0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Не знам дали е пускана като темма и дали е дискутиран този въпрос и ако е така, моля да ме извините и модераторите да изтрият темата....Става дума за това, че вече бил гласуван закон за това българският книжевен език да не е задължителен за изучаване в училищата от българските граждани!!! Това го няма никъде, дори има държави с по няколко официални езика които се изучават задължително от гражданите на съответната страна...може ли някой, който е по-запознат по темата да ми отговори,какво е развитието по този въпрос? Ето го и линка, но който може да се гласува в подкрепа на темата, но не знам дали има смисъл това и дали правим нещо по този начин?!

http://bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.html
« Последна редакция: Април 22, 2009, 23:12:30 pm от marina15 »

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
ПОдписах се.. Не е истина просто, кой болен мозък е решил да закопае БГ езика ... Ужас !
 Ами това е Абсурдистан !!!
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
За това се говореше още преди доста време, доколкото си спомням!Още тогава бях възмутена, но не знам какво се случи.Ако наистина е вярно, то просто нямам думи osi_12 Това е...това е...ох, не ми стига речника да се изразя достатъчно красноречиво :xТова нашето не е държава, а пародия, само дето не е смешно, а трагично!Но тъжното е, че не се учудвам.Отдавна се правят опити да бъдем затрити като нация, още откакто е създадена Българската държава.Тъжното сега, обаче, е че тези опити идват отвътре, не отвън.И ние ще го позволим.Защото в България няма гражданско общество, няма единност, на хората вече им е все едно.Страшно е, много е страшно  :balk_144: Не знам дали с тази петиция ще променим нещо.Честно казано, мисля си, че с тези петиции и всичко останало, се получава като в поговорката - "Кучетата си лаят, кервана си върви!"Нищо вече не е във властта ни да го променим.Хората "отгоре" си решават и ние сме безпомощни!Защото толкова години го допускахме, търпяхме си и си мълчахме!
Извинявайте, ако ви звуча песимистично или обвинително!Но това е моето мнение за всичко, което става в нашата страна, защото това е само част от айсберга, който ще потопи България!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
 Ами да това може да стане само в българия ,са остава да стане задължителен турския,че и без това половината население е турско и ще я втасаме.
 П.П. Нямам нищо против турците да не ме разбере някой накриво.
 Дадох и моя и навсички във вкъщи подписи.
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Получихте го днес по скайп ли? Да имаше такова предложение, но за да се приеме трябва да се промени конституцията. Вижте какво пише в нея, по точно чл. 3 и чл. 36 http://www.parliament.bg/?page=const&lng=bg. Без промяна на конституцията няма как да мине. Така че спокойно.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Получихте го днес по скайп ли? Да имаше такова предложение, но за да се приеме трябва да се промени конституцията. Вижте какво пише в нея, по точно чл. 3 и чл. 36 http://www.parliament.bg/?page=const&lng=bg. Без промяна на конституцията няма как да мине. Така че спокойно.
Дано да не успеят, Pesheck!Но щом е за нечии интереси и Конституцията ще променят, и държавата ще прекръстят!Въобще няма да се учудя :(
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Вижте как може да се промени конституцията чл.155 глава девета. Вервайте ми  три четвърти няма да съберат.
*

Vali :)

• 1376
  • Вярата и надеждата винаги са с мен!
Нямам нищо против турци ,евреи,арменци и др. в България и всичките им порядки.
Ад ми е обаче като почнат новините по Канал 1 на турски.В коя близка нам държава или другаде има такова чудо по национална телевизия ?
Немога да го възприема толкова години и това е.И да си плащат не е нормално според мен.
В България трябва да се изучава български език и да се говори на него поне по медии и на обществени места!

Д-р Стаменов,обичаме ви!
*

crow

• 2670
 Тази петиция май се оказва глупост на някой, събиращ данни или посещаемост в даден интернет сайт ... Вижте откъде идва цялата история :

http://img129.imageshack.us/img129/1952/bgzx0.jpg

Някакви броеве на държавен вестник от преди няколко години се цитират. Мисля да проверя дали съществуват ( засега още не съм намерила време за това , но подозирам, че е някаква измислица ).
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

crow

• 2670
 Експлорера не ми позволи да си редактирам последния пост, затова допълвам, че потърсих в СИЕЛА "Закона за народната просфета" , съответно открих и въпросните предходни, заключителни и допълнителни разпоредби към закона за изменение и допълнение на народната просвета.
 А за уточнение параграф 2 се отнася за
"§ 2. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Български държавни училища в чужбина се откриват и дейността им се организира от Министерството на образованието и науката в съответствие с този закон и международните договорености. "
 т.е. нищо общо с написаното във въпросния линк.
Май се оказва, че с тези петиции нещо ни будалкат ???
ВСе пак, ако някой намери нещо, което да ме опровергае с радост ще се отметна от думите си, тъй като аз също насляпо подписах тази "петиция" - това е някакъв начин да събират имена, и-мейли и т.н. данни - знам ли за какво, но не е редно според мен !!! Редно е да има яснота в самата петиция !!!
Абе аз не че нещо, ама просВета не се ли пише с В а не с Ф?

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

crow

• 2670
Абе аз не че нещо, ама просВета не се ли пише с В а не с Ф?
да, да с В се пише ... сори .. в бързината съм сгрешила на едно място ( не навсякъде, обаче .... ) !!!
Да ви кажа, че леко се успокоих като прочетох вашите коментари  :P- направо бях бясна и не можех място да си намеря като се сетя за това, коментирах го с доста хора и колеги, но за съжаление никой не знеше нищо по въпроса, но е факт, че пък никой не се и учуди, всички бяха на мнение , че самите управляващи отдавна работят по въпроса да ни затрият от картата и като нация..... 8O  :(

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*

crow

• 2670
 Това, което прочетох в СИЕЛА е вече приетите поправки в законите, а тук УЖ става дума за "предложения за промяна". Все пак съмнителните линкове, които по-горе цитирах са несериозни и смятам, че определено някъде нещо не се тълкува правилно. Напълно глупаво ми се вижда в България да не се изучава БГ език !!!
Доколкото по-късно чух, наистина е обсъждано в парламента такова предложение май по предложение на депутат от ДПС , но още на първо четене е отпаднало, което значи че няма да се приеме и въобще няма да стигне до пленарна зала. Нямам идея как въобще на някой му хрумва, че в БГ може да не е задължителен българския език. Абе наистина ли иска някой пак да ни пороби, амаха ...
 Ето някои допълнителни линкове:
http://education.actualno.com/news_161400.html

http://nikiedno.blog.bg/viewpost.php?id=322431

и т.н и т.н. доста намерих в нета. Значи наистина има нещо вярно, но където се казва - не точно ...
*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Едвали има какво да допълня.Само искам да кажа,че моят мъж е от турски произход,но твърдо съм против новините на турски език по национална телевизия това е абсурдно.Искрено се надявам това че няма да се изучава български език да не се случи иначе просто ще се заличим  :?
« Последна редакция: Април 23, 2009, 23:40:44 pm от denisa12251 »
*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Подписах се и аз и мъжа ми. Абсурдно е наистина, незнам да съществува друга държава по света, в която така да се потъпкват ценностите. Историята промениха заради политически пристрастия, олизаха задниците на цяла Европа заради политически интереси, накрая ще се затрием като нация пак заради нечии интереси :(
само ни остава да се борим за това нещо да не се случи
P.s. не бях видяла темата и пуснах нова, нека модераторите се намесят  :oops: