0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Метформин
« -: Септември 04, 2008, 13:21:27 pm »
Здравейте,
Пускам нова тема, защото от всичко прочетено не можах да се ориентирам.
Накратко заболяванията:
- висок пролактин - след много тестове се оказа, че без Бромокриптин не може да е в норма. Сега приемам сутрин по 1/2 табл. и пролактина е близо до горната граница.
- Хашимото или съмнения за такова - всички хормони са в норма, но на видеозон се вижда някаква изменена структура. Не приемам медикаменти за него.
- повишени килограми и яйчнци с полкистозна структура - според док това е ясно изразен СКПЯ - лечение Метформин, Селен. За протокола овулацията и цикъла са ми наред и преди и сега. Хормони в норма. Инсулин и глюкоза на гладно в норма.
- поради предстоящо ин-витро - прием на фолиева киселина, мултивитамини.

Сеа интересната част: преди две седмици ми отстраниха тръбите. Според док само единия яйчник е с поликистозна структура, но това се дължало не на синдром, а на факта, че съм имала огромни сраствания. Те са обхванали и двата яйчника и са им пречели да работят нормално. След време нещата щели да се нормализират.

Въпросът ми е има ли смисъл да се тъпча с лекарства повече? Писна ми  :BangHead:и без това се стигна до АРТ та си мисля да спирам Метформина и Селена. Вече почти година ги пия, а честно казано не виждам някакъв ефект.
Много Ви моля, ако имате някаква идея дали приема на метформин има значение при АРТ или просто ако знаете до кога се пие да споделите. Вече съвсем се обърках.Селена също не знам за какво ми е след като пия витамини, но....

Благодаря ви и успех на всички!

Re: Метформин
« Отговор #1 -: Септември 04, 2008, 14:51:50 pm »
здравей,

имам сходни проблеми - нямам поликистоза, но пък съм с инсулинова резистенстност.
От всички лекарства, които пиеш, Селенът е най-малкият проблем, той е най-безобиден. Без Бромкриптин няма да минеш, както сама си написала.
Метформин е много гадно лекарство, но мисля, че не бива да го спираш без да питаш лекаря си. Правила ли си обременяване с глюкоза при изследване на захар и инсулин? Понякога резултатите на гладно не дават вярна инфромация.
*
« Отговор #2 -: Септември 04, 2008, 15:05:07 pm »
Не съм правила обременяване, защото имах само една консултация с ендокринолог. Тогава направо ми изписа лекарствата, но само на базата на предположения. Инсулинът и глюкозата си бяха в норма според изследвания, но поликистозата ту я имаше, ту я нямаше според различните доктори. Е имаше напълняване, ама...
Иначе бромокриптина няма да го спирам. Честно казано пробвах, но не се получава без него.
За Метфомина се чудя, защото чета, че много момичета се оплакват от него, а аз нищо не чувствам. Според ендокринолога трябвало да го пия докато забременея по естествен път. Обаче като нямам тръби това няма да стане.  :D
Трябваше и да отслабна но след почти година пиене аз и сто грама не съм свалила.
Та се чудя след като нищо не чувствам и няма как да стане по естествен път забременяване за какво ми е това лекарство?
Ох много ми е объркано, а до срещата с док има доооста време.

