А представете си сега как помпате гърда, която ГРАМ НЕ Е ПОЛУЧИЛА СИГНАЛ да произвежда кърма...
Да, Фуси, на едно мнение сме. Точно това исках да кажа и аз със моя споделен опит - че не е хубаво и не трябва човек да се вманиачава и да насилва нещата в този случай, а да ги приеме спокойно, без вина и просто да се радва на детето си (и другите хубави неща в ежедневието)
Когато писах, че правех това издевателство (и физическо, и психическо) над мен самата, само и само да върна кърменето, не е било от някакво вманиачаване и нахъсване на тема кърмене, а беше, защото тогава изпаднах в объркано емоционално състояние, което за известен период не можех да контролирам, мъчно ми беше. След това разумно приех нещата и всичко си дойде на мястото.
И в никакъв случай не препоръчвам на авторката да се подлага на това, напротив! Съветът ми е да си го спести и да насочи енергията си към други начини на общуване с детенцето.
предложих й да се обърне към хора по-запознати с кърменето, защото предположих, че точно това ще й помогнат да разбере и осъзнае, но явно съм се заблудила и съм я подвела.
annie13, навремето с първото си дете четох една книжка за кърменето - имам смътен спомен, че се говореше в една глава и за случаи на релактация, както и кърмене на осиновено дете. Върти ми се, че се описваше възможен метод и без медикаменти - обясняваха нещо от рода, че сукането (помпането) стимулирало отделянето на пролактин дори и когато не е имало бременност и раждане. Беше нещо от рода, че с продължение на 10-20 седмици трябва да слагаш бебето да суче , за да получиш като резултат по няколко капки мляко (само помисли какво изпитание ще е за теб и едно родено в 28ма седмица бебе да го слагаш в продължение на месеци на празна гърда по много пъти на ден!). Едновременно с това, обаче - тъй като бебето все пак трябва да се храни - се ползваше нещо като маркуче, през което да се стича изкуствено мляко по гърдата. Предлагаше се и помощ от партньора - можел да помага със силно засмукване на зърното!!! Не се гарантираше резултат.
Много по спомен цитирам, но това ми се върти в главата . Още щом пусна темата си, се сетих за тези неща, но сметнах за излишно да ти ги пиша.
Искам да ти кажа, че дори и за една родилка, която няма медицински проблеми и пречки за кърмене и едно здраво доносено бебе - дори и за тях в началото кърменето е истинско изпитание. А във вашия случай, моето мнение е, да не подлагаш себе си, бебето и семейството си на всичко това, можеш и ще бъдеш пълноценна майка по-друг начин!