Миличка, аз не съм особено компетентна. Но искам да ти споделя опит, който до някъде виждам свързан в твоето положение.
Преди 2 години и половина отидох на гинеколог в една квратална поликлиника. Голяма грешка. Отидох с оплакването, че нещо ме боли в дясно. Тъпа болка-като се размърдам, като пишкам, опъва ме, боли и това е. Появява се от 9-10-ти ден и продължава до към 15-18 и прогресира като сила. Аз тогава бях една голяма неграмотна по репродуктивните въпроси кратуна и хич не знаех за ову-мову, фоликули-моликули и т.н. Та, въпросния месец, когато отидох при лекарката, ме болеше доста. Тя ме поопипа и каза "възпалена тръба". Аз й викам "ама всеки месец почти е така. появява се и изчезва сама болката". А тя "ми при най-малката настинка и те удря в тръбата". Аз питах "Ами за възпалението някакво кръвно изследване?", тя каза "Ама тя тръбата е толкова малка, че то в кръвното излседване няма да се види, че върви възпаление в тялото ти". После ме прегледа с абдоминален ехограф и каза "Хм. Какъв е този неспукан фоликул в дясно?" и ми изписа антибиотик. Изпих го аз, обаче вместо болката да намалее, тя вече беше направо ужасно нетърпима. Отивам пак след 7 дена. Тя ми изписва нов антибиотик без преглед. Започвам да го пия и него. След това се прибрах у нас (тогава бях на гости на майка ми) и открих дир и Зачатие. Болката по едно време си мина сама. Същия месец доста ми закъсня. Седнах. Четох, четох. И като размислих установих, че просто когато овулирам в дясно (а то е почти всеки месец), правя по-големки фоликули, които трудничко пукам. Със закъснение ги пукам. Станат ли над 20 мм, много боли. Колкото повече расте фоликулът, толкова повече ме боли. Щом успея да го пукна, болката спира. И наистина-аз имах неспукан фоликул, необичайно удължен цикъл в месеца, в който посетих онази лекарка. Започнах да се следя и бях вече сигурна. После при добър лекар започнах фоликулометрия и всичко засичах: щом ми е в дясно овулацията, боли ме докато расте-от около 14 мм го усещам, щом се пукне-край на болката. Така се бях усъвършенствала, че си знаех точно кога ми се пука фоликула-по болката! Тука много момичета се чудеха, ама си е така. После обаче се научих да правя повечко гимнастика и танци по овулационно време, за да му помагам да се пука навреме. После и Прегнил ми биха. Понеже от година все нещо правя по ову, не ме е боляло така. Интересно е, че като по-младо момиче нямах такива болки.
Та, разказа ти всичко това, за да те посъветвам да потърсищ още мнения. Не ми стана ясно от постинга ти дали както болката сама се появява около ову, така и сама отшумява след ову? Ако е така-много е вероятно да е от фоликула. Тъпкали са те яко с антибиотици. Те съвсем не са шега работа. Разбира се, трябва да си сигурна, че се лекуваш, но трябва и да щадиш тялото. Опитай се да се наблЮдаваш и да съчетаеш фоликулометрия с наблЮдение на болката. Забележи в коя страна е, кога се появяво-колко е бил голям фоликула, и кога изчезва-кога се е спукал. Попитай дали не може да се направи кръвно изследване, за да се види дали наистина още има възпаление в яйчника. Ще струва парички, но опитай се да разбереш истинската причина, щади си тялото. Аз нахалост изпих 2 антибиотика. Ако само бях прочела по-рано за овулацията и растенето на фоликула, щях да си ги спестя.
Стискам ти палци да се окаже нещо съвсем леко! Никакви възпаления повече!