0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте.

За първи път пиша в този форум. Има ли някой опит в използването на билкови заместители/хранителни добавки вмести хормонални хапчета? Конкретно се интересувам дали примерно Дивият ям (той съдържа естествен прогестерон може да се използва като заместител на Utrogestana след ин-витро процедури? В миналото съм ползвала Утрогестан след инсеминации (за съжаление, неуспешни) и го спирах макс след 3-4 дни зашото получавах непоносими болки в яйчниците и долната част на корема. Сега ми предстои ин-витро и се чудя дали Дивият ям или някоя друга билка/хранителна добавка може да се използва като заместител на Утрогестана. предварително благодаря на всички, които имат мнение по темата.
*
Re: Хормонални хапчета и билкови заместители
« Отговор #1 -: Юни 13, 2011, 23:50:00 pm »
Не съм ползвала билки или хранителни добавки, но виждам една сериозна причина да НЕ могат да се използват като заместител на прогестерона при инвитро.

Блокажът и стимулацията, които съпровождат класическото инвитро, предполагат задължителна прогестеронова добавка, която се дозира. Просто не виждам как равностойна доза прогестерон може да се набави от подобни естествени източници. Рискуваш да постигнеш недостиг на прогестерон след трансфера и да провалиш процедурата си.

Препоръчвам ти да проучиш дали мускулни инжекции с прогестерон в масло ще ти докарат същите странични ефекти. Аз само така си го набавях чак до 12та седмица, дори дълго след като лекарят ми позволи да сменя инжекциите с вагинални препарати. По-бързо, по-удобно и по-ефективно.
« Последна редакция: Юни 13, 2011, 23:51:41 pm от цигу »
*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
« Отговор #2 -: Юни 14, 2011, 10:59:11 am »
Или можеш да замениш Утрогестан с Дуфастон.
*
« Отговор #3 -: Юни 15, 2011, 18:06:16 pm »
Може да го замениш, но дуфастона има много повече странични реакции от утрогестана
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #4 -: Юни 15, 2011, 22:33:15 pm »
Може да го замениш, но дуфастона има много повече странични реакции от утрогестана

Аз смятам, че всяка замяна следва да бъде извършена само и изрично от лекар!

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #5 -: Юни 16, 2011, 10:57:36 am »
Конкретно се интересувам дали примерно Дивият ям (той съдържа естествен прогестерон може да се използва като заместител на Utrogestana след ин-витро процедури?

Дивият ям и препаратите, които се произвеждат от него, не съдържат естествен прогестерон, а стероида диосгенин, от който в лабораторни условия се произвежда прогестерон. За съжаление, организмът ни не може да преработи диосгенина до прогестерон.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #6 -: Юни 20, 2011, 12:04:51 pm »
nobby, твоят неприятен опит с утрогестен буквално копиря моят неприятен опит с утрогестан. Аз повече от 4 дни не мога да го слагам вагинално. Четири дни ми е абсолютният максимум. Точно така както си го писала: болки в долната част на корема и в матката при мен и в кръста. Вероятно правиш някаква алергична реакция към някоя от съставките му. Алергична ли си към фъстъци? (не зная дали все още има фъстъци там, макар и в много ниска концентрация), за вагиналните таблетки говоря.
Просто замени утрогестана с Дуфастон. На мен много добре ми понася.
(Виж също така да не би да имаш някакъв цервицит, хронични течения).
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
« Отговор #7 -: Юни 23, 2011, 11:15:22 am »
Благодаря много за всички отговори. Ще се консултирам с лекарите дали утрогестана може да се замени с дуфастон в моя случай. Никога не съм се сещала че може и алергична реакция да е, не съм алергична към нищо за което да знам, но човек никога не знае докато не му се случи.
*
« Отговор #8 -: Август 24, 2011, 11:29:14 am »
Приемах 9 месеца Фемостон и точно цикъла преди предстоящото ми инвитро,започна много силно главоболие.Оказа се че е от Фемостона.Процедурата беше неуспешна,не достихнах до трансфер,както и да е.След това в същия цикъл лекарката ми изписа Дуфастон от 15 ден на МЦ за 10 дни 2х1.На третия ден от приема на Дуфастона пак започна много силно главоболие.Изтраях до 6 ден и го спрях.Не успях да отида до София,защото отпуската им започна и в моя роден град ми изписаха Климонорм,следф като казах че проявих непоносимост към Фемостона и Дуфастона.В момента се чувствам добре от Климонорма ,ня ма за момента странични действия.
Та въпроса ми е мога ли да заменя тези хормони с хомеопатия,след като посетя хомеопат разбира се и дали ще имат същия ефект като синтетичните лекарства.На мен всеки месец ми е важен,всеки месец започвам на ЕЦ докато не съберем 3 или 4 Я.
Много съм пред Чуденка,дали да сменя синтетичните хормони с хомеопатия .Чувала съм за Фоликулин и Лутеин-хомеопатия на Боарон.Дори лекари гинеколози ги изписват.