транслокацията при моя мъж е във всяка негова клетка. При едно евентуално оплождане има 4 варианта
1. детето взема двете нормални половинки от хромозомите 5 и 11- идеален случай
2. детето взема и двете дефектни половинки от хр. 5 и 11. В тоя случай ще има същата транслокация като баща си, но тъй като няма да му липсва информация ще е здраво
3. и 4. взема само една от дефектните половинки. Ако има деф. 5 хр. ще му липсва просто част, ако има деф. 11 хр. ще има прекалено много.
Мила Нат,
Предположих, че вариантите за унаследяването на генетиен материал от мъжа ти са няколко (при Робертсоновата транслокация даже са
6 като само два от тях са съвместими с живота). Отново да кажа, че не съм лекар и споделеното тук се основава само на моите предположения, въз основа на изчетеното относно моя проблем, но все пак си мисля, че шанса ви е доста добър. Сперматозоидите от първите два типа са по-витални и затова предполагам, че е по-вероятно те да попаднат сред избраните за иксито.
Жалко, че няма да може да се проверят ембрионите преди трансфера, но си мисля, че ако някоя яйцеклетка бъде оплодена с некачествен сперматозоид, тя или няма да почне да се дели или ще спре развитието си след няколко деленета. Не мисля, че един такъв "лош" ембрион би навредил на здрав, ако евентуално бъдат трансферирани заедно. Но обсъди тези си притеснения с лекаря.
За съжаление не открих много изследвания за успеваемостта на АРТ при подобни транслокации, може би просто защото не са достатъчно добре изследвани.
Все пак можете на направите амниоцентезата в 12г.с., което ще ви даде достатъчно яснота относно ембриона.
Съжалявам, че ви се налага да преминете през подобри премеждия - напълно разбирам как се чувствате, но ви желая целия късмет на земята и дано скоро терзанията ви се увенчаят с едно прекрасно здраво бебче.
Ако искаш можеш да ми пишеш и на лични
.