Здравейте д-р Даскалов!
Бих искала, ако е възможно да получа съвет от Вас. Въпроса ми е, доколко е опасен приема на Ремантидин в първите седмици от бременността и може ли той да увреди зародиша или по- точно бременността да протече нормално, но бебето да се роди с малоформации?
Бих искала да Ви опиша накратко моя случай.
Последният ми месечен цикъл беше на 06.11.2008г. Сега съм бременна в 5-6 г.с., но когато бях в 4-5 г.с. пих Ремантидин(който сама си самозначих
)и Амоксиклав( след консултация с личният ми лекар). В този период не знаех, 4е съм бременна и затова предприех самолекуване
Няколко дни след това бях на преглед при гинеколог и той потвърди бременността ми, но спомена, че много го притеснява това, че съм пила Ремантидин.Обясни ми, че той действа на клетъчно ниво и може да доведе до спонтанен аборт или до малоформации при новороденото. В момента съм много притеснена и не знам какво да предприема. Гинеколога ми не препоръчва аборт за момента.
Ще ви бъда много благодарна за Вашето мнение. А също бих искала да Ви попитам препоръчвате ли ми фетална морфология и в коя седмица?
Благодаря Ви предварително. Весели празници на Вас и на цялото Ви семейство.