Не е това основното, което не ми допадна в материала.
Той създава впечатление, че ще представи общо осиновяването на дете, но информацията от части не е актуална. Например, там се казва:
"Когато вече сте решили да осиновите дете, отнесете се към социално-правния кабинет към дома за майка и дете. Там ще ви обяснят какви документи трябва да представите." - Това твърдение е неточно, а е писано през 2007г. Малко по-нагоре четем:
"Накрая, след продължително очакване без успех, на двамата може да се предложи осиновяване. [...] От друга страна, осиновяването е жест на хуманизъм, защото осиротялото дете намира своите нови родители, които ще го отгледат и възпитат, ще осигурят бъдещето му."От една страна не всеки възприема осиновяването като "последен влак", от друга страна аз не бих искала на дъщеря ми да се внуши представата, че "осиновяването е жест на хуманизъм"
После са описани съветите и препоръките, които докато четох изпитах точно описаното от
Додич. Тя е изразила много точно и моето мнение.
Не знам, как да възприемам съвети от рода на:
"не ви съветвам да вземете за осиновяване дете направено от извънбрачна двойка" и подобни...
А относно термина "истинска майка"
Аз нямам проблем на тази тема - винаги, от първия ден на осиновяването смятам, че детето ми има две майки. И преди съм писала - майка е тази жена, която (1) ражда едно дете и която (2) отглежда едно дете. Както Фуси казва, и двете са истински. Но в текста се казва:
"[детето] рано или късно узнава, че истинската му майка е друга.", което имплицира, че "истинската майка" е една...
Естествено това не е толкова важно, но просто според мене не е особено издържано...
Разбира се, че е хубаво да има такива текстове, но дали трябва да са на страниците на Зачатие?