0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте, искам да попитам какво мислите за боядисване на косата по време на бременността. Чела съм статии , които казват, че няма данни боята да вреди на плода, но има други , в които се твърди , че боите за коса са опасни за бебето.

При мен проблемът е , че се изрусявам, а в края на октомври ще правим сватба.... е ще бъда куриоз -булка с  6 сантиметра  корени, а много се притеснявам да не навредя на бебенцето.
Ще се радвам да споделите мнение и опит.
Re: Боядисване на косата по време на бременност
« Отговор #1 -: Август 12, 2012, 09:49:39 am »
Аз като бях в тези седмици питах моята лекарка и тя ми разреши да се боядисвам ( аз поддържам черна коса), но ми забрани коламаската. Аз имах 2 прокървявания и както тя каза топлата коламаска на триъгълника може да направи беля. За подмишниците пък не е хубаво заради млечните жлези.
Та така 9 месеца се чистих с бръснач.
Дано съм била полезна. :wink:
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Боядисване на косата по време на бременност
« Отговор #2 -: Август 12, 2012, 09:51:45 am »
боядисвам се и ходя на кола всеки месец.
<br />
*

    mira_mimi

  • *****
  • 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
Re: Боядисване на косата по време на бременност
« Отговор #3 -: Август 12, 2012, 10:04:41 am »
Това прочетох скоро:

Цитат
Неколкократно съм писал, че днешните перманентни бои за коса са изключително опасни, най-вече за бременни и родилки. Но само те дават трайно оцветяване на косата, защото с помощта на алкални средства (дали е амоняк или някакъв органичен амин, база, все тая, не се връзвайте толкова елементарно) прекурсорите на багрилата навлизат в кутикулата и там, вътре в косъма, образуват молекулата на багрилото, която е големшка, за да "избяга" навън и така се оцветява косъма. Всички алтернативи или са почти толкова токсични, или неефективни. Всички, които са на пазара. Къната запечатва косъма и последващо оцветяване не е възможно. Всички увреждат косата и скалпа, без изключение.
Перманентните бои са опасни не само заради прекурсорите на багрилата (ППД, и други), а поради факта, че се образуват над 400 химически съединения, вътре и около косъма, за някои доказано алергенни (база на Брандовски).
Писал съм и, че има създадени напълно безвредно багрила, които незнайно за мен защо, не са в употреба. Говорим за технологии преди 8 години.
Билки-милки, тревички и прочие са само да ви изцедят портфейла, гледат и тук вече сте се опарили - нулев или почти никакъв ефект на бели коси, непромяна на цвета и прочие, нормално. Ами не ги купувайте!
Другите - не се заблуждавайте - или цвят, който ви харесва, ама и с рисковете, или нищо!
   

Псевдо-натурални бои за коса

Цитат
Простичко казано, сегашните технологии са А+В+С+/- D, E, F...-> целево багрило(а) + стотици други вещества, които ужким се отмиват; А, В, С и т.н. са токсични вещества, и в продуктите ги има;
Тази технология е А+В=С или нищо, където С е натурално-подобно багрило (меланинов дириват), А и В са несравнимо по слабо токсични, но явно чисто комерсиалното производство е твърде скъпо към момента.
Има и друга технология под патенти на Хенкел и Л'Ореал (индигоподобни багрила).

Цитат
Трайното боядисване на косъма е органичен синтез, химически процес, вътре в косъма. Косъмът представлява като шишарка, за да се поотворят порите му- на шишарката люспичките (които са с определени размери, да речем 100) се използва алкално средство - амоняк или органични амини. А, В, С и т.н. са веществата, от които се синтезира това багрило в косъма (ППД, аминофенол, ортокрезол и т.н.), те трябва да са с размери по-малки от 100, а образуваното багрило - да е с доста над 100. То се образува вътре в косъма, в кутикулата. После с киселия балсам люспичките на шишарката се свиват, образуваното багрило е големшко (да речем 200), и си остава вътре в косъма и така цвета е траен. Проблемни са червените багрила, понеже молекулите им са малки, и са съизмерими с порите на косата. Проблем е и когато багрилото е синтезирано не в кутикулата, а частично вътре, частично извън косъма, затова при миене на косата пада и боята.
Тон върху тон, или директни багрила, в т.ч. и хената, - физически процес, който залепва по определен начин багрилото върху косъма, но цвета е нетраен, отмиват се, или се запечатва завинаги косъма.

