0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Токсоплазмоза - дайте мнение!
« -: Март 12, 2007, 09:55:48 am »
Привет на всички! От известно време се интересувам от тази тема и все се каня да попитам и вас ... Направих първото си ин витро през декември 2006 /неуспешно/ и тогава никой не ми поиска изследване за токсоплазмоза, а аз откъде ли да знам, че е добре да имам такова.. Едва преди седмица научих, че това е болест, която се предава от котките на човека и е много опасна за плода, аз имам котарак у дома. Вие правили ли сте това изследване и какво знаете за проявленията на болестта? Влияе ли според вас на успеваемостта при ин витро и икси?
Препятствията са онези страховити неща, които виждаш, щом отклониш поглед от целта си.

Хенри Форд
*
Re: Токсоплазмоза - дайте мнение!
« Отговор #1 -: Март 12, 2007, 10:19:17 am »
Изследването за токсоплазмоза е  желателно да си направи всяка жена, която планира бременност, независмо по кой начин - дали естествено или с медицинска помощ. Проблемът е, че когато се зарази бременна с токсоплазмоза, е опасно за плода, а в ранна бременност има опасност да доведе до спонтанен аборт. Голяма част от хората са прекарали токсоплазмозата и имат изграден имунитет - за това се прави изследването. Хубаво е да се следи и през време на бременността. Помоли акушер-гинеколога си да ти даде направление (не знам обаче дали се поема през касата) за токсоплазмоза, изследват я в почти всяка лаборатория!
Успех!

П. П. Това, че имаш котка значи, че  има вероятност вече да си  я изкарала, но аз например много  дълго време живях с две котки (спяха в леглото ми), а се оказа, че не съм карала токсоплазмоза досега.
« Последна редакция: Март 12, 2007, 10:22:03 am от cygnus »
« Отговор #2 -: Март 12, 2007, 10:27:24 am »
В Стара Загора например /вече питах на няколко места/ приемат кръвта за това изследване, но самото то се прави в София, което налага чакане /повече от две седмици/ и излиза доста солено. Знам, че в клиниката, където правих ин витро, правят изследване за токсоплазмоза и струваше ако не се лъжа 15 лева, но тя е в София. Мислите ли, че мога да си позволя да оставя това изследване за преди началото на следващото ин витро. Ако се окаже, че съм заразена - за колко време се лекува. Ако пък се окаже, че съм преболедувала вече от тази болест, трябва ли да се вземат някакви мерки при ин витрото?
Препятствията са онези страховити неща, които виждаш, щом отклониш поглед от целта си.

Хенри Форд
*
« Отговор #3 -: Март 12, 2007, 10:43:16 am »
Аз съм си го правила винаги преди началото на всяко ин витро. А рубеола изследвала ли си?
Ето тук има много хубава табличка с всички изследвания, които трябва да се направят преди бременност:
http://old.zachatie.org/modules.php?name=Sections&op=viewarticle&artid=159
*
« Отговор #4 -: Март 12, 2007, 11:40:11 am »
И един съвет от патеща в момента с ненаправени на време изследвания - направи си ги всички преди процедурата, че после е една ужасна каша!
Успех!
*
« Отговор #5 -: Март 12, 2007, 12:27:15 pm »
Здравей и от мен. И при мен се случи същотото- октомври 2006 неуспешно ин-витро и сега ми предстои второ.Имам котка и след като прочетох за токсоплазмозата се уплаших доста. Помислих, си че сигурно заради това не е станало. Преди половин месец си направих изследване и се оказа отрицателно. Така, че моят съвет е веднага да си направиш такова, а не да чакаш да почне стимулацията. Така и ти ще си по-спокойна. Успех!
« Отговор #6 -: Март 13, 2007, 10:29:15 am »
П. П. Това, че имаш котка значи, че  има вероятност вече да си  я изкарала, но аз например много  дълго време живях с две котки (спяха в леглото ми), а се оказа, че не съм карала токсоплазмоза досега.

И аз така - досега съм имала 4 котки, и все още не съм я карала. :lol: :lol: :lol:
Момичета, и аз ви съветвам същото като Бора - пуснете си всички изследвания от пренаталния скрининг преди да почнете процедура, защото ако се окаже, че има нещо след успешен резултат става страшно.... 

