0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Тълкуване на хистология
« -: Октомври 28, 2009, 11:06:08 am »
Здравейте на всички тук!
Имам следния въпрос, ще съм много доволна на всякаква помощ/мнения.
Преди няколко седмици ми правиха лапароскопска операция за отстраняване на плода от тръбата при извънматочна бременност. След операцията лекарката каза, че не е видяла възпаления или сраствания по време на операцията.
Днес обаче излезе хистологията, която гласи:
"Кръвни коагулуми, фрагменти от маточна тръба с остри циркулаторни нарушения - конгестия, оток и огнищни пресни кръвоизливи и реактивен неспецифичен възпалителен процес."
Това никак не ми звучи добре... ако някой може да дешифрира горния текс, ще съм много благодарна!
*
Re: Тълкуване на хистология
« Отговор #1 -: Ноември 10, 2009, 17:24:51 pm »
Коагулуми - съсиреци. Конгестия - наплив на кръв. С превода съм дотук.
По повод резултата от хистологията на извадена тръба двама лекари ми обясниха, че било нормално да има възпаление, защото се причинявало от самия плод в тръбата. На мен ми пише - хроничен обострен салпингит на извадената тръба. И аз така се тръшнах! И уплаших за другата. Даже обясненията на единия лекар ми прозвучаха като "Е, те патолозите така си пишат!" Признавам си тези мои обяснения звучат доста лаишки. Но поне аз това разбрах.
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*

    denisa

  • *****
  • 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Re: Тълкуване на хистология
« Отговор #2 -: Декември 02, 2009, 14:28:36 pm »
Някой ако разбира нещо от това(ясно ми е само за заешката уста) моля да помогне, ще ходя при док. в петък чак в нета нищо не намирам  :(
Хистологичен резултат:Мацериран плод от женски пол със заешка уста.Плацента с ексцентрично инсерцио, оточни въси.Фибриноидни депа.Ципи с кръвоизливи.Пъпна връв-стромален оток.