0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Фолиева киселина
« -: Февруари 07, 2007, 19:28:24 pm »
Здравейте, момичета,
аз съм нова тук и искам да ви попитам нещо, защото като ви гледам всички сте за докторски титли - няма начин да не знаете  :). Ние сега започваме опитите за бебе и аз едва напоследък се зачетох по-внимателно за всичко, свързано с бебоците  :?. Трябва ли да си взема някаква хранителна добавка с фолиева киселина, има ли опасност от предозиране и можете ли да ми препоръчате някакъв конкретен препарат? Мерси предварително!
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Re: Фолиева киселина
« Отговор #1 -: Февруари 07, 2007, 19:33:59 pm »
Вземи си неофолик от 0,4 мг.
« Отговор #2 -: Февруари 07, 2007, 19:47:50 pm »
Мерси! Надявам се че ще има упътване в кутийката  :lol:
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #3 -: Февруари 07, 2007, 19:50:52 pm »
В България, за разлика от други страни, все още няма обогатени с фолати храни и добавки, така че трябва даразчиташ само на храната и на препаратите, които се продават в аптеката. Стандартната профилактична дневна доза е 0,4 мг, това е една таблетка, вечер. Не можеш да я предозираш лесно, това е водоразтворим витамин В9, излишното количество се изхвърля с урината.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #4 -: Февруари 07, 2007, 20:06:19 pm »
Благодаря и на двете, Мели и Lali, явно тази вечер ще се пазарува...  :)
*
« Отговор #5 -: Февруари 08, 2007, 21:58:34 pm »
на Запад препора4ват да се пие  сутринта
Entre ce que je pense, ce que je veux dire, ce que je dis, ce que tu veux entendre , ce que tu crois entendre et ce que tu entends, il y a au moins 6 bonnes raisons de ne pas se comprendre....

Je suis  sous le choc et endeuillé des faits dramatiques qui se sont déroulés dans la crèche "Fabeltjesland" à Termonde.SINCERES CONDOLEANCES AUX FAMILLES DES VICTIMES ....
« Отговор #6 -: Февруари 09, 2007, 15:50:57 pm »
От значение ли е по кое време на деня се взема? Аз си мисля, че вечер по-трудно може да го забравиш... :) Поредната ми чуденка е дали да изчакам да си довърша опаковката с мултивитамини, защото и там пише, че има 0,2 мг фолиева киселина - все ме е страх от предозиране...  :?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #7 -: Февруари 09, 2007, 16:17:44 pm »
Принципно няма голямо значение в коя част на денонощието се взима. От наличните в нашата аптечна мрежа препарати доста момичета се оплакват от гадене и затова е добре да се взима вечер.

Няма как да я предозираш, кой ти пусна тази муха? Дневната доза за жени с предишна бременност и спина бифида на плода взимат по 4 мг, което е 20 пъти повече от дозата в твоите витамини.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Vesitop

« Отговор #8 -: Февруари 09, 2007, 17:00:38 pm »
А трябва ли да се прави почивка след като се свърши опаковката? Аз изпих 2 опаковки /по 100 табл/ с малка почивка помежду. Честно казано, когато ги пия се чувствам много добре. Свърших втората опаковка преди 2 седмици и миналата седмица грипа ме тръшна много лошо. Може и да е внушение, не знам.
*

*слонче*

• 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
« Отговор #9 -: Февруари 09, 2007, 17:11:30 pm »
и аз имам въпрос към вас, на мен ми е изписана фолиева киселина от доктор /въпросния неофолик/ на 2*2. дозата голяма ли е или няма проблем. в т.ч. комбинацията е и с дуфастон 2*1. благодаря предварително за отговорите.
никога не отстъпвай на принципите си!
« Отговор #10 -: Февруари 09, 2007, 17:16:29 pm »
Това с предозирането си е моя параноя :lol: Принципно избягвам да пия каквито и да било лекарства или добавки без лекарско предписание. Но след всичко, което прочетох, реших че е редно да си назнача сама фолиева киселина   :). Досега всички лекарства ми ги е назначавала мама (тя е лекар), но не съм и казала за решението ни за бебе - искам от една страна да е изненада, а от друга - ако по някаква причина не стават нещата - не дай си Боже - да не тревожа и нея... И при това положение не върви да тръгна да я разпитвам как да пия фолиева киселина  :?
*
« Отговор #11 -: Февруари 09, 2007, 19:42:46 pm »
както ти е казала Мели не може6 да го предозира6 пак дали 6те го взема6 ве4ер или сутрин според мене наистина няма голямо зна4ение,но аз нали гледам да спазвам вси4ко квот ми кажат,а по принцип някои др го препора4ват ве4ер ако например има6 страни4ни ефекти  :гадене или глвоболие и това не е антибиотик 4е да те е страх да го предозира6 това си витамин Б9 и се дава без рецепта в аптеките има статия за фолиевата кисилина в саита,про4ети я и сама 6те се убеди6 и 6те се успокои6 4е няма на4ин да я предозира6,пак и Мели е др.така 4е споко няма да те подведе 8)
Entre ce que je pense, ce que je veux dire, ce que je dis, ce que tu veux entendre , ce que tu crois entendre et ce que tu entends, il y a au moins 6 bonnes raisons de ne pas se comprendre....

Je suis  sous le choc et endeuillé des faits dramatiques qui se sont déroulés dans la crèche "Fabeltjesland" à Termonde.SINCERES CONDOLEANCES AUX FAMILLES DES VICTIMES ....
« Отговор #12 -: Февруари 09, 2007, 20:09:28 pm »
Мерси, момичета! Ясна е работата - започвам от тази вечер... Имам си 120 броя (една опаковка) - дано стигнат - нали според листовката се ползват при планиране на бременност и през първия триместър - точно толкова излизат... Я, какъв оптимист съм била, а?  :)
*
« Отговор #13 -: Февруари 09, 2007, 20:44:22 pm »
браво ми да ти кажа аз не сам я спирала от 3 години и нямам намерение докато не стане 4удото  :D,пак и дори да не стане при тебе о6те парвият месец не се притесняваи важното е сега да се наслаждавате  пии си фолиевата ,а ние ти стискаме палци :D

*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #14 -: Февруари 10, 2007, 08:29:30 am »
Шакира, моля те, намали си подписа, че заема две страници.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #15 -: Февруари 10, 2007, 11:58:16 am »
Не, не се прави почивка.
Може да се пие по всяко време на денонощието, както ви е удобно.
Ако е предписана от лекар, трябва да се приема в дозата, която е изписал.

Димитър Кудоглу