Здравейте!
Съгласна съм, че непушачите понякога (често неосъзнато) правят екстремни изказвания, демонстрирайки абсолютна незапознатост с проблема… Но това не означава, че съм привърженик на "борбата за права на пушачите"...
Аз също съм бивш пушач (спрях цигарите преди година и половина), но не бих подкрепила приятелите си пушачи... Ta kак бих могла да ги подкрепям искрено в желанието им да се тровят?! Бих го приела - да, но да "подкрепям" е твърде силно казано...
Мисля, че тютюнопушенето до известна степен е въпрос на обществено възпитание. Аз също живея в чужбина
(без да смятам, че не мога да дам мнение по темата;), - тук се срещат доста чужденци от различни краища и ми е правило впечатление, че просто има народи, които пушат повече (турци, испанци…) и такива, които рядко виждам с цигара (индийци и т.н.)… Общите нагласи си оказват влиянието… ...
Според мене в България твърде много се обезценява негативното влияние на тютюна и изобщо – вредата от тютюнопушенето… Хората говорят за цигарите сякаш са хоби…
Затова и бих подписала подобна петиция – една забрана би била от полза не само на непушачите и децата, а и в дългосрочен план на цялото общество.
Между другото, нека ви споделя и моят опит от провинцията, в която живеем:
След като влезе в сила забраната, някои заведения направиха помещения за пушачи, отделени най-малкото със стъклени прегради - така е по закон. В Германия има много пушачи, обаче познайте, коя част от заведенията се оказва по-посещаема? Вярвате или не, отговора е:
тази за непушачи. Защото зоната за пушачи вони толкова гадно на стар цигарен дим и на конюшня, че дори и пушачите предпочитат да си изпият кафенцето на по-приятно...
Иначе и тук се срещат, макар и рядко, заведения за пушачи, но такива не могат да бъдат заведения, в които се консумира храна (ресторанти, сладкарници, кафенета, в които се предлагат сандвичи и закуски, сладоледчийници и прочее;)...)
...