0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Измерване на фоликули...
« -: Юни 22, 2008, 17:32:39 pm »

Здравейте на всички !
Имам нужда от помощ...:(
Дали някой може да ми разясни повече по отношение на фоликуметрията?!
Бях на лекар- 14,15 и 16 ден от цикала.Тъй като ползвам направление от личния за гинеколог, ме интересува -този вагинален видеозон(за имерване на фоликулите в случая)-поема ли се от ЗК или не?И ако не се поема на всеки път от тези три дни ли се заплаща?
И всъщност каква е ползата от това измерване?!
Може да Ви звучи глупаво ... :oops: , но аз найстина  много се обърках и не ми е ясно ...
И всъщност на какво точно имаме право с едно напраление за гинеколог?
И последен въпрос- нормално ли е да имам болки на този етап в яйчника?
Ще се радвам ако някой ми обърне внимание ;)
url=http://www.azibebe.com][/url]
*
Re: Измерване на фоликули...
« Отговор #1 -: Юни 22, 2008, 19:24:29 pm »

Здравейте на всички !
Имам нужда от помощ...:(
Дали някой може да ми разясни повече по отношение на фоликуметрията?!
Бях на лекар- 14,15 и 16 ден от цикала.Тъй като ползвам направление от личния за гинеколог, ме интересува -този вагинален видеозон(за имерване на фоликулите в случая)-поема ли се от ЗК или не?И ако не се поема на всеки път от тези три дни ли се заплаща?
И всъщност каква е ползата от това измерване?!
Може да Ви звучи глупаво ... :oops: , но аз найстина  много се обърках и не ми е ясно ...
И всъщност на какво точно имаме право с едно напраление за гинеколог?
И последен въпрос- нормално ли е да имам болки на този етап в яйчника?
Ще се радвам ако някой ми обърне внимание ;)

Здравей.Аз като ходя на фоликулометрия си плащам въпреки че от регистратура ми казаха че имам право на талон за 2 прегледа месечно при специалист по стерилитет,но на мен не ми се занимава.
За болките в яйчника може да са от всичко затова немога да ти отговоря конкретно.Аз например имам такава болка,по време на овулация която ме държи около 2 дни-явно се дължи на пукане на фоликула,защото не образувам кисти.Успех :)

*
« Отговор #2 -: Юни 22, 2008, 19:26:38 pm »
Само да добавя измерването всъщност показава кога фоликула е достигнал размер за пукане и отделяне на яйцеклетка и ако не се пукат ти ги пука док :D и ти казва кога да действаш :wink:

« Отговор #3 -: Юни 22, 2008, 23:20:08 pm »
Здрвей Pasri :)
Благодаря ти за отговора !
Да аз също знам, че с направление от личния доктор имаш право на две посещания в срок от 45 дни.Но въпроса ми беше такъв какво точно включва тези две посещения ?Защото в случая видеозона си го плащаме...?!И то някакси е доста "прилично" мародерството според мен в случая  :balk_149:
Как може при положение , че е определено няколко дни под ред на ходиш за едно и също нещо което не трае повече от 10 мин и ти искат толкова мн пари...?!!!!
Еми извинявам се - ама нещо не го проумявам!!!
Та така за това съм учудена и в неведение ....:(
А и още нещо ти пишеш , че когато не се спукат фоликулите док ти ги пука и ти казва кога да правиш секс...А възможно ли е преди да са се пукнали и дори още в процес на растеж да ми казва да "действам" и да има ефект ?????!!!
Е оставям си пак в неведение .....
Благодаря ти още веднъж !
Късмет и на теб!;)
url=http://www.azibebe.com][/url]
*

alimania

• 212
  • Златно детенце си имам
« Отговор #4 -: Септември 22, 2008, 14:49:06 pm »
Малко късно, но и аз да се включа в темата!
Ето какво влиза в пакета на АГ-то /по каса/!!!! Търсете си правата, винаги искайте касова бележка, на която пише за какво плащате.

