0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,

Искам да попитам възможно ли е да има прогестеронов дефицит, при положение, че лигавицата на матката е примерно 14 мм на 17-ти ден (след овулация този МЦ) и напоследък е достатъчно дебела?

Адски много се обърках вече. През 2007 когато изследвах прогестерона беше точно в средата на реф стойности (не че забременях). После при изследванията (като не съм сигурна дали съм го изследвала точно на 7 ден след овулация) е бил сравнително близо до долна граница. Иначе овулация си имам.

Дали да не вземам утрогестан?

За сега тестостеронът падна от самосебе си - докторите нямат обяснение защо е паднал. Може би защото малко се успокоих, може и заради клостилбегита да е (макар, че ендокриноложката каза, че няма изследвания, които да доказват че клостилбегита сваля тестостерона).

Изобщо все още съм загадка за медицината...... та се питам дали причината не е прогестеронов дефицит. Една лекарка беше на това мнение преди 2 години и ми беше изписала утрогестан. Не че ми помогна за онзи месец, но все пак....
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Прогестеронов дефицит и дебелина на лигавица?
« Отговор #1 -: Ноември 16, 2009, 10:22:51 am »
Проследете овулация, правете секс когато се пада и взимай някакъв прогестерон (дуфастон, утрогестан), като всичко това е съгласувано с лекар, ако разбира се преди това имаш проверени и проходими тръби и що годе “свястна“ спермограма.
Успех!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #2 -: Ноември 16, 2009, 14:23:58 pm »
Еvro, благодаря ти за бързия отговор! Аз започнах с Дуфастон от вчера, но после като се разрових излезе, че според американската FDA, която одобрява и тества лекарствата за американския пазар Дуфастонът изрично е записано да не се взема при бременност, защото оказвал някакво влияние на плода.

Май ще се придържам към Утрогестана, но перорално.

Иначе и тръбите са проходими и спермограмата е що-годе ОК и много други нормални показатели.

Иначе това за таймираните опити го правим от Май 2009, като проследявам О с ехограф, вкл и 2 месеца на стимулация с клостилбегит (за всеки случай, като мъжът ми беше също "на стимулация" с Трибестан 3 месеца)- пак без резултат. Но този доктор, при който съм в момента каза, че няма нужда нужда от прогестерон, защото лигавицата ми била много дебела. Но все пак ще "дублирам" явно.
« Последна редакция: Ноември 16, 2009, 14:37:52 pm от Magdalena78 »
« Отговор #3 -: Ноември 16, 2009, 14:45:00 pm »
Аз започнах с Дуфастон от вчера, но после като се разрових излезе, че според американската FDA, която одобрява и тества лекарствата за американския пазар Дуфастонът изрично е записано да не се взема при бременност, защото оказвал някакво влияние на плода.

Magdalena, моля те дай някакъв линк за тази информация. Вярно е, че темата е обсъждана много пъти, но човек винаги може да прочете нещо ново  :)

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
« Отговор #4 -: Ноември 16, 2009, 15:19:44 pm »
plumeria,
Първо намерих тази дискусия в зачатие:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?action=printpage;topic=2806.0
където тази инфо е потвърдена и от един доктор.

После излезе това:
http://www.nps.org.au/__data/assets/pdf_file/0005/16547/smcdupha30807.pdf
То е листовката за австралийския пазар, която си е издадена от клонът на производителя, че не се приема при бременност. Издадена е Авг. 2007.

После излезе това:
http://www.safefetus.com/DrugDetail.asp?DrugId=32&TradeName=Duphaston&TradeId=340
че при високи дози в 1-вия триместър може да бъде teratogenic, като рискове за плода.

Все още не мога да намеря оригиналното становище на FDA за този продукт, при одобрението му от FDA - странно.

В българската листовка пише:"До момента няма доказателства, че Дуфастон не може да се използва по време на бременност", но листовката е от Септ. 2004.

Аз бих се доверила на по-новата листовка.

И ако някой знае дали ако е дебела лигавицата това означава, че и прогестеронът е ОК, моля да каже, че всеки месец да правя лабораторни на прогестерона - нямам нерви - честно.
« Последна редакция: Ноември 16, 2009, 16:31:39 pm от Magdalena78 »
« Отговор #5 -: Ноември 16, 2009, 17:42:55 pm »
ох, не знам какво да мисля вече...  :(
И аз преди време попаднах на тези неща за Дуфастона и ми се изправи косата, като прочетох например това, което е писала jam   :?

