Здрасти
За да ти отговоря на въпроса трябва да попиша малко повече, дано имаш търпение да ме изчетеш.
На всяка страница на сайта най-горе има този надпис:
Зачатие e българският портал за профилактика и преодоляване на стерилитета, репродуктивно здраве и семейно планиране, който съдържа много полезни материали и съвети, връзки с ресурси, свързани с лечението на безплодието и новите асистирани репродуктивни методи.
Сдружение Зачатие има за цел да обедини, информира и подпомага над 270 000-и български семейства, които не могат да имат свои деца, докато не им бъдат направени необходимите за целта изследвания и лечение.
Разбира се, тук има събрана много полезна информация, която не само, че би била от полза и на безпроблемно забременяващите, но и според мен е задължително всяка жена, която планира бременност да е наясно с голяма част от тази информация. Не, няма ограничение дали да пишат само забременели със стерилитет, няма и как да се наложи.
Но. Още когато е създаден този сайт - една от идеите му е не просто да предоставя информация, но и да създаде условия на хората с репродуктивни проблеми да общуват, да се подкрепят, да съпреживяват заедно и споделят проблеми и радости. Нещо, което е трудно да направят сами във "фертилния свят", който вече е доказал, че не ги разбира. С който човек съм се запознала случайно или на работа или на улицата и се е оказало , че е имал проблеми със зачеването, всеки ми е казвал -
само, който го е преживял той знае. Разбиране няма! Тук хората са здрави, красиви и по нищо не им личи на улицата каква мъка крият в душата си. Това е техния оазис, мястото където да могат да се чувстват добре и да бъдат сред приятели и сред хора, които ги разбират.
Човек, който не е минал през кошмара на стерилитета не знае как може да се свива сърцето, когато се разминеш с бременна, когато преминаваш през детската площадка или покрай бебешки магазин. И да се опиташ да му го обясниш няма как да разбере. Дълго време след като родих по инерция ми се насълзяваха очите като видя бременна или малко бебе, толкова дълго и бавно се е натрупвало всичко.
Няма проблем да се обсъждат теми свързани с бременността, теми които съдържат информация и подкрепа - те са безценни. Но някак си на фона на болката през която минават момичетата със няколко неуспешни опита, някои от които са прекарали половината си вече съзнателен живот в очакване и борба за чудото и неизвестността кога и дали някога ще се случи - не върви сред тях и пред тях да им навираме в очите по лековат и подсладен начин своята безпроблемност.
Няма как да разбереш, че боли, но уверявам те, много боли. Макар, че не всеки има сили да си го признае дори пред себе си.
Надявам се си ме разбрала. Това, което е важно да се знае тук за този сайт - неговите приоритетни ползватели са хората, които се борят за дете. Добре дошли са всички, които имат място в сърцето си за съпричастност към техните проблеми, независимо, че за щастие те самите не са се сблъскали с тях. И се надявам те да са все повече и всички , абсолютно всички да дочакат по-бързо своето малко усмихнато чудо!