Източник http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=653709.30 потребител CI

Дано при следваща бременност да не ми се налага да се боядисвам, защото ще трябва да ходя с тюрбан  :?
Re: Боядисване на косата по време на бременност
« Отговор #4 -: Август 12, 2012, 10:07:50 am »
Една приятелка, която живее в Англия ми спомена (беше бременна и роди наскоро), че може да се боядисва, но с бои, които не съдържат окислители. Те и тук се продават. Но не са перманентни.
Re: Боядисване на косата по време на бременност
« Отговор #5 -: Август 12, 2012, 12:39:32 pm »
Говорих с фризьор , за вариант с безамонячна боя , но тя ми каза , че руси безамонячни няма . Обмислям варианта да се потъмня, с такава боя , но надали ще ми хване. В краен случай, щом има и други , които се боядисват, ще рискувам може би. Мерси за включването
*
Re: Боядисване на косата по време на бременност
« Отговор #6 -: Август 12, 2012, 15:41:28 pm »
Имаш вариант да си направиш кичури с боя близка по цвят до естествения ти и да оставиш да си расте така :wink:




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*
Re: Боядисване на косата по време на бременност
« Отговор #7 -: Август 12, 2012, 15:48:37 pm »
За боядисване не знам, но кичури може, защото не се третира корена на косата. И като ходя на фризьор, гледам да си взема някоя по-хубава боя, за да не ми мирише толкова.

*
Re: Боядисване на косата по време на бременност
« Отговор #8 -: Август 12, 2012, 20:36:05 pm »
Аз като бях бременна нито се боядисвах ( аз съм само с леки кичури, за това не беше фатално) и не се постригвах (заради тъпите суеверия на майка ми  :D ) и ми костваше косата до кръста. Сега съм на каре, защото ми беше станала като метла коста...Ако пак забременея, ще се постригвам задължително  :D :D
За боядисването, незнам, повечето ми приятелки се омъжиха в последствие на бременност и нито една не беше небоядисана на сватбата си. Дечицата са им живи и здрави :) В крайна сметка, нищо чак толкова няма да стане ако се боядисаш веднъж за сватбата ти :)
« Последна редакция: Август 12, 2012, 20:39:31 pm от Krisi88 »


Re: Боядисване на косата по време на бременност
« Отговор #9 -: Август 12, 2012, 22:17:04 pm »
О, мерси за успокоението ,момичета. Не знам защо, но май почвам да се вманиачавам във всичко,свързано  с бременността, а не трябва да е така.. и все чета форуми, статии... като че , искам да направя всичко, така , както трябва.То при мен за всяко нещо е така, но хубавото е , че в някакъв момент ми идва акъла в главата. Пак благодаря ви ! :grouphug:
*
Re: Боядисване на косата по време на бременност
« Отговор #10 -: Август 13, 2012, 01:38:28 am »
Aз се боядисвах мнооого светло руса 10-ина години, с обезцветяване и всичко и го правех в целия първи триместър. Нищо не ми е станало на мен, или на бебето. В един момент сложих кестенява боя, защото явно от хормоните - русото не ми се получаваше добре, все се "жлътваше" /преди да забременея не е било никога/. Та минах на тъмно кестеняво, почти шоколадово. Аз обаче съм с много бяла коса /кофти ген явно/ и с тъмните бои пък - боядисвах цяла коса на 20-ина дни, през цялата бременност, подстригвах се, изправях се...каквото се сетиш. Та така и си отидох на секциото с перфектна прическа и маникюр - живи и здрави сме и аз и малкия, никакви проблеми не сме имали.

Не давам съвет - само споделям личен опит. Има яко втелясване в детайлите като забременнем, особено ние тука, аз даже отделна пералня за бебето бях полудяла да купувам... :lol: Излишни истерии, но трябва да си ги минеш и тях, всички ги минаваме.

Бъди си хубава, руса булка, лека бременност и всичко да ви е наред. Боята да ти е дерта.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Боядисване на косата по време на бременност
« Отговор #11 -: Август 16, 2012, 16:23:55 pm »
И аз се боядисвах през цялата бременност (с Лореал), но гледах да е по-рядко от обичайното. Моят съвет е, ако можеш задръж до сватбата, за празника си направи желаната от теб прическа, вкл. цвят на косата, а после помисли за нещо по-щадящо.
Пък и бременните са изключително красиви, дори с прорастнали корени :lol: :lol: :lol: