стефиз, напълно разбирам, че ролята на модератора си има и редица негативи, но наистина смятам, а и ти самата казваш, съдейки от опита си, че създава проблем когато модераторите коментират по съдържание, изказвайки мнение. може би това е въпрос на организация (например, модераторите по една тема да не пишат в нея, но да пишат по други, където няма да са със статута на модератор. само пример, давам си сметка, че има сто и две причини да не проработи, но така или иначе въпросът е организационен).
що се отнася до тезата ти, че детето не би имало полза от това да се храни заедно със семейството си - въпреки уважението ми към теб и двете деца, които си отгледала, абсолютно не съм съгласна. според мен от ден първи детето споделя живота на семейството - хранене, готвене, пазаруване, игра, сън. и нищо не го научава по-добре на това как се държат хората на масата, за какво е храната, какво е семейството, каква е комуникацията вътре, кои неща може или не може да се прави от това да е заедно с всички. на нищо няма да го научи стоенете във висок стол в ъгъла на стаята (до масата), където майка му го храни с лъжица в устата преди да "седнем да ядем, за да не ни пречи? или защо?
дори когато дъщеря ми беше само на кърма винаги е била с нас на масата и обикновено се хранеше когато и ние се хранихме и това за мен е абсолютно нормално.
мисля, че родителстването е непрекъснато вземане на решения и водене на преговори между желанието ти да доставиш удоволствие на детето си (да му предложиш нещо, което на теб ти харесва) и въвеждане на правила за "доброто на детето" (който както го разбира) и упражнение по уцеляване, в което хората измислят неща като даване на органичен сладолед, държане на бебе под абсорбатора в кухнята, пускане на прахусмукачка или пеене на пиратски песни (аз съм заспивала на йо-хо-хо и бутилка ром, още помня дядо ми я пееше).
нека също не забравяме, че ако тази дискусия се водеше само преди 10тина години щяхме да си говорим за биберони натопени в мед и кой е най-успокоителния, така че единственото, което казвам е да не вдигаме веднага червения картон "каква си безотговорна майка, как може!?!?!?!?!?!" и ако се върнеш назад, ще видиш, че преди поста на джам ние много спокойно си говорехме, че проблемът със сладоледа е захарта и дали и кога и в какви количества и каква точно захар и тн, все неща по темата, мисля аз. изведнъж (след намесата на модератор (поради което и аз коментирах) нещата рязко се изместиха в морализатроския регистър, който според мен не помага, а има за резултат налагане на страх и автоцензура (тоест форми на лъжата), изпадане в ненужни, разрушителни лични нападки и желание за противопоставяне. давам си сметка, че част от моите постове са мотивирани от това, но също са мотивирани и от желанието ми форумът да остане място за обмяна на мнения, в което има отношение към потребителите като към средно интелигентни хора, които могат да се изкажат и да помислят и вземат решение. реагирам също така мотивирана и от минал опит и опасения, че това не е единично явление.
пп напълно съм съгласна с това, че ти си един "незабележим модератор" и наистина е важно за мен да чуеш това, което казвам като основно мотивирано от лоялност към форума, от който както не веднъж съм писала съм получила и продължавам да получавам много подкрепа.