0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

,Дали сте чували за предимплантална генетична диагностика или така наречената PGD Това е иаследване,което се прави,преди инвитро,за да се установи кой от всичките ембриони е без наследствени заболявания,също така се използва и за определяне на пола .Чух,че се прави в Австралия,но дали го има този метод и в Европа?А в България,нали сме напред в медицината? Това,според мен е много любопитно,по този начин отпадат всякакви такива болести,като синдром на Даун  и много други,също така PGD е тест за много други заболявания.
Чакам мнения,много ми е интересно,кой какво е чувал и дали има шанс да става и в България.
Предимплантална генетична диагностика
« Отговор #1 -: Април 07, 2006, 21:45:19 pm »
Да мисля че се прави в Белгия .
*
Re: Предимплантална генетична диагностика
« Отговор #2 -: Април 07, 2006, 22:20:25 pm »
Цитат на: morkovche
Това е иаследване,което се прави,преди инвитро,за да се установи кой от всичките ембриони е без наследствени заболявания,също така се използва и за определяне на пола

Това изследване се прави по време на инвитро процедура - преди трансфера. До колкото знам не се прави в БГ, но в Европа със сигурност се прави, а за Израел съм на 100% сигурна
Re: Предимплантална генетична диагностика
« Отговор #3 -: Април 08, 2006, 11:42:53 am »
Ами като начало искам да кажа,че този метод се използва в САЩ от 15 години.А нашите лекари дето са все "много напред с материала" не се грижат много за това.Те гледат повече да печелят,така че явно това изследване не ги устройва.
 PGD  се използва в повечето случаи при жени чиято възраст е 35 и над тази граница.Известно е че с увеличаването възрастта на жената риска от генетични увреждания пропорционално нараства.
А това изследване си се прави паралелно с другите за инвитро подготовката и е включено в цената на пакета.
Отделно ,че се прави задължително при жени при които има повтарящи се спонтанни аборти и неуспешни IVF процедури.
А болестите за които се прави проверка са много-като се започне със Синдром на Даун,мускулна дистрофия,фиброзни кисти.болестта на Алцхаймер,рак и да не изброявам,че ще стане много дълго.
В Европа се прилага тоя метод.В Германия например въпреки ,че има закон за забраната му,80% от клниките го правят.И цената на инвитрото е около 3000-3500 евра(заедно с изследванията и използваните лекарства).За икси отскача до около  5000 евра.А също го правят и в Гърция,Холандия,Англия,Италия и Белгия.
Затова докато здравната каса си играе играчките и измисля глупави правила,а лекарите питат "А ами зашо стана така?"или "Ами може би е имало някакъв проблем,който не сме открили?"и "И какво да направим сега",по-добре се ориентирайте към европейските клиникикъдето на същата цена ще получите по-добро качество.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #4 -: Април 08, 2006, 12:36:49 pm »
Всъщност лекрите се интересуваме, но държавата - не, затова у нас няма, а в другите страни - има такова чудо. Но там се покрива от здравните им осигуровки. И е доста скъпо удоволствие - като първоначален капитал.
Илиана, въздържай се от обобщения по повод цялото лекарско съсловие, моля. Изобщо този негативизъм към българското, който забелязвам у тебе, не помага много на нас, които живеем тук. Ако наистина искаш да помогнеш, направи тема в съответния форум за чужбина.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #5 -: Април 08, 2006, 17:45:52 pm »
Mиси,да права си,аз грешно го написах,става въпрос за преди трансфера,sorry,ама знаеш че не съм медицинско лице :lol:
Илианка,защо мислиш ,че се прави в САЩ?Аз,доколкото разбрах там е забранено. :wink:
Мели,значи в БГ,няма шанс да се прави,дори при Щерев :twisted:
« Отговор #6 -: Април 08, 2006, 20:45:54 pm »
Любопитно ми е защо в Германия методът е забранен със закон?
*
« Отговор #7 -: Април 09, 2006, 00:26:29 am »
Технологиите , създадени с една цел, могат да бъдат използвани за друго.
Предимплантационната генетична диагностика (Pre-implantation Genetic Diagnosis (PGD) е създадена, за да се подберат за имплантация ембрионите без генетични мутации. Методът се употребява от 1990 г, но напоследък започва да се използва и за 'дизайнерско' генетично моделиране, което поражда проблеми от етично естество. Особено задълбочени дебати по повод моралните аспекти на прилагане на PGD се водят в момента в САЩ. ( срещнах дори употреба на PGD като акроним за Pre-implantation Genetic Discrimination - предимплантационна генетична дискриминация). Методът все по-често се използва за селекция на пола не по медицински съображения, а според желанието на родителите, както и за избор на ембрион с подходящ тип тъкани с цел донорство за болно сестриче/братче.(копия на засегнатите тъкани и органи, които са им генетично идентични)
В Германия съществува подробно регламентирана политика на санкции по отношение на  дейностите по използване на човешките ембриони. Предвидени са ред мерки във връзка с изкуственото оплождане - при неправомерно използване на човешки ембриони, забрана за определяне на пола им, за изкуствено модифициране на зародишни клетки, носители на генетична информация и т.н.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #8 -: Април 09, 2006, 20:51:59 pm »
Темата излезе извън оригиналното запитване, затова мненията за ползата или липсата на такава от работата на сдружението и анкета съм преместила тук - http://www.zachatie.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3819

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #9 -: Април 10, 2006, 11:12:20 am »
Морковче,поне аз знам,че в Б-Я никой не прави такава диагностика.
Тук обаче се прави изследване за качеството на ембрионите на база на някакъв белтък,които те отделят при развитието си (не знам дали сем много точна).Прави се преди трансфер и дава информация,кой ембрион е най-добър и би продължил развитието си по-нататък.
Аз лично ще направя това изследване преди моя тратсфер.Цената му е около 270 лв.След евентуален положителен тест за бременност изследването на същия белтък се прави ,но вече в кръвта на майката.
Дано съм била от полза.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери