0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Как ни влияят пластмасите?
« -: Октомври 10, 2008, 10:32:47 am »
Цитат:
Целият дебат за разграждащите се пликчета е много полезен наистина, но проблемът (за съжаление) не се ограничава само до тях. Пластмасите са навсякъде и ми се струва редно да знаем това-онова за тях, за да можем да ги използваме правилно и с мярка, и да се предпазим от някои странични ефекти. И така… Повечето пластмасови контейнери имат цифра от 1 до 7 в триъгълничето за рециклиране или буквено съкращение, което най-често ще намерите на дъното на опаковката. Ето кратко описание на различните видове:
#1 polyethylene terephthalate (PET or PETE) – използва се за бутилки за еднократна употреба за газирани напитки, вода, сиропи за кашлица
#2 high density polyethylene (HDPE) - използват се за бутилиране на мляко, играчки, перилни препарати, шампоани
#3 polyvinyl chloride (V or PVC) – използват се за бутилиране на олио, тръбите за вода и канализация, опаковъчно фолио за местни продукти
#4 low density polyethylene (LDPE) – използва се за торбички за еднократна употреба, пликчета за сандвичи, домакинско фолио#5 polypropylene (PP)- например, бутилки за сиропи, кофички за кисело мляко и плодови млекца, памперси
#6 polystyrene (PS) – от него за направени чашки за кафе за еднократна употреба, кутии за храна
#7 други (смесени; най-често polycarbonate, или PC, но също polylactide, или  PLA, продукти направени от възобновяеми суровини) – примерите тук са бебешки шишета, бутилки за вода за многократна употреба, кутии за съхранение на храна, опаковки за медицински нужди

За безопасни се считат пластмаси с номера 2, 4 и 5. Те са най-щадящи спрямо човешкото здраве. Не пренасят познати химикали върху храната, която се съхранява в тях и като цяло те са най-често преработвани.
#1 (PET)  опаковките се считат за безопасни за еднократна употреба и трябва да се избягва повторната им употреба. Причината за това е, че те са порести и абсорбират миризми и бактерии от които е трудно да се отървем, и освен това са предимно бутилки, което ги прави невъзможни за щателно измиване.
PLA – полилактид, са пластмаси, направено от възобновими източници като царевица, картофи и захарно цвекло и всичко друго с високо съдържание на скорбяла, която бива превърната в полилактидна киселина (PLA). Тази растителни пластмаси не могат да се рециклират, но се разлагат в торище за около 12 дни, за разлика от останалите, на които им са нужни повече от 100 до 400 години. Тези пластмаси имат обаче един огромен недостатък – направени са от храна! И за да се отговори на повишеното търсене на някои видове реколти заради производството на биогорива и биопластмаси, се изгарят в буквалния смисъл на думата тропически гори!

Пластмасите, които е по-добре да избягваме, са с номера 3 (PVC), 6 (PS) и 7(PC). Номер 3 (PVC), използвани често за опаковане на месо, съдържат омекотители, наречени phthalates, които влияят на хормоналното развитие. По време на производството и производството им се отделя диоксин - мощен канцероген и причина за хормонални аномалии. #6 (PS) са  два вида -  еxtruded polystyrene (стиропор), използван за чаши и опаковки за готова храна в ресторанти, и non-extruded PS, използван за прозрачни кутии за готова храна, пластмасови прибори и прозрачни чаши за еднократна употреба. И двете форми на PS могат да отделят частици styrene в храната. Styrene се счита за вероятен канцерогенен фактор при хората и може също да повлияе на хормоналния баланс и репродуктивните способности. #7 (PC) съдържа химикал наречен bisphenol A (BPA), който също влияе на хормоналния баланс и е свързан със заболявания като рак, затлъстяване, диабет.
Как можем да се предпазим от страничните ефекти?

Когато купувате храни, опаковани в PVC фолио, разопаковайте при първа възможност и съхранявайте в стъклени или керамични съдове.

Избягвайте да съхранявате мазни храни (като месо и сирена) в пластмасови кутии.

Мийте внимателно и на ръка пластмасови кутии и опаковки за многократна употреба. Силните препарати,  използвани от миялните машини) или абразивни гъби могат да надраскат повърхността на кутиите и така да създадат условия за задържане и размножаване на бактерии.

Етикетът „подходящ за микровълнови фурни”, означава само, че съда няма да се повреди в микровълновата, но не гарантира, че при нагряване няма да отеля вредни химикали, които се абсорбират от храната. Използвайте стъклени или керамични съдове.

Ако използвате пластмасово фолио в микровълновата, то трябва да е позволява на парата да излиза от съда и да не е в контакт с храната.

Не използвайте в микровълновата пластмасови опаковки предназначени за еднократна употреба.

Не използвайте в микровълновата найлонови