0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Хлебопекарна
« Отговор #40 -: Януари 04, 2010, 00:42:50 am »

JBrul, и моят съвет е същият. първо изпробвай една по една точните рецепти от книжката, без да подменяш продуктите с други, мери точно и наблюдавай резултата.


[/quote]Изпробвам една по една ТОЧНИТЕ рецепти от книжката, меря с лъжичките на уреда и с електронна везна, не подменям продукти даже купих мляко на прах, само и само да е по книжка всичко. Утре ще си купя и мая на прах - явно това е важно условие нещата да се получат. Все пак в упътването на уреда пише, че: "може да ползвате химическа мая, мая на прах, или жива мая"...Е, явно не може да ползваме жива мая, или ако все пак може - никъде не е обяснено как се дозира (понеже очевидно не е с мерителната лъжичка)....абе поредната тъпотия за късане на нерви, типично за БГ. Някой не си е направил труда да напише пълни инструкции, или да ги преведе - не знам. Преди да пусна този пост, звъннах на няколко познати с подобен уред - отговорът на всички беше един: "Не става с живата мая, нещо не мога да я дозирам, чак с маята на прах ми се получи. Да и в моите инструкции пише, че може, ама не стана..." (+ вариации в същия смисъл) :wink:
Явно това е разковничето за "истински хляб" - всичко на прах!!! Малко абсурдно, но това е реалността. Ако намеря някое синтетично брашно и сипя темперни боички за цвят - вероятно ще получа пухкаво, боядисано и полезно хлебче. Шегувам се разбира се.
Благодаря за съветите на всички, при успешен опит - ще ви се похваля  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Хлебопекарна
« Отговор #41 -: Януари 04, 2010, 00:51:28 am »
маята на прах не е по-различна от живата мая - прочети състава й.
недей да си мислиш, че си правиш "химическо" хлебче, защото слагаш мая на прах. няма такова нещо.
освен това, хората правят хляб в хлебопекарната и с жива мая. във форума на бг-мамма има един милион рецепти за такъв хляб с жива мая - потърси и там. и тук има такива потребители, сигурна съм, не знам защо никой още не ти е отговорил за точните пропорции на живата мая - аз самата съм новачка в машинното месене и още не съм ползвала прясна мая за машината.

но тия снимки, които беше показала, не говорят толкова за проблем с маята, струва ми се. нещо подобно, но в доста по-лека форма ми се случи вчера с една от рецептите от моята книжка (изпълнена точ в точ). в книжката пишеше, че при недоизпечен в средата хляб (какъвто е и твоят от снимката), вероятна причина е прекалено много течност. днес  правих същата рецепта, но сложих малко повече брашно от посоченото - вече нямаше такъв проблем.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Хлебопекарна
« Отговор #42 -: Януари 04, 2010, 01:12:27 am »
jam, никой не ми писа как се калкулират количествата мая на прах и жива мая, но никой не е и длъжен, все пак аз съм на зор. Мога да поровя, но честно казано ми мина мерака и за хляб и за козунаци и за каквото се сетиш. Просто ще си купя всички необходими прахчета и ще стане накрая. Относно това какво количество от съставките да слагам, че да стане...ами малко се получава нонсенс. Уж да слагам точните според рецептата в книжката количества, ти сега казваш че ако нещо ми се види повече, или по-малко да добавям "на око", излизайки от рецептата... Относно "произведението" на снимката специално. Тестото му стана идеално, втаса, ндау се, само веднъж отворих преди да почне да се пече именно за да го пробвам с пипане. Беше си както трябва - еластично, останаха следи от пръстите ми и после пак си се наду. Като почна да се пече - замириса хубаво, станах да го видя....и вече приличаше на кратер на вулкан, ама правоъгълен  :( Хахах що ли се впрягам и аз толкова за глупости, ако не стане и с другата мая живи и здрави да сме и толкова.  :D
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Хлебопекарна
« Отговор #43 -: Януари 04, 2010, 10:13:53 am »
Здравей Jbrul, съжалявам, че не ти се получава хляба :( Аз жива мая не съм ползвала, но съм чела, че за хляб от 750гр. се слага 1/3 от кубчето. В бг мама наистина има много съвети и рецепти, поразрови се и там.

Успех :wink:!
« Последна редакция: Януари 04, 2010, 10:15:41 am от Delphin »
*
Re: Хлебопекарна
« Отговор #44 -: Януари 04, 2010, 10:20:08 am »
Всъщност в моята книжка си пише, че живата мая се умножава по три.
Една мерителна лъжичка е 3 гр.суха.Значи на 1 мерителна лъж.-отговаря 9 гр. жива.Аз съм по -доволна от живата.
*
Re: Хлебопекарна
« Отговор #45 -: Януари 04, 2010, 10:28:38 am »
Момичета, тази тема е идентична с http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=34853.msg663194#new . Въпреки, че са пуснати с различна цел, съдържанието им започна се дублира. Така, че, аз ще заключа тази, тъй като другата е по-активна. Моля да ме извините за неудобството.

п.п. Кубчето жива мая разделям на 3 парчета. Можем да прехвърлим дускусията в другата тема  :D