Не можах да разбера къде прочете, че между клетъчния имунитет и генетичните изследвания има връзка? Или аз не съм разбрала.
Имах предвид ето тази сатия:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=40&topic=41870.0Не знам, дали ти е попадала досега. Цитата, който бях дала, е от нея.
Струва ми се, че директно обяснява връзката на генетичното сходство м/у партньорите (DQ-съвпадение) и имунната реакция (активиране на NK клетките).
Обаче, ако беше толкова просто, при наличие на DQ-съвпадение ще трябва винаги трябва да има и завишени NK клетки. Тъй като те също могат да са завишени и от друг "дразнител" (без генетично съвпадение, пак да приемат ембриона като чуждо тяло), значи при всеки такъв проблем, ще очакваме да има завишени NK. Тогава, проверяваме NK и ако са в норма, значи всичко е о.к. - изключваме всички сходства и други дразнители.... Да, ама не.
Оказва се, че както има завишени NK без ясна причина, така има и DQ-съвпадения, които не предизвикват имунна реакция.... Какво правим тогава?? Кое да изследваме първо - NK или HLA? И какво ще ни дадат като информация...?
Ако правеха в България АИ (и въобще, ако не беше толкова сложно и скъпо да стигна до нея) нямаше да се чудя, щях да пусна всички изследвания. Но сега се колебая, доколко имат смисъл.
Преди около 2 години изследвах NK. Бяха на горна граница, но все пак в норма (при положение, че бях и след прекаран грип). Всички имунологични ми бяха о.к. Вътрешното ми усещане е, че и да ги направя пак, пак ще са в норма.
Обаче сега, като чета, започва да ми се струва, че трябва да направя HLA-типизиране и Крос мач, независимо, че не сме "уловили" завишени NK... Знам ли и аз вече...