Ами при мен АФС се откри при изследвания, които направих на втория ден след зачеването /тогава разбира се не знаех, че съм бременна/. Доц. Конова настояваше да се откажа от дуфастона изписан ми от моята гинеколожка в родния ми град, тъй като смяташе че е абсолютно невъзможно спонтанно забременяване и искаше на 3 ден от цикъла да изследвам яйчников резерв. Обаче сигурно дълбоко в себе си съм знаела че вече съм бременна защото се запънах и казах че се надявам на коледно чудо и ще си пия дуфастона, а ще правя изследване на следващия цикъл. Тогава Конова без да знае резултатите от изследванията се съгласи за дуфастона и ми добави аспирин протект по 1 всяка вечер. Резултатите получих на имейл адрес с указания за терапия при следващото инвитро и евентуална бременност при него. Терапията трябваше да включва и аспирин протект и фраксипарин и имуновенин, но ..Когато разбрах че съм бременна й писах многократно /беше ми неудобно да й звъня, защото точно тогава се местеха в новата клиника и беше много заета./, но не получих отговор и си продължих само с аспирина тъй като в Бургас гинеколозите заявиха че не ми трябват останалите лекарства, тъй като били изписани ако правя инвитро и забременея от него /не разбрах защо спонтанната бременност и бременността след инвитро се разглеждат като различни/. В края на 15 седмица се престраших и се обадих на доц. Конова. Когато ми видя резултатите от изследванията и разбра че съм само на аспирин се учуди че съм изкарала до този период на бременността. Поиска веднага да пратя кръв за изследвания. Резултатите показаха спад на нивата на антителата и тя реши, че всъщност аспирина ми действа много добре и каза да продължавам само с него. Препоръча по-често измерване на растежа на бебето и ако забележа изоставане пак да й се обадя. Изоставане се получи в края на 7 месец и пак пратих кръв за изследвания. Резултатите бяха близки до резултатите в 15 г.с. и тя ме остави на аспирин протект чак до края. Спрях го 2 седмици преди планираното секцио по нейни указания. Бебето се роди сравнително по-дребно, но в никакъв случай малко и с отлични жизнени показатели измерени веднага след раждането. До 3 месец бях на дуфастон. Около 10 седмица имаше период от около 10 дни когато слабо кървях и ми увеличиха дозата на дуфастона и добавиха нош-па временно. Пиех и неофолик форте през по-голямата част от бременността. Добавих магнерот от един момент нататък. В деня преди раждането от коментара на акушерката в родилното осъзнах че през по-голямата част от бременността след 4 месец съм била с контракции, но не съм знаела че е това, а мислех че това което усещам са движения на бебето. Но това едва ли има връзка с АФС или медикаментите които взимах. Извода за мен е че всичко е строго индивидуално. Не съди за твоето състояние като го сравняваш с бременността на другите. Непременно се свържи с лекар, който да направи изследвания и да даде подходяща терапия. Ако имаш възможност свържи се с доц. Конова. През последните месеци заради случая с русенката събра негативи сред общественото мнение, но това не я прави по-малко специалист в тази област. Желая ти успешно и безпроблемно износване и здраво бебче на финала!