0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Моля за мнение - ендометриум !
« -: Януари 19, 2010, 12:50:28 pm »
Здравейте момичета. Моля за вашето мнение по моя случай, тъй като честно да си призная ви имам голямо доверие  :balk_81:
Фактите са следните: Последната редовна М ми беше от 21.12 до 24.12 , като само два дни беше нормална, а останалите два - оскъдна (нормално цикъла ми е 6-7 дни и доста обилен). Около 8-9 януари започнаха да ме болят много гърдите (нормално започват 2-3 дни преди М) и продължават да ме болят и до днес. В петък (15.01) бях на преглед и док заключи, че не съм имала ову, тъй като лигавицата ми била много тънка. След това видях, че на снимката от ехографа е измерена 11 мм. . Цикъла ми по принцип е с продължителност от около 33 дни и чакам следваща М около 23.01. От вчера започна едно много леко ръждиво зацапване след WC и болки в кръста и корема от време на време, което също не е нормално за мен, тъй като никога не ми подранява и никога не ми започва по този начин със зацапване, а напротив - с пълна сила. Въпроса ми е: Мога ли да вярвам на док, че не е имало ову ? Как той може да разбере само по дебелината на лигавицата (или може би е видял и още нещо, което ми е спестил   ) ? Каква е нормалната дебелина на лигавицата след ову ? Колко би трябвало да е дебела при евентуална бременност ?
Назначил ми е хормонални изследвания на втори ден от цикъла  - Пролактин, Е2, FSH и LH. Освен това ми изписа и Фемикур на ден по една таблетка, но каза да ги взема след като излязат резултатите от изследванията.
Мисля, че това е всичко. Ако съм пропуснала някаква информация - питайте.
Предварително ви благодаря !
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Моля за мнение - ендометриум !
« Отговор #1 -: Януари 20, 2010, 14:26:59 pm »
Здравей :D
Не зная защо доктора ти го е коментирал по този начин,според мен трябва да питаш него - директно и без да се притесняваш.Хубаво е че пускате хормони,за да си видите нещата - но все пак цикъл без овулация се случва понякога(веднъж годишно нпр)Така,че това още не означава,че нещо ти има :wink: Второ,лигавицата на матката около Ову е около 9 - 12мм,и тук не мога да коментирам защо след хубава лигавица от 11мм е изкоментирал,че е тънка 8O...Правилно е казал лекарството да го почнеш едва след като излязат резултатите,но все пак ми се струва че те е пооплашил излишно...
Успех и дано всичко да се нареди както ти си пожелаеш :D

пп Лигавицата при начална бременност (4 - 5гс) не се различава по дебелина особено от тази около Ову.С други думи,по дебелината на ендометриума не може да се разбере има ли или няма бременност.Може да се подозира,но не може да се твърди на 100%.
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
Re: Моля за мнение - ендометриум !
« Отговор #2 -: Януари 20, 2010, 16:47:19 pm »
fibo, благодаря ти за отговора. Док каза, че според него не съм имала ову през последните няколко месеца (преди това пиех противозачатъчни, а след тях имах киста). Освен това спомена нещо и за малки фоликули, но аз бях при него поне 10 дни след ову (недоказано, а по мои сметки). Не съм много запозната, но навсякъде в нета пише каква трябва да е лигавицата около ову, а мен ме интересува какво става с нея след това в лутеалната фаза, т.е. удебелява ли се или остава същата до М. Знам, че в начална бременност (около датата на М) много момичета споменават, че док вижда само удебелена лигавица, но не знам и това какво означава. Док каза и че вътре е като малко езерце - има много течност. Оххх, толкова объркано говори този човек  :balk_134: Много инфо ми поднесе, за много неща го попитах, но и за много пропуснах, а сега си бия главата и търся отговори от вас  :oops: . Положението при мен е все същото и няма М, само леко зацапва кафеникаво.
Още веднъж ти благодаря за изчерпателния отговор  :balk_81: и се извинявам за дългите постове и най- вероятно глупавите въпроси  :oops:
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Моля за мнение - ендометриум !
« Отговор #3 -: Януари 20, 2010, 21:20:37 pm »
Сони,не се притеснявай :) Не са ти глупави въпросите,просто си много объркана и май уплашена :D И поста ти(2рия)е доста объркан,почти нищо не разбрах :oops:
Само за лигавицата - тя се удебелява под въздествието на хормона Е2(естрадиол) Той е най-активен във првата фаза на МЦ,а именно до Ову,след това най-активния хормон е Прогестерон(той поддържа евент. бременност) Във форума четеш за лигавица около Ову,защото това е важно,но тя си остава такава до следващата менструация.Ако има бременност лигавицата започва да се удебелява още повече(колко точно е мн индивидуално,но е над 11мм ако в това се съмняваш)...ако няма - ти идва и тя се изтънява със менструацията до около 6мм,за да се удебели отново през първите 2 седмици на новия МЦ.
Това за противозачатачните не го разбрах??Пила си ги и си ги спряла...и след това??Появили са ти се фоликулярни кисти(предполагам)? И тях как ги лекувахте? Ако си с поликистоза е мн относително дали ще има Ову или не...а аномалиите които забелязваш са нормални при ПК - нередовен МЦ,зацапване...и т.н.
Опитай да ни обясниш историята си хронологично - какво,кога и как - последователно.
И ако имаш възможност - потърси второ мнение,или ако ще ходиш отново на консултация - искай по-ясни обяснения като - какви са тези "множество ф-ли",какво значи "малко езерце"?Каква е тази "течност"? Ако трябва си запиши термините...че тези опростени коментари май объкват още повече... :D
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
Re: Моля за мнение - ендометриум !
« Отговор #4 -: Януари 20, 2010, 21:49:53 pm »
Моля ви и аз за мнение, благодаря на авторката за темата. Последната ми менструация беше на 08.12, овулацията е била около 28-29.12. Бях на преглед в понеделник, 18.01, видя се само лигавица 99мм и "спокойни" яйчници. Според вас има ли шанс това голямо закъснение да е поради бременност? Или да чакам цикъл незнайно кога?
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Моля за мнение - ендометриум !
« Отговор #5 -: Януари 21, 2010, 00:24:25 am »
Моля ви и аз за мнение, благодаря на авторката за темата. Последната ми менструация беше на 08.12, овулацията е била около 28-29.12. Бях на преглед в понеделник, 18.01, видя се само лигавица 99мм и "спокойни" яйчници. Според вас има ли шанс това голямо закъснение да е поради бременност? Или да чакам цикъл незнайно кога?

