец да реанимира в домашни условия, в страна, където ДОРИ ректален Диазепам не могат да осигурят на хората??).  Написаното за мен показва, че има гърч има и ниска темепратура т.е има корелация не причинно-следствена връзка. Може и двете, температурата и гърча, да са последствия от нещо, примерно инфекция, а не че температурата го е причинила.

А колкото до последното, нека е глупаво .  За мен лично а и за останалата част от света Тексаският Медицински Център е меката на медицината. Не е случайно, че хората в техните болници да си пращат пациентите от цялият свят.  Не е случайно, че една до друга са 5-6 болници най-добри в щатите в различни неща и Буш , застреляната в главата сенаторка и арабски принцове идват именно тук въпреки че за ниска температура не им дават лекарства дори и на тях.  Не е случайно, че  медицинският център има милион и половина посетители на година. Не е случайно, че това е една от най-добрите детски болници в света и всички тежки случаи се пращат в нея ( никое дете от развита Европейска страна не ходи там. Защо ли? Да сте чули немско дете да се лекува в Тексас? да не преувеличаваме с апломба моля... И Европа има елитни болници) ( аз написах нещо, противно на това? по една конкретна тема писах). Може би за вас лекарите там да не знаят какво говорят ( не писах това- писах че по една тема, моето мнение е по-различно) и как да лекуват една инфекция ( тук, в случая, говорим за подходите при един фебрилен гърч- никъде не написах че Америкосите не могат да лекуват една инфекция. Никъде такова нещо не написах.), но аз съм склонна да мисля, че знаят. Та на фона на това да им характеризирате тезите като глупави ( една от тях. И е право на всеки да не се съгласява) е напълно неразбираемо за мен и смятам, че не сте прав да ги обиждате ( от кога научното несъгласие е "обида"?може би е "обида" само за онези, свикнали винаги да се изживяват в позата на най-праведните, говорещи истина от най-висша инстанция??? ). Това са здравни заведения с доказано световно ниво на качеството на медицинските услуги, и аз лично смятам, че лекарите не са чак пък толова неразбиращи от медицина, че масово да изказват глупави тези.

Ако прочетете внимателно ще видите, че аз пиша- "колко глупава е тезата за...". А не пиша "колко глупави са хората" и т.н. - та... Вие пак на личното отивате в интерпретациите, а аз говоря за научното схващане на един въпрос.
Много Европейски школи ( френската например) също дават антипиретици без оглед 38 ли е, или- не.
И изобщо, разговорът около т-те не значи автоматично че някой е "лош".

Ако приведеният пример от майка на дете, получило температурен гърч при тази ниска т-ра не Ви убеждава в правотата на моето становище- е, тогава нищо не би било в състояние да го направи. От друга страна, ако имате удобен ректален "Диазепам" е по-различно- опитайте се Вие да чупите ампули от "Диазепам" за венозно приложение, и да правите с тях ректални клизми... можете ли?? Това не е Тексас, да извикаш някого, да заведеш, да имаш адекватна помощ... ами ако детето не излезе от гърча? Къде в Бг виждате Тексаски болници? В Бургас, може би?? Имате ли си представа какво е в един гърч да няма с какво да помогнеш на детето си? и защо тогава да не дадеш антипиретик, който може да няма 100% ефективност, а 70-80%? къде е логиката във всичко това? Стриктното спазване на ригидни правила и изводи от статистиката? това ли е Педиатрията днес?
Американците могат да поддържат тезата че "видите ли-е, един гърч, и какво от това, често е". Но аз лично смятам, че не си струва въздържането от антипиретик, ако може да се спаси един родител от ужаса на фебрилния гърч.
И ето пак два подхода- един технически, а друг- малко по-човешки, пък и макар не толкова "научен" според Вас.
« Последна редакция: Август 17, 2013, 12:36:26 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.