0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Еврофондове
« -: Септември 23, 2010, 13:37:00 pm »
Как се кандидатства?
Какво трябва да направя преди да реша да кандидатствам?
Трябва ли да вече да съм в бизнеса преди да реша да кандидатствам?

В момента съм обикновен работещ човек, но имам идеи за развиване на собствен бизнес. За съжаление нямам средства за стартиране. И понеже толкова се говори как не се усвояват тези фондове реших да попитам някой от вас дали е запознат.

« Последна редакция: Септември 23, 2010, 17:22:09 pm от Елфи »
*
Re: Еврофофондове
« Отговор #1 -: Септември 23, 2010, 13:53:21 pm »
Мари6т, порови поне още малко из нета! То на този ти въпрос няма един отговор:
- в момента има отворени няколко програми, под които текат т.нар. "мерки", по които се кандидатства за получаване на субсидии, които (да) идват от еврофондове;
- различните програми се управляват от различни администрации - МИТ, МЗХ
- всяка мярка е със специфична цел и съответно специфични изисквания, които варират сериозно: напр. типа "бизнес" (има си национална класификация за таз цел:-)); обхвата на проекта, за който се иска субсидиране, географско местоположение...
- за някои мерки е достатъчно, и дори препоръчително, да имаш само (ново)регистрирана фирма, без да е задължително тя вече да е упражнявала дейност...
- повечето срокове за подаване на документи за 2010 изтичат след няколко дни, така че тъкмо имаш време да попрочетеш повечко, докато отворят наново (и не се знае кои и кога) програми през 2011.

Изобщо, честно да ти кажа, тези ти въпроси хич не са за по чашка и халба време :-)
« Отговор #2 -: Септември 23, 2010, 14:48:02 pm »
Отворила съм един куп сайтове с безполезна информация. Имам чувството, че умишлено укриват инфото. Но продължавам да търся  :wink:
« Отговор #3 -: Септември 23, 2010, 17:16:15 pm »
mari6t, аз преди една година се интересувах от една от мерките на ПРСР към ДФЗ. Предполагам, че знаеш сайта, но ето линк все пак:
http://www.dfz.bg/bg/programa-za-razvitie-na-selskite-raioni/merki/
Както и Nadine ти е казала, всяка мярка се отнася за различен сектор. Трябва да се следи кога се отваря съответната мярка, за да се кандидатства. Аз специално се интересувах от мярка 312. Оказа се, че за изготвянето на бизнесплана ми трябва консултанска фирма. Проучих няколко фирми, взех оферти, цените горе-долу бяха еднакви и тъкмо щях да се срещам с едните консултанти и те затвориха мярката. След това се оказа, че плащанията много се бавят... Все още не съм се отказала напълно.
Ти към какво по-конкретно си се насочила?
Re: Еврофондове
« Отговор #4 -: Септември 27, 2010, 20:55:10 pm »
Врабчо незнам и аз ....  :( .... но във всеки случай трябва да намеря работа на около 50 декара. Не съм земеделец и нищо не разбирам. Освен това е твърде далече. Върти ми се нещо из главата и сега го проучвам ... но мисля, че не му е мястото във форум  :oops: поне не сега  :wink: 
*
« Отговор #5 -: Септември 28, 2010, 07:42:05 am »
Някои от прозорците вече затвориха. Кандидатстването става с бизнес план, който може и вие да си изготвите, но е малко вероятно да мине. Плащанията се бавят поне за сега около 2-3 години, не дай боже някоя фирма да обжалва защото се възлагат поръчки- става много лошо. Та така- пари има, но така са направени нещата, че трудно се вземат.

[/url]
« Отговор #6 -: Септември 28, 2010, 10:07:09 am »
mari6t, сега виждам, че си написала, че нямаш собствени средства за стартиране. Според мен в началото няма как да започнеш, ако не се самофинансираш. А и накрая програмата възстановява процент от одобрените разходи, не всичко, което си вложила.
Относно бизнес плана, както и Евия е написала, ако не е изготвен от консултантска фирма, почти е сигурно, че няма да мине. Така че за него със сигурност ще ти трябват средства. В Наредбите към всяка мярка е уточнено всичко, предполагам вече си наясно. Там пише и каква част от стойността на проекта могат да бъдат взети за разработване на бизнес план.
Абе с две думи, трябва да имаш собствен начален капитал, за да започнеш, иначе не става.
« Отговор #7 -: Септември 28, 2010, 10:45:47 am »
В момента на мен ми е по-важно да схвана идеята и принципа на отпускане на тези средства както и да намеря най подходящата сфера на реализация ... пък началния капитал когато му дойде времето  :wink:
А може ли да се кандидатства по повече от една мярка.
например: за администрация (създаване на работни места и т.н.) и за нещо друго свързано с производството (или нещо такова)
още не съм съвсем в час терминологията и всички фондове и какво точно финансират ама никой не е роден научен ... а и когато е самообучение и се мъчиш да откриваш сам топлата вода е малко бавно. За това моля да ме извините за невежеството.  :oops: