0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте,
много мислих преди да пусна темата, за да не ми се скара някой, че пускнам нови излишни теми, но тъй като не намерих такава тема, а казусът наистина ме обърква в крайна сметка реших да я пусна.
Надявам се, че темата ще бъде полезна и на други момичета.
Моята ситуация - 2 операции на ендометриозни кисти, сега имам рецидив. Все още не съм си направила пълните изследвания, за да го твърдя напълно, но едно от изследванията ми показва, че имам силно намален яйчников резерв. Прочетох коментари във форума на момичета, които са направили пункция по препоръка на големи специалисти, както и коментари на момичета, при които пунктираната киста пак се е запълнила.
Въпреки това, мисля, че темата е много важна, тъй като пункцията е наистина щадящ метод за изтормозени от операции хора и затова я пуснах отново. Ще съм ви благодарна, ако споделите вашия опит с пункции на ендометриозни кисти - имате ли такава пункция, след това имало ли е рецидив, какво е било мнението на вашия лекар, ако е възможно и кой е лекарят дал мнение за пункцията.
Какво рискуваме, ако изберем пункцията? Разсейки, по-бърз рецидив?
Какво печелим? Сигурност, че няма да бъде отнета част от яйчника с кистата и съответно, че няма да бъде намален повече яйчниковия резерв?
До каква степен е възможно с лапароскопията да се намали яйчниковия резерв?

« Последна редакция: Април 30, 2013, 14:53:54 pm от SAB-f »
*
Re: Пункция на ендометриозна киста vs. Лапароскопия
« Отговор #1 -: Април 30, 2013, 23:13:24 pm »
Аз имах ендометриозна киста на десния яйчник, отстранена с лапароскопия. Не съм имала проблем с яйчниковия резерв, досега съм реагирала повече от добре на хормоналните стимулации. Левият яйчник образуваше повече фоликули от десния.

Само от АМХ не може да се съди за намален резерв. Правят се няколко изследвания:
- между 2-5 ден от цикъла се изследват ФСХ, Инхибин Б и АМХ;
- между 2-4 ден се преброяват антралните фоликули
Въз основа на тези изследвания се поставя диагноза за яйчниковия резерв.
Когато се правят тези изследвания не трябва да се приемат противозачатъчни или други хормонални лекарства.

Ендометриозните кисти на един и същ яйчник ли се образуват?

*
Точно това е лошото, че сега 3-тата киста е на здравия ми яйчник и имам събрани противоречиви мнения на лекарите относно това дали лапароскопията ще намали или не яйчниковия ми резерв в моята ситуация, на належаща 3-та операция и клоня към пункция на ендометриозната киста, въпреки че знам, че лапароскопията е по-добрият вариант за пълно изчистване на огнищата. Това, което ме притеснява е, че след лапароскопия се изчистват и по-малките огнища, които не се виждат на видеозона, докато с пункцията това няма да стане.
Чудя се дали мога да забременея с такива малки огнища след направена пункция и ако мога дали това няма да е вредно за бебето. Споделям тези неща тук, тъй като мненията на лекарите са противоречиви и когато направя избор на лекар аз реално ще избера една от 2-те тези, която този съответен лекар подкрепя - лапароскопията намалява яйчниквия резерв, а пункцията е по-щадяща и по-подходяща в моя случай и съответно, че лапарото не намалява яйчниковия резерв, а пункцията е опасна и води до бърз рецидив.
*
Не мога да те посъветвам кое да избереш - пункция или лапароскопия. Изобщо не съм наясно относно пункцията на ендометриозна киста. Може би е добре да потърсиш и трето мнение, само дано не се объркаш повече.

За ендометриозните огнища. Преди последния ми ин витро опит на УЗ се видяха малки ендометрозни огнища. Не знам кога са се появили, но не попречиха на забременяването ми, нито на бебето. Но нали знаеш - всичко е индивидуално.
*
Да, за съжаление, колкото повече мнения събира човек, толкова повече се обърква. Но в крайна сметка поне везните ще наклонят в една от двете посоки накрая.
Затова би ми било полезно да чуя споделения опит на колкото може повече момичета от форума, правили пункция на ендо киста. Важно е също и колко от тях са успели след това в забременяването.
Благодаря ти много за информацията, че ендо огнищата при теб не са попречили, даваш ми надежда  osi_9.