0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Prolactin и Estradiol- кой е по важен?
« -: Юни 22, 2006, 13:55:17 pm »
Момичета,
направих си изследвания на 3- ден от цикъла – 4 хормона:

TSH - 1,38 mU/l  - при  рефернтни стойности 0.465 - 4.68
FSH -6,49 mlU/ml - при рефернтни стойности  - Ж (фол.1,98-11,6 ; лут.1,38-9,58; постмено 21,5-13
Prolactin - 409,6 mlU/l  - при рефернтни стойности  М(78-380), Ж(64-395)
Estradiol -  109,2 pmol/l  - при рефернтни стойности  Ж(фол.97,5-592 ;овул.685-1404; лут.120-738 ;постме

Вчера ги занесох на лекаря си и той каза, че не се притеснява за повишения Prolactin (увеличението е минимално), а за това че Estradiol е на долна граница.
Гинекологът ми предписа Бромокриптин – по ½ преди да лягане (защото съм с много ниско кръвно). Четох за страничните ефекти на това лекарство, четох и за витамин Е който е добре да се приема за Estradiol –а. Двете съвместими ли са? И изобщо има ли някаква зависимост че когато Prolactin-а се намали, Estradiol –а ще се увеличи? Останах с впечатление че Бромокриптина действа само на завишения Prolactin. А какво да правя с втория хормон ?
Кой е по важния в случая? Не уточнихме и до кога да го пия този Бромокриптин….
Имах овулация предния месец – доказана с УЗИ. Лекарят ми много се изненадва, че не съм имала секрет от гърдите – всеки път ме пита за това.
Четох във форума, че е нормално да има нисък Estradiol в началото на цикъла (при мен 3-ти ден), трябва ли да го изследвам отново преди овулацията (този месец пак ще ходя на УЗИ за да проследим фоликула), за да даде информация за годността на яйцеклетката?
Какво е вашето мнение  по въпроса? Моля ви за коментар.
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
« Отговор #1 -: Юни 22, 2006, 15:39:45 pm »
Елида,

за естрадиола не се притеснявай, има случаи, в които в началото на цикъла е нисичък (но в реф.ст-сти като при теб), а впоследствие се покачва достатъчно. Най-добре го изследвай предовулаторно, да видите дали има годна яйцеклетка, въпреки че и това не е гаранция. За пролактина нищо не мога да кажа, не съм компетентна тук. Но ми прави впечатление, че не си изследвала ЛХ и тестостерон или просто си пропуснала да ни напишеш стойностите. Това също са важни хормони, хубаво е да ги изследваш, ако не си го направила.
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
*
« Отговор #2 -: Юни 22, 2006, 15:42:12 pm »
Естрадиола е на долната граница но все пак е в референтните стойности.Не мисля че това ти е проблем.А за пролактина съм чела че пречи на овулацията ама ти пък си имаш ОВУ.Според мен си направи една контрола на Пролактина спазвайки инструкциите/без секс/гладна/жадна/починала поне 15 минути преди вземането на кръв.
успех от мен.
*
« Отговор #3 -: Юни 22, 2006, 20:30:59 pm »
Рали, ЛХ и Тестостерон не съм изследвала. Гинекологът ми каза че "за сега" иска да види тези 4 хормона, да ги направя между 2 и 5 ден от цикъла. На следващия цикъл предполагм че ще ми пусне и тях.
А що се отнася до изследването на пролактина - не съм спазила нито едно от изискванията които си посочила Деси2 :cry: . Не знаех за тези инструкции. Започнах да чета за хормоните във форума чак когато ги направих и си видях стойностите. За другия път ще знам :wink:
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #4 -: Юни 22, 2006, 21:31:08 pm »
Мила Елида другия месец отново си изследвай полактина но виж и тестостерон и ЛХ!Те също са много важни!!!!!!!!!!И гледай да спазиш изискванията които  са ти посочили момичета !!!успех и се нядявам да са хубави резултати! :lol:
« Отговор #5 -: Юни 23, 2006, 10:25:19 am »
:roll: Не виждам логика да пуска ФСХ единия месец, а другия ЛХ.
Те се изследват заедно, за да носят инфо.
А за пролактина, пусни го отново спазвайки изискванията, които ти е писала ДЕСИ2. Ако и тогава е висок, макар и малко, иди на ендокринолог.
« Отговор #6 -: Юни 23, 2006, 11:06:33 am »
Пролактинът води до секрет от гърдите, когато е много завишен. При теб въобще не е висок и ми се струва, че ако повториш изследването по правилата, има голям шанс да е в норма (при мен се получи така).
Последният път като изследвах естрадиол на 3-ти ден, беше малко нисичък като при теб, но по време на овулация ми е много висок, така че въобще не се притеснявай.

Успех :D
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #7 -: Юни 23, 2006, 11:33:45 am »
Не е задължително при висок пролактин да имаш секрет от гърдите.
И при мен, както и при теб, лекарите все ме питат за секрет, стискат, но няма, въпреки, че пролактинът е в пъти над нормата.
Така че пий си Бромкрептина и не го мисли.
За естрадиола, до колкото знам се изследва по време на овулация, когато фуликулът е 18 мм, за да се разбере дали е качествена яйцеклетката.