ПАКЕТ АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ

Код   Специалност
01   АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ

Специализирани медицински дейности
89.36   Външно изследване на млечни жлези
89.36   Обучение за самоизследване на млечни жлези
Z32     Посткоитален тест
91.49   Изследване на цервикален скор
93.07   Антропометрия (мензурация)
04.81   Инфилтрационна аналгезия
96.49   Поставяне на лекарства във влагалището
96.14   Поставяне или екстракция на влагалищна тампонада
69.7   Поставяне на вътрематочни противозачатъчни средства
97.71   Неоперативно отстраняване на вътрематочни противозачатъчни средства
70.11   Хименотомия
70.76   Хименорафия
71.9   Полипектомия
91.43   Вземане на материал за микробиологично изследване
91.46   Вземане на материал за цитологично изследване
98.17   Отстраняване на чуждо тяло от влагалище
70.13   Адхезиолиза на влагалище
71.3   Пробна ексцизия на материал от влагалищна стена или шийка
67.19   Абразио на цервикален канал
88.76   Абдоминална ехография
88.78   Трансвагинална ехография
70.21   Колпоскопия
Z04.4   Експертиза за сексуално насилие
88.73   Ехография на млечна жлеза
Z12.4   Профилактични прегледи при жени с повишен риск от злокачествени заболявания на маточната шийка
Z12.3   Профилактични прегледи при жени с повишен риск от злокачествени заболявания на млечните жлези
БЛАГОДАРЯ ВИ, ПРИЯТЕЛИ ОТ "ЗАЧАТИЕ"
*
« Отговор #5 -: Септември 22, 2008, 15:46:09 pm »
Благодаря ти.Това беше доста полезно :).

*
« Отговор #6 -: Февруари 25, 2009, 18:06:52 pm »
Според личната ми лекарка първичният и вторичен преглед при гинеколог /с едно направление/ включват различни манипулации, предполагам изброените от alimania , но не и устните консултации, за които нямало ограничения. Гинекологът разбира се, не е съгласен с това.

Каква е истината всъщност., че нещо не мога да намеря подходящият нормативен документ. Благодаря предварително ..
« Отговор #7 -: Февруари 26, 2009, 10:15:13 am »
Преди да са се пукнали фоликулите няма как да има резултат :). А относно фоликулометрията, чрез нея се следи дали фоликула достига до необходимите размери, дали има яйцеклетка в него и така. Един вид доказва се овулацията. Това става в три поредни цикъла. А относно културното мародерство-наистина се получава нещо такова. Аз лично също съм си плащала всичко :(. Няма как!
« Последна редакция: Февруари 26, 2009, 12:10:52 pm от petia_l44 »
[/url]
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
« Отговор #8 -: Февруари 26, 2009, 10:30:18 am »
Айде и аз да се включа мъничко  :) Фоликулометрията не се поема от здравната каса. В тази връзка от кодовата таблица по-нагоре може да се мине само един преглед с ехограф да речем, но това при добро желание на лекаря. А защо се прави - вече са писали, но айде и аз да се повторя. За да се докаже овулация. Тоест че правилно  и навреме овулираш, че не се образуват задържани фоликули (фоликулярни кисти), защото не винаги пика на хормоните които отчитат овулацианните тесто гарантират овулация. Всички сме минали от там, няма как. И аз бях навремето така разочарована, но какво да се прави. Другият ти шанс е да се пазариш с гинеколга да ти направи някаква отстъпка. Успех!!!
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*
« Отговор #9 -: Февруари 26, 2009, 12:14:05 pm »
Момичета, във връзка с овулацията много силната болка по време на ову причина ли е за притеснение. За първи път ми се случва и болката беше остра, силна и продължи около 2 часа, без кървене. Иначе овулацията я потвърдих с тест за овулация с много тъмна тестова черта. Благодаря  :bighug:
« Отговор #10 -: Февруари 26, 2009, 12:56:31 pm »
Момичета, във връзка с овулацията много силната болка по време на ову причина ли е за притеснение. За първи път ми се случва и болката беше остра, силна и продължи около 2 часа, без кървене. Иначе овулацията я потвърдих с тест за овулация с много тъмна тестова черта. Благодаря  :bighug:
При мен също има болка по време на ову-, и според лекаря ми-това не е причина за притеснение. Но ако болката е много силна-нямам представа. Ако се посъветваш с лекаря си ще имаш най-точна представа. Може би има и други момичета, които ще ти дадат по точен отговор! Това е от мен :D
[/url]
*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
« Отговор #11 -: Февруари 26, 2009, 19:09:15 pm »
Направление за гинеколог могат да ти издават на не по-малко от 45 дена. Друг е въпроса дали на всеки 45 дена ще ти дават или ще ти отказват такова. Прегледа по НЗОК при гинеколог (според моята гинеколожка) , включва само прегледа и евентуално микробиологията. Преглед на ехограф се плаща 30 лв. Дори пред кабинета е закачена голяма табела, че ехографа не се поема от НЗОК. В тази връзка за фоликулометрия всеки месец се плаща поне 100 лв. Така излиза. Незнам обаче дали цената на вагиналния ехограф е еднаква навсякъде.
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.