99мм или 9,9мм??? И как ти беше потвърдена Ову? Тестове,БТ или ехо?
Ако О е била на 29.12,то очакваната М е около 14дни по-късно т.е. на 10.01.С други думи,на 18.01 си била с 8 дни закъснение и ако има бременност е би трябвало да се види нещо,точица поне...но това само при условие,че твоите изчисления са точни.
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
Re: Моля за мнение - ендометриум !
« Отговор #6 -: Януари 21, 2010, 08:22:22 am »
fibo мила, благодаря ти много за отзивчивостта и се извинявам за обърканите постове. Историята е следната: до м. май т.г. пиех Ясмин, спрях ги, тъй като изключително много изтъняваха лигавицата ми и започнах да кървя почти постоянно. След товя няколко месеца М ми беше странна, но го отдавах на хапчетата и изчистването на организма от хормоните. От м. август обаче започна да става още по- странен- къс, оскъден и т.н. (про принцип ми е 7-8 дни, много обилен и много болезнен). През м. септември отидох в една частна клиника за преглед, като държах на УЗИ, но док буквално ме изгони (няма да коментирам. Оставих нещата така още един месец и през октомври отидох в друга клиника. При прегледа се установи киста 5х5 см. и тъй като докторката се съмняваше, че е от серозен тип не ми даде никакви лекарства, а каза да си изчакам М и да отида отново. Така и стана, но М продължи 16 дни  8O . На прегледа след това се установи, че кистата е намаляла и вече е 3.5 см. и док каза, че до месец ще е изчезнала и няма да правим нищо. През м. декември ми закъсня с две седмици, а след това М беше 3 дни (предполага се, че тогава се е пукнала кистата). Това е историята ми. Сега чакам М, но само зацапва. Миналата седмица бях при друг доктор на преглед и той преглеждайки ме каза: фоликулите са малки, лигавицата е тънка... не е имало ову. Трудно намери левият ми яйчник, тъй като бил подвижен и каза, че имало много течност, като малко езерце. Тази сутрин говорих с док и той каза, че най- вероятно няма и да ми дойде заради тънката лигавица и в понеделник да отида да изследвам само пролактина, а другите хормони (Е2, FSH LH) ще ги изследваме следващия месец. Извинявам се за дългия пост и наистина мноооого ти благодаря за отзивчивостта и информацията.  :bighug:
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Моля за мнение - ендометриум !
« Отговор #7 -: Януари 21, 2010, 14:44:34 pm »
Здравей Сънни,
виждам и че твойта история е доста неясна...в крайна сметка,кистата я няма - това е добре.Нека да видим резултатите от Пролактина :) Имай в предвид,че това е стресов хормон и се влияе от всякакви натоварвания- дори и леки.Има си правила при които се изследва - предната вечер -без секс,без да са ти докосвани гърдите,по време на взимането на кръв трябва да си в пълен покой - като отидеш в лабото - почини поне 30мин,не говори по тел за да избегнеш вълнение,както и не стой права.Всички тези действия могат да ти повлияят резултата!!!

Колкото до ендометриума - след тази история може би е най-добре да погледнеш в "стерилитет при жената".Там има подобни теми,както и мн момичета със проблем от твоя характер.Ще ти помогнат с повече инфо,от мен

Желая ти скорошен +++ резултат :D :D :D
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
Re: Моля за мнение - ендометриум !
« Отговор #8 -: Януари 21, 2010, 22:54:03 pm »
Знам за влиянието на изброените от теб неща върху резултатите от изследването на пролактина и ще се опитам да бъда максимално отпочинала и спокойна. Ще пиша отново когато има някаква по- различна информация (най- вероятно ще има и още въпроси  :lol: ) . Отивам да се поровя в другата темичка, въпреки че името й ми звучи някак обезпокоително.
Благодаря ти отново за това, че се отзова на въпросите и тревогите ми :bighug:
Re: Моля за мнение - ендометриум !
« Отговор #9 -: Януари 29, 2010, 18:26:59 pm »
Здравейте отново  :D . Днес са ми излезнали резултатите от изследванията на хормоните и док ги е взел. Чух се с него и каза, че пролактина ми е на горната граница, а ФСХ и ЛХ са на долната граница (естрадиола е в норма). Изписа ми да пия префемин х 1 на ден поне два месеца. Тъй като нищо не разбирам (а пък не знам и точните стойноти), ви пиша, за да си дадете мнението. Благодаря ви предварително.