0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Утре ще записваме предаване, посветено на проблемите, свързани с донорството на яйцеклетки. Ще участват и инвитро специалисти. Кога ще се излъчва предаването ще разбера утре.
Напоследък има доста теми, свързани с донорството на яйцеклетки, още повече са и неизвестните...
Ако искате да повдигнем някои конкретни въпроси или да обърнем внимание върху определени факти, моля, използвайте тази тема :)

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Конкретен въпрос.Здравната каса, ще поема ли безплатни опити на жени ползващи донорска яйцеклетка и ще има ли по организирана и масирана кампания, за запознаване на обществото със същността на такъв вид донорство.Защото в БГ има предостатъчно донори на сперматозоиди, но изключително малко такива на яйцеклетки.Много хора даже не са чували, че съществува такъв вид донорство, тъй като никаде и никога не се говори за това.А вече все повече жени се нуждаят спешно.Има все пак някаква статистика за бездетните двойки, но има ли някой представа колко са жените нуждаещи се от яйцеклетки и за колко време и кой точно може да им осигури това.Като се има в предвид, че болшинството от тези жени са вече на определена възраст, която не преполага много чакане, в момента положението е трагично, защото се чака с месеци, а някои и с години.Ако се даде гластност на проблема, може би много повече млади момичета/а не само такива , които са пациентки на клиниките по стерилитет/, ще откликнат и ще дарят надежда на хилядите нуждаещи се.Може малко да звуча объркано.Може да формулирате това което искам да кажа по правилно и подредено, но съм сигурна, че основната ми идея се подразбира.Успех на предаването.
*
И аз имам една питанка:
Съгласно настоящата наредба "Чл. 12. Донорството на яйцеклетки с цел оплождане и поставяне в друга жена в случаите по чл. 130, ал. 4, т. 4 от Закона за здравето (ЗЗ) може да бъде от анонимни дарители или от родствени дарители (сестра, братовчедка)."
Възможно ли е да се разшири кръга на донорите, възможно ли е да заведеш донор, който познаваш и не е твой роднина, като в случай че е подходящ, да имаш възможност да ползваш точно него?
Благодаря ви, че повдигате темата  :)   
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Предаването се получи добре, доста въпроси се повдигнаха. Очаквах да са поканили жена, която иска да дари или се нуждае от яйцеклетки, но от предаването бяха поканили майка от техния си форум, която говореше най-вече за възможността след донорска процедура, роденото дете да създаде потомство с брат си или сестра си поради незнание. Лекарите й обясниха, че рискът е претеглен и е нищожен - сравним с този ако срещнеш свой осиновен роднина или извънбрачното дете на баща си.

Относно познаването на донора разговорите в ефир и след ефир уточниха че:
- може да заведете донор
- няма гаранция, че ще сте съвместими
- клиниката е длъжна да осигури анонимност, т.е. дори да се случи така, че се ползват яйцеклетките от вашия донор, вие не би трябвало да го узнавате

Предаването ще се излъчи на 11 ноември, вторник.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde