Извинявам се, ако някъде има тема по въпроса, но аз не можах да открия.
Може би трябва да си задам въпроса към педиатър, но и така да е, дано някой да ми отговори адекватно.
Детето ми е на 2 месеца / както се вижда и от подписа/, храни се с адаптирано мляко още от начало.
Започнах с Хип и досега не съм го сменяла.
Въпросът ми е за дозировката на самото мляко спрямо неговите килограми.
На кутията има посочена дозировка, която е:
от 7-ма до 8-ма седмица - 5 хранения по 170 мл
от 3-ти до 4 -ти месец- 5 по 200 мл
Сега той е малко след 2-рия месец, роди се 4 кг и още от начало казаха /педиатърката/ да му даваме по повече, защото е по- голям. Сега е 6.700, 61 см. Колко трябва да му давам на хранене при това тегло и ръст? Знам, че е по-голям от размерите за двумесечно, но се чудя с кое трябва да се съобразя - с кг и ръста му или с това което пише на кутията? По принцип си е едро бебе,защото и ние сме си едрички. Генът му е такъв искам да кажа. По всички изчетени неща в нета пише, че трябва да се дава по формулата - възрастта по 10 + 100, т.е. трябва да му давам по 120 на хранене.
Само че досега съм му давала 6 по 170, което мисля, че е много, но той се чувства добре след храненията и издържа 3 до 3 и половина часа между тях. Не повръща почти или много рядко по съвсем малко. Притеснявам се да не му се разшири стомахчето прекалено много и после да си създам повече проблеми. Често казано сега незнам коя доза трябва да спазвам. На кутията това от 3-ти месец може би трябва да значи от започнат 3 месец, защото няма обозначен от втори до трети. Ако някой дава друго АМ или това в същата възраст, да ми каже дали са аналогични количествата и за другите млека. Педиатърката нищо не ми каза по колко да му давам засега и затова чета по кутията.
Отделно се притеснявам от този бърз растеж да не си докараме и рахит, въпреки че за него давам по 2 капки Диавит на ден.
Най-вече ме интересува колко трябва да му давам при тези кг, за да му е достатъчно и същевременно да не му се разшири стомахчето?
Вярвам, че ще има просветени по въпроса.
А ако трябва да пиша в темата за педиатъра, ще си задам въпроса там.
Благодаря предварително!