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #7 -: Март 15, 2007, 10:27:34 am »
В Стара Загора например /вече питах на няколко места/ приемат кръвта за това изследване, но самото то се прави в София, което налага чакане /повече от две седмици/ и излиза доста солено. Знам, че в клиниката, където правих ин витро, правят изследване за токсоплазмоза и струваше ако не се лъжа 15 лева, но тя е в София. Мислите ли, че мога да си позволя да оставя това изследване за преди началото на следващото ин витро. Ако се окаже, че съм заразена - за колко време се лекува. Ако пък се окаже, че съм преболедувала вече от тази болест, трябва ли да се вземат някакви мерки при ин витрото?
В Стара Загора  Токсоплазмоза изследват в ХЕИ аз лично съм си пускала миналата есен.
*
« Отговор #8 -: Март 15, 2007, 10:40:57 am »
В Стара Загора  Токсоплазмоза изследват в ХЕИ аз лично съм си пускала миналата есен.
И мен ме пращаха в ХЕИ в Хасково, но утре ще го правя в друга лаборатория където могат също. Поема се от касата, дори личния лекар може да го пуска.
В природата оцеляват силните. Само трябва по-често да си припомняме, че и ние хората сме част от природата...
За нашите четири звездички на небето - обичаме ви.
« Отговор #9 -: Март 15, 2007, 11:15:22 am »
А някой знае ли колко струва това изследване?Аз също имам котка и тя спи на главата ми,така,че и аз се притесних.В СЗ в ХЕИ ли само го правят това изследване?

*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #10 -: Март 15, 2007, 22:05:32 pm »
В Ст.Загора лично аз знам само в ХЕИ !
Другия вариант е Торакс Пловдив..
« Отговор #11 -: Март 16, 2007, 20:07:54 pm »
В ХЕИ в Стара Загора ти взимат само кръв за изследване за токсоплазмоза и рубеаола. Самите изследвания от ХЕИ отиват в София и тъй като такива изследвания не се правят често /поне в Стара Загора/ изпращането им към София се бави и резултатите - тоже!
Освен това не се поемат от здравната каса - поне на мен така ми беше казано - от личен лекар и гинеколог.

Хенри Форд
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #12 -: Март 16, 2007, 21:07:00 pm »
Лично аз всички мои изследвания съм правила в София,но моята позната ги прави в Торакс.Ако имаш възможност отиди в Торакс,сравнително близо е.
« Отговор #13 -: Март 17, 2007, 02:28:12 am »
В кодовата таблица на изследванията, поемани от НЗОК, която Мини е дала в "Опити за забременяване" пише, че токсоплазмозата се поема от касата. Номер 109 - медицинска паразитология, код 04.03.
Само че не знам за 2007 година дали тази таблица е актуална и дали касата все още поема това изследване.
« Отговор #14 -: Март 17, 2007, 02:41:43 am »
Проверих.
Поема се.
*
« Отговор #15 -: Март 29, 2007, 19:39:28 pm »
Поема се от касата, дори личния лекар може да го пуска.
В Пловдив в лаборатория Писанец също, те работят с касата. Аз го правих изследването в ХАсково в лаборатория Зинвест-К миналата седмица. Когато ми върнаха резултатите видях че са ги пращали до Писанец. И Писанец и Зинвест-К работят с касата, дори мисля че Зинвест-К има и в Пловдив.
В природата оцеляват силните. Само трябва по-често да си припомняме, че и ние хората сме част от природата...
За нашите четири звездички на небето - обичаме ви.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #16 -: Март 30, 2007, 15:37:25 pm »
Можете да изпратите кръв по куриер до лаборатория Писанец в Пловдив, работят и с касата, а резултатите могат да се проверяват он лайн.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #17 -: Април 17, 2010, 18:08:53 pm »
момичета, искам да ви попитам за моите резултати

Токсоплазмоза Ig G – ELISA
 <3.0 отрицателен               IU/ml <7.2 отр; от7.2 до 8.8 гранична; >8.8 пол

Токсоплазмоза Ig G – РПХА 1:160 титър

от първия виждам че е отрицателен, но защо ма втория титъра е толкова висок
« Отговор #18 -: Април 17, 2010, 22:16:18 pm »
и аз досега съм имала домашен любимец - много котки, куче, да не броим уличните, на които много им се радвах като бях малка. Затова и си направих изследването преди месец, не е към здравната каса - 16лв май платих, не се сещам, за Ig G (старо) и резултата ми беше 0.01, а трябва да е под 2.0, за да е отрицателно. Сега съм много по-спокойна.
« Отговор #19 -: Април 18, 2010, 14:47:03 pm »
Аз например никога не съм имала котка-все кучета. Когато изследвах токсоплазмозата първия тест излезе положителен и това наложи втори по други показатели, който отчита дали инфекцията е в момента-оказа се, че някога си съм я карала и поради развития имунитет единия от показателите излиза положителен. Все пак съм зад мнението, че е добре това изследване да се направи при планиране на бременност,за да се избегнат евентуални трепети в бъдеще както беше в моя случай
[/url]