по твоята логика трябва да ползваме само слънчогледовото олио, зехтина никак не е характерен за нашите географски ширини
дай да мажем филиите с мас и да ядем циганска баница както са правили бабите и дядовците ни тогава
В такъв случай е важно да проверим от колко време човечеството като цяло консумира слънчогледово и като цяло - растително масло. Такаааа, отговорът е свързан с наличието на технология за извличането му.
Значи почваме да смятаме - индустриална революция, ала-бала, наличие на фабрики в България ... да кажем, че е станало по-масово последните 50-60 години.
От кога има хомо сапиенс? Има-няма едно 200 000 години.
От кога има хуманоиди? Археолозите казват - от преди около 1 000 000 години.
(цифрите варират според източника)
Кога човекът за първи път е ял т.нар. мас? Още с първото животно, което е убил и е изял. Да - преди животните са живеели на свобода и са се хранили с естествената си храна. В момента животните живеят наблискани във ферми, не се движат особено (за да могат да дебелеят по-бързо) и често не се хранят с естествената си храна.
За съжаление в магазините почти не могат да се намерят качествени месо и мазнини (с малки изключения, разбира се) и затова ние направихме това -
http://www.facebook.com/?ref=logo#!/pages/Sofia-Bulgaria/Istinskata-hrana/105828999454714?ref=ts&ajaxpipe=1&__a=40В началото всичко започне от това, че ходихме из планините да търсим малки селца и кланици да си взимаме качествена храна за нас си. В последствие - започнахме да носим и на хората от спортната ни зала
Иначе ако трябва да се пазарува по магазините - аз лично съм доста разочарован от БГ марките масло и преди си взимах само немско. От скоро обаче и там започнаха да се появяват ментета и от половин година, ако не и повече, съм основно на балканско.
От зехтините - търсите extra virgin. За момента съм най-доволен от гръцките. Ако може и да е от гърция купен - супер
Относно останалите мазнини - от грозови семки, от царевица, от ориз ... първо до преди 50 години хората не са имали технологията да ги добиват масово, второ - почти всичката информация, която я има за подобни мазнини е основно маркетингова и повечето направени изследвания са спонсорирани от фирмите производители. Сами си правете изводите.
Или с други думи - заложете на естественото, заложете на качественото, заложете на това, което човечеството е консумирало от зората на историята.
поздрави
Лазар