Обаче от друга страна, имам доста голямо доверие на лекарката си. Тя определено не е от хората, които са пропуснали тези публикации... Например, за да ми увеличи с 1 таблетка преднизолона, ми обясни, какви са били преди разбиранията, че са излезли нови изследвания и т.н. Случвало се е също нейни колеги да влизат в кабинета за да се консултират с нея, вкл. за лекарства. При стимулациите винаги е била предпазлива и не ми е избирала "хард" варианти..... Струва ми се, че трябва да й вярвам?! И през ум не ми е минало да спра някое от лекарствата, а тя ми беше изписала след трансфера 2х2 Дуфастон + 3х2 Утрогестан... доста здрава доза..  :(

За дебелината на лигавицата - мисля, че не е достатъчен показател. Естрогените правят лигавицата дебела, а прогестеронът се грижи да стане рехава (рецептивна), а това не се вижда на УЗ.. ако греша, нека момичетата ме поправят..

*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
« Отговор #6 -: Ноември 16, 2009, 18:22:11 pm »
 И аз мисля, че дебелината на ендометриума и нивото на прогестерона след овулация са различни неща.
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
« Отговор #7 -: Ноември 16, 2009, 19:13:18 pm »
Благодаря ви момичета за информацията!

Вече "стрелям на посоки" и не зная дали изобщо моят доктор ще ми изпише утрогестан. Рецептата за Дуфастона буквално си я изпросих от една АГ (направо я изнудих). А клостилбегита също беше изпросен, но от моя доктор. И двамата бяхме с ясното съзнание, че не ми е нужен, но все пак да опитаме. Понякога като видя, че пиете разни лекарсва, чак лекичко завиждам.
Никой не иска да ми изписва нищо :( 
Много странно звучи, зная. Но поне се радвайте, че причината е намерена и че я лекувате, а не като мене да се лутате заедно с много различни доктори, клиники по стерилитет и всеки да вдига рамене и да те съветва да правиш още 6 месеца опити.
« Последна редакция: Ноември 16, 2009, 21:08:41 pm от Magdalena78 »
*
« Отговор #8 -: Ноември 16, 2009, 22:52:13 pm »
Все още не мога да намеря оригиналното становище на FDA за този продукт, при одобрението му от FDA - странно.

Дуфастон не е одобрен от ФДА и не се предлага на американския пазар, за разлика от Утрогестан и Прометриум в тоя клас продукти.

По принцип за търсене на информация за лекарствени продукти, одобрени от ФДА тук http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cder/drugsatfda/index.cfm (търси в Label).

*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
« Отговор #9 -: Ноември 17, 2009, 08:36:59 am »
Magdalena78 , не си самоназначавай лекарства. Това, че другите пият такива, не означава че и при теб се налага да го правиш. Сигурно знаеш, че всяко едно лекарство си има страничните си ефекти ? По добре се разрови за препоръчаните клиники по стерилитет, насочи се към някоя от тях, откий своят лекар и когато му повярваш - действайте стъпка след стъпка. Не се опитвай да прескачаш и налучкваш. Това може да ти навреди.
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
« Отговор #10 -: Ноември 17, 2009, 10:01:36 am »
Благодаря crow! Зная така е. Ама какво да направя като от 2 клиники ми казаха, че не виждат никакъв проблем и да опитам още 6 месеца. То мина вече 1 година откакто ходихме в едната клиника и около 7 месеца от другата (при д-р Александров). Но пак ще отида при него след нова година.
Май се заформя мнението, че при нас е на психологическа основа и Александров ми го каза дори. Сигурно след нова година ще правя лапароскопия - дано пък от там да излезе причината.

Благодаря cigularche за информацията! Това, че изобщо не е одобрен от FDA е малко обезпокоително. Чела съм становища на FDA за лекарства против ревматоиден артрит (не че имам, но бях в едни филми, че уж имах): толкова задълбочени проучвания, опити и изводи за ползите и вредите, че се шашнах. FDA са наистина много ситна цедка за лекарствата.
« Отговор #11 -: Ноември 17, 2009, 16:00:20 pm »
Magdalena, вярно е, че понякога попадаме на лекари, които бездействат и трябва да настояваме за внимание и лечение, но не е добра и другата крайност. Ти явно си в ръцете на добри лекари, имай им малко повече доверие! Това, че не те съветват да опитваш с всевъзможни лекарстава, е по-скоро добре.

Например клостилбегита - и аз навремето изнудих моя гинеколог да пробваме с него "за да не бездействам". Сега знам, че това е било безмислено (може би дори вредно) занимание, въпреки, че човекът е провел цялата процедура образцово. Той самият, през цялото време ме съветваше да не го правим, но беше много деликатен и аз не го слушах. Дебела глава...:balk_149:

Много добре те разбирам, как ти се иска всичко да става по-бързо. Да чакаш ти се вижда най-трудното нещо на света. osi_8
Мога да ти пожелая само, да събереш в себе си нужното търпение. Ти явно си деен и мислещ човек и със сигурност ще извадиш душата на докторите, докато не ти направят всички необходими изследвания. :D  Просто не ги пришпорвай за излишни лекарства и лечения.

Виж сега мен как ме вкарахте във филм с този Дуфастон :ask: Аз се шегувах, че с тези шепи лекарства съм станала като химическа лаборатория, нито един хормон не ме оставяха да си произвеждам сама. Но пък толкова много химия... не знам...?!

« Отговор #12 -: Ноември 17, 2009, 22:18:50 pm »
plumeria, съжалявам много, че съм те притеснила и може би съм ти предала без да искам част от моите притеснения.

Вярно е, че доста работи проверявам и дори изнудвам лекарите винаги да ми обяснат и да се обосноват за това което твърдят.

Все пак ти не пиеш само Дуфастон, а приемаш и Утрогестан, който до колкото виждам преобладава. Може докторката да е решила примерно Дуфастонът да е един вид спомагателен за Утрогестана и после да реши да ти го спре и просто да го пиеш за много кратко време. Извинявай още веднъж.

П.П. Относно изследванията, аз вече си записах тези, които не съм правила. Малко са - ще ги направя и тях. Предпочитам да си дам парите за изследвания, а не за инсеминации или ин витро и да се чудя после защо не се е получило и пак да се налага да правя тези изследвания. Просто няма да издържа психически на отрицален резултат след АРТ. И ще отида при Александров с пълния пакет от изследвания, вече той да мисли къде е проблема
« Последна редакция: Ноември 17, 2009, 22:57:12 pm от Magdalena78 »
*
« Отговор #13 -: Ноември 18, 2009, 05:01:14 am »
Това, че изобщо не е одобрен от FDA е малко обезпокоително.

Не е точно така. В работата си често ползвам публикации и данни на FDA, и мога да потвърдя, че се случва определни лекарства да не са одобрени просто защото производителят не е поискал разрешение за продажба. Причините са много, но цената на "молбата" - пакета с данни от специални клинични изследвания - на първо място. Понякога просто не е изгодно да се лансира ново лекарство в страна, където конкуриращ се продукт държи значителен дял от пазара. Понякога изтичащият патент на лекарството играе роля.
С радост бих помогнала с информация за конкретни лекарства - решения на FDA, водещи продукти в определен клас, сигнали за странични ефекти, и т.н.
« Отговор #14 -: Ноември 18, 2009, 15:21:06 pm »
cigularche, благодаря ти за пояснението! И за това, че предлагаш своята помощ!

Аз само за протокола да отбележа, че др. Стефанов от Плевен потвърди, че дори и лигавицата да е достатъчно дебела, това не изключва автоматично прогестеронов дефицит. Т.е. мненията на crow и plumeria се потвърдиха, че едното няма връзка с другото.
« Отговор #15 -: Ноември 20, 2009, 17:56:08 pm »
Magdalena78, не си ме притеснила, няма проблеми. Аз просто съм си такава, все си намирам за какво да умувам :D

cigularche, благодаря, че се включи!
И аз бях попадала на подобен коментар, че Дуфастон не се предлага въобще на американския пазар. Мисля, че заради аналогичния Прометриум... не съм сигурна... Явно си права за това.

Но все пак, като чета постовете на момичетата в чужбина, там им изписват само Утрогестан след процедурата, в същите дози като при нас и без друг прогестеронов препарат. Поне с такова впечатление съм останала...
Абе нещо не го харесвам аз този Дуфастон :( Не, че той е причина за неуспехите ми и нямам конкретни оплаквания от него (освен естетически  :wink:), но го гълтах месеци преди процедурата и пак не ми допадаше.