добро утро, да ви се отчета
тръгваме с меци за летището
забравихме фотоапарата, добре че нямаше и 1км от вкъщи та се върнахме, нямаше движение и бързо стигнахме. добре ме опипа една кака на проверката
банелите на сутиена ми пищяха. летях с българия еър, на отиване не беше пълен самолетът.
в 7,30 кацнахме на бруселс еърпорт
беше 11 градуса и мъгливо.
мецинка отиде до тоалетната и там сигурно 30-тина минути си пудри кожуха - мих си зъбките, слагах си кремчета, ресах се, така малко да загладя косъма.
после дамата от информация ме упъти за моят хотел, слезнах един етаж надолу, и взех автобус 12 до спирка schuman, този транспорт от и до летището не бил част от другият и не можех да си купя карта от там. имаше автомат за билетите, но се купуваха само с монети или с кредитна карта, обясниха ми, че може директно на шофьора да платя, така и направих. билета беше 6 евро. шофьорчето
около 23-25 годишно от арабо-индийски произход (повечето бяха такива, и доста млади). автобусите им широки и дълги,
чудех се на места как минават по тези тясни улички.
незнам за колко време стигнах до шуман, имаше вече трафик. спирката е точно до европейската комисия. направих някое фотосче, извадих си листчето с адреса на хотела и почнах да питам за улицата
от 3-ма попитани накрая разбрах. докопах се до хотела за да си оставя багажа,
но за мой късмет имаше свободна стая и момичето ми предложи веднага да ме настани. thon хотел е много уютен,
много ми хареса, моята стая беше от вътрешната уличка, много тихо беше. починах си малко, извадих официалния кожух на зачакалка и тръгнах (имаше услуга - наем на чадър за един ден 7 евро).
от рецепцията ми дадоха карта за града, има специална част с метро линиите. хотелът беше най-близо до спирка maalbeek, но през тази спирка не минаваше метро номер 6, което ходи до heizel - атомиума и мини европа, затова повървях малко пеш до arts-loi, но така открих магазин карфур
малък беше, но свърши работа. кисело мляко (йогурт) с ягоди 150г 0,70евро, вода evian френска 1,50евро
тази прословута вода не ми хареса.
докопах се до heizel едно билетче е 2евро, на автомата няма английски
озъртах се няколко минути, една жена ми помогна. комбо билетът ми излезна 20,30 евро
казах, че съм студентка, иначе билетът е 23,30. попитаха ме от къде съм, мислех, че въпросът е от любопитство, чак меци като се прибрах ми чете на билета българия, явно си водят статистика
качиха ме с асансьор до горе, оставиха ни да си пощракаме панорамата, долу имаше магазин за шоколади, и за сувенирчета. взех на меци магнитче за 4,5 (атомче железно) и 2 монетки (всяка по 2 евро) едната лице картата на белгия на гърба атомчето, на другата лице картата на гърба различни забележителности, в които и манекенчето. това бяха най-оригиналните и не скъпи подаръци.
отгоре се вижда мини европата.
на влизане в мини европата ме посрещна една костенурка
незнам дали си има име, човек в костюм, оранж костенурка много яка, обаче не дават да я снимаш
, само те ти правят снимки, и после си избираш какво да си купиш. 3 снимки ми бяха направили, един ключодържател, взех само една снимка 6 евро и ключодържателя за 5 евро.
мини европата е много интересна, утепах няколко часа там. времето приятно ме изненада. още на атомиума се пораздигна мъглата, и стана доста топло и слънчево на обед.
поседнах си на една пейка и си прегризах оризона, донесен от българия
реших след атома и европата да се прибера в хотела. на връщане нямах обаче монети и не събрах 2-те евро
и понеже няма никой си влезнах така, вътре ми беше притеснено някой да не ме гепи.
метрото им е ужасно, май емигрантите и учениците само се возят с него. мръсно, тъмно, много тясни стълбите. вътре ги гледам си похапват, сандвичи и закуски от бутер тесто много сгъват, не видях пица да се продава на парче (иначе пицарии като заведения имаше). тук там имаше просяци, полицията не ги закача. имаше и просещи ромки с дрипави деца, и някакви прощляци с кучета.
прибрах се в хотела към 14,30 и добре че си пуснах аларма, че щях да откъртя до вечерта и да изпусна манекенчето
в хотела на рецепцията имаше голяма купа пълна със зелени ябълки (от моя любим сорт - кисели и сочни) та си взех една (на 24-ти имаше круши
, но не посмях). след почивката тръгнах за площада, този път се качих от близката maalbeek и с номер 1 или 5 се стига до gare centrale, оттам по уличките с брукселските дантели, шоколадите, макароните, гофретите та стигнах до площада
много е хубав, пощраках
. гледам пише wafel (гофрета) 1евро, виках си хайде за толкова ще се прежаля,
а то се оказа, че само гофретата е толкова, показвам една със сметана, банани, ягоди и полята със сосче шоколадово
направиха я и продавачката ми казва нещо на френски, и като ми показва на елката 4,60
лошо ми стана.
преглътнах я някак. полегналата девойка я видях, дон кихот и санчо не
манекенчето го поснимах
там имаше бая народ, иначе щях да подмина, то едно ъгълче и толкова.
към 18 се прибрах в хотела, пуснах малко тв-то, и съм откъртила до 1
станах и ядох каквото си носех от бг и към 2 пак сън
на другият ден вече имах закуска, програма
освободих стаята още сутринта, пазеха ми багажа, автобуса за летището беше пълен до козирката,
на шофера не му работеше автоматчето, та си спестих 6 евро. този път засякох, за 20-тина мин стигнах, като излезнат от тесните улички бързо карат.
като цяло ще кажа, че не бих отишла там на екскурзия, много мръсен град, тесни тротоари, имаше велоалеи
, имат си много черни, малко азиатци видях, не точно китайци, може би филипинци. обслужващият персонал са предимно такива, камериерките бяха азиатки. много е скъпо (поне за нас),
щях да отслабна ако бях останала още. наистина не говорят много английски, покрай комисията, и на атома се срещат англоговорящи.
тези обществени тоалетни не ги видях, на летището не се плащаше, после си ходих в хотела, после на мини европата имаше в едно заведение, не видях някой да взима пари, после пак си ходих в хотела, та не ми се наложи да плащам за такава услуга. и чешмишки не срещнах, но не съм се и оглеждала.
само една бременна жена видях, и едно семейство с бебешка количка (близо до плащада), които мисля, че бяха чужденци.
от летището купих шоколад (3,50е),
който се оказа немски, бира westmalle (6 бутилки и чаша 18,40) (за мецан, аз не пия), и едно плюшено меченце (4,50)
(за колекцията мечоци на секцията) с блузка с надпис белгия.
направих разходката, сигурно има още какво да се види, но освен по работа не бих отишла отново.