« Отговор #3 -: Септември 05, 2008, 21:13:28 pm »
Метформинът, доколкото знам, подобрява качеството на яйцеклетките, затова също го изписват. Доктор Тодорова ми го е казала, а аз имам доверие. При теб обаче наистина няма смисъл с такава цел.
А за отслабването - от самото лекарство не се отслабва, ако обаче го комбинираш с диета и спорт помага процеса.
След като не си правила обременяване и не ти е изписан за това и не става въпрос за естествено забременяване, аз на твое място бих го спряла, поне докато не се видиш с лекаря ти. то доста натежава на черния дроб, освен че поне аз го понасям и много тежко.
« Отговор #4 -: Октомври 01, 2008, 15:27:04 pm »
здравей Махi!искам да ти кажа че аз също пия метфогама-което е едно и също с метформин.Лично моето мнение,доколкото съм се консултирала с лекари а и аз самата съм чела е че:
1.метформина спомага отслабването тъй като леко потиска апетита.Най добре действа когато има и някаква физическа активност и ограничение на някои високо калорични храни.аз успях да смъкна по този начин 6 кг за 2 месеца но не съм спазвала драстични диети
2.метформина спомага осъществяването на качествена овулация т.е отделяне на хубава годна яйцеклетка.освен това регулира времето през което се отделя от яйчника а и удължава времето през което може да бъде оплодена.
3.метформина подържа нормални инсулинови нива и кръвна захар-при инсулинова резистентност
Според мен макар че при теб не може да се постигне нормално зачеване поради отстранените тръби,съветвам те да продължиш приема на метфогама защото би спомогнал по време на ин витро цикъла да образуваш повече качествени яйцеклетки.Освен това при една евентуална бременност(което ти пожелавам от цялото си сърце)тъй като спомага за качеството на яйцеклетките има по голям шанс за развиване на нормална бременност.лично по този въпрос имам опит затова ти го казвам макар че всеки случай е индивидуален.след спиране на метфогама кръвната захар се вдига доста и не знам дали това влияе на успеха от процедурата.мисля си че трябва да има контрол.И все пак ако си решила твърдо да ги спреш, първо се консултирай с лекаря който ти ги изписа.ПОЖЕЛАВАМ ТИ МНОГО УСПЕХ,А И НА ВСИЧКИ ДРУГИ.Дано съм била полезна. :)
*
« Отговор #5 -: Октомври 02, 2008, 09:28:38 am »
Здрасти Moni,
и мерси за отговора. Въпреки че Метформина наистина подпомага метаболизма аз продължавах и все още продължавам да качвам кг. :BangHead:
Ходя си почти гладна и подпухнала. В началото се придържах към ниско въглехидратна диета и малко спорт, но като видях че не дава резултат се отказах. Сега най-накрая ,успях да си запиша час за док и ще проверя как са всички хормони, а след това ще коригирам и лекарствата.
Въпреки че да си призная наистина спрях метформина и селена след лапарото. Мина вече почти месец и не виждам някаква разлика.
Успех и на теб и дано скоро има радостни вести! :D

« Отговор #6 -: Октомври 03, 2008, 12:54:57 pm »
Здравей Махi!Не знам защо при теб не дава резултат,но моля те да бъдеш упорита и да не се отказваш от физическата активност и малко ограничение в храненето.Нали знаеш че хубавите неща стават бавно и се изисква малко търпение.Поне половин час дневно защото ползата е голяма дори и да не целиш отслабване,подобрява се значително и кръвообращението което също е важно.Незнам кои хормони си решила да пускаш,но аз наскоро си пуснах тези хормони:ACTH,SHBG,Андростендион,DHEA-S.Освен това ако приемаш хормонални препарати също може да се свърже с неуспеха ти от отслабване.Аз например миналата година приемах парлодел за пролактина си и дръпнах яко с материала. :)
*
« Отговор #7 -: Октомври 03, 2008, 14:00:51 pm »
Ами сега като се замисля аз пия Бромокриптин от години.  :D Може би и това влияе.
Ще пускам хормоните на щитовидната жлеза, защото имам Хашимото и може и от това да е проблема. Вече не знам.  :D
Само за протокола аз се занимавах професионално с плуване, та знам как да тренирам. Заради проблемите със забременяването обаче спрях и сега съм се отдала на по-малко рискови спортове :D
Успешен ден!

« Отговор #8 -: Октомври 03, 2008, 14:07:21 pm »
Хормоните на щитовидната са задължителни както и ехограф.от това също се напълнява :D
« Отговор #9 -: Февруари 25, 2011, 15:15:38 pm »
Здравейте, нямам проблеми с хормоните и поне си мисля, че нямам инсулинова резистентност. Пия метформин от 5-6 месеца по 1 таблетка вечер. Док каза, че това е хомеопатична доза, която няма да ми навреди и все пак колко дълго мога да пия това лекарство без това да има някакви лоши последствия за мен.
Не съм свалила и грам от него.. макар да имам много излишни килограми.
« Отговор #10 -: Април 13, 2011, 15:22:31 pm »
Аз го пия повече от година без почивка 2 х 1, затова пък ми действа добре с килограмите.
« Отговор #11 -: Април 13, 2011, 22:27:56 pm »
И аз го пих половин година и го спрях. Според гинеколкога ми нямало смисъл от него, а и съм нямала нужда. Нищо не свалих през тези 6 месеца, обаче в началото беше кошмар докато привикна: гадене, ставаше ми лошо и не излизах от тоалетната. Чела съм всички суперлативи за него, но тъй като ефект не видях, се доверих и го спрях.