Сега е много нашумяло в ресторантьорството да се готви здравословно , и е много удачно и за деца да готвим по същия начин...та хитът от няколко години насам е всяка манджа със сос , или супа да се сгъстява с основния продукт. Напр. картофена яхния -да се сгъстява с картоф, боб чорба или яхния-с пасиран боб и т.н по редицата. Ако ще се сгъстява с брашно ,то наистина е добре да е преминало топлинна обработка - печено , пържено и т.н. , за да не остане сурово. Друг нашумял метод за сгъстяване е с натурално нишесте- разтваря се в студена вода ,изсипва се в ястието и се оставя 5 мин да къкри докато сгъсти соса,с него за разллика от брашното ,няма опсност да останат сурови и неразтворени бучки. Запръжките в ястията не се толкова смъртоносни и вредни, когато не се предлагат ежедневно и когато семейството се радва на разнообразна храна. Но определено не бива да се прекалява с тях (напр. свекито запържва ВСИЧКО и двамата и сина и мъжът и страдат от стомашни киселини постоянно, мисля даже че имат ГЕР, а от както аз храня единия и син има голямо подобрение)
Тези неща, съм сигурна ,че не са нови за тук присъстващите, но пък може да са полезни за новаците,преминаващи през темата. Извинете за спама