0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ХОРМОНИ! ЗДРАВНА КАСА! УЖАС!
« -: Март 07, 2010, 09:11:18 am »
Здравейте мили жени, аз от одавна не съм писала в този сайт, но съм една от тези дето опитват да заченат. След много борба със съпруга ми и умаляване да се прегледаме, най-после се решихме. И аз се изправих пред един проблем, предполагам не само мой. Искам да си направя хормонални изследвания, но въпреки че съм осигурена, се оказа, че няма кой да ми даде направление за тях. Нямало достатъчно пари от касата, това е отговорът, който получавам. Сега питам вас.........Аз съм от Варна......знаете ли гинеколок, който ще ми даде направление за хормони. Кажете ми как да се преборя със Здравната каса. Тъкмо се обнадеждих, че вече правим нещо по въпроса с бебето, не искам да загубя тази надежда поради липсата на пари....Помогнете!!!!!!!!!!!!!!!!
« Последна редакция: Март 07, 2010, 09:22:27 am от evro »

*

Vali :)

• 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
Подай жалба в Здравна каса!

Това не е решение според мен обаче.Добре и аз ходих и исках за контрола на хормони и моята докторка ми отказа.Ако отида и подам жалба нали трябва да посоча името  на лекаря и после как ще отида при нея?
Ми тя е една от най -добрите според мен във Варна?
Куца история :(

Д-р Стаменов,обичаме ви!
Re: ХОРМОНИ! ЗДРАВНА КАСА! УЖАС!
« Отговор #2 -: Март 07, 2010, 09:37:42 am »
Здравей!Личната лекарка може да ти даде направление за ендокринолог и той ше ти пусне всички хормони,само тат и мат се плащат 26.00лв.Успех!
*

Vali :)

• 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
« Отговор #3 -: Март 07, 2010, 09:44:23 am »
Пътят е този ,но няма лекар, който да ти пусне повече от два хормона при положение че поне 5 се изследват първоначално!
Поне във Варна не съм срещнала такъв.
Все не им достигат  дори  и в началото на периода на раздаване да съм ходила.Оправданието е да има и за други като дойдат.
Когато започвах своята борба почти всеки месец давах по около 100-120 лв.
Бях свикнала и да не ходя на лекар  .Само на бързо коментирахме по телефона ,ако имаше някакви  проблеми със стойностите.
Все пак успех и дано намериш своя лекар!

Д-р Стаменов,обичаме ви!
« Отговор #4 -: Април 12, 2010, 17:18:28 pm »
Здравей vulpecula_m !

Относно твоя проблем искай направление за гинеколог и вече като отидеш на гинеколога си искай от него да ти даде направление за изследване на хормоните ти.

съгласно Наредба № 40 на Министерство на здравеопазването от 24 ноември 2004 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, в сила от 1.01.2005 г.
в пакет “Клинична лаборатория” т.А “Хормони” са включени следните хормони:
fT4; TSH, LH, FSH, Prolactin, Estradiol, Testosteron, Progesteron.

НЗОК ще заплаща за тяхното изследване

Мога да ти кажа че аз лично съм се възползвала от това  и ми е спестило куп пари.

и още нещо:

Въпрос: Свободен ли е изборът на лекар-специалист?
Отговор:
Личният лекар насочва здравноосигурените лица за консултация към специалист с медицинско направление за консултация или за провеждане на съвместно лечение (бл. МЗ - НЗОК № 3). Медицинското направление може да се ползва до 30 календарни дни от датата на издаването му. В този период здравноосигуреното лице може да избере лечебно заведение за специализирана извънболнична помощ, сключило договор с НЗОК на територията на цялата страна. В случаите, когато здравноосигуреният не може да посочи специалист, такъв може да се препоръча от общопрактикуващия лекар. Специалистът определя ден и час за консултация.
*

mira_mimi

• 1375
  • И третото столче се запълни! Ще довавяме и 4-то!
« Отговор #5 -: Април 12, 2010, 18:57:05 pm »
През всичките тези години съм изследвала хормони по ЗК само 2 пъти. Първият път ми дадоха талон за 2 хормона, доплатих за 4. Вторият път АГ-то ми изписа 2 и ме прати на ендокринолог, който ми отпусна 2 хормона, а аз платих за антителата. Мислела съм си да подам жалба, но ще стане така ще след 2-3 жалби няма да има при кого да отида в града  :lol: Това е положението, плащам си като поп!
« Отговор #6 -: Април 12, 2010, 19:25:27 pm »
Всички изследвания на хормони, които съм изследвала до сега (а те не са никак малко)никога не са били по ЗК!За щитовидните хормони ендокринологът казва,че няма направления,за половите-АГ казва,че само гинеколог-ендокринолог можел да ги изписва по ЗК. За Варна знам само един такъв специалист, но никога не съм се обръщала към въпросната докторка.Просто съм се примирила,а и аз не знам за лекар (във Варна), който да пуска хормони по ЗК!

« Отговор #7 -: Април 12, 2010, 19:48:37 pm »
Последните месеци подготвях документи за Фонда. Личният лекар ми издаде направление за хормони, въпреки това, доплатих за някои от тях 98 лв. Наистина не всички хормонални изследвания се поемат от ЗК. Също става въпрос за изследвания, правени във Варна.

pepeliankata, благодаря за инфото. Дано имам повод да се възползвам близките месеци от него, че може отново да ни се наложи.
« Отговор #8 -: Април 14, 2010, 16:35:25 pm »
Преди две години направих жалък опит да получа направление за хормони. Личният лекар ми даде само за TSH, а за репродуктивните ме прати при моя гинеколог. Той пък се РАЗВИКА, че имал 50 бременни и не можел да ми даде направление за толкова скъпи хормони, защото после няма да му остане бюджет за изследване на "неговите бременни". При което аз се почувствах смазана, че съм второ качество в сравнение с бременните му, платих си всички репродуктивни хормони, забременях, отидох при първия срещнат гинеколог само и само да не съм пак при оня грубиян, но новият и непознат гинеколог толкова беше компетентен, че загубих бебето в четвъртия месец. След това още толкова пъти съм си правила изследвания на частно, че наистина заминават по 100 лв всеки месец, както по-нагоре е писала Вали. Тъй че гледай да си постигнеш целта, а не като мен да губиш и време, и шансове заради обидата или заради нещо друго. Сега целта е да родим, докато сме във фертилна възраст, пък после ще им разкажем играта на всички, дето са имали късмета да ни унижават по някакъв начин. Аз поне така мисля да направя :))
« Отговор #9 -: Април 14, 2010, 20:40:12 pm »
И аз се сблъсках с този проблем вчера - с направление от личната 6 гинеолога ми отказаха да ми дадат направление за хормони!  :x Става въпрос за София! Много ми стана мъчно и си поплаках пред една от тях даже, ей така, не успях да се въздържа  :? Болно ми е, че ни разиграват, но пък и те смятат, че за себе си са прави! Цитирам д-р Михайлова от 18та поликлиника: Ако на тебе ти дам, ти ще ми източиш парите, на месец ми се отпускат 200 лв., оня ден за една жена с рак отидоха към 100 лв., твоите хормони ще ми струват 70 лв. и няма да ми останат  пари за една цитонамазка да пратя!!!Изключено, не давам за нито един хормон дори!!!!!!!!!!
Е, платих ги днес и се приключи, а как ще изкараме месеца, ще видим! Поне всичко е наред с хормоните, това ме радва много.
« Отговор #10 -: Април 18, 2010, 18:34:16 pm »
Поне всичко е наред с хормоните, това ме радва много.

Браво на теб! Мисли за това, че всичко е наред с хормоните и мисли колко пари и нерви щеше да загубиш, ако нещо не е било наред с тях. Здраве да е, пари се печелят...
« Отговор #11 -: Май 05, 2010, 10:00:06 am »
Ох, и аз сега се мъча със хормонални и здравна каса...взех 2 други 3 си платих, ако някой дава -  дава по 2 само
« Отговор #12 -: Декември 01, 2011, 17:25:04 pm »
Здравей!Личната лекарка може да ти даде направление за ендокринолог и той ше ти пусне всички хормони,само тат и мат се плащат 26.00лв.Успех!
А не може ли личната лекарка да пусне тези изследвания? Тъй като за други изследвания по принцип пуска, а би трябвало пак при специалист да се ходи.
« Отговор #13 -: Декември 05, 2011, 13:36:56 pm »
А не може ли личната лекарка да пусне тези изследвания? Тъй като за други изследвания по принцип пуска, а би трябвало пак при специалист да се ходи.

Не,тези хормони се пускат само от специалист.Но нищо не ти пречи да говориш с личната си лекарка.Най-малкото ще ти трябва направление.
Успех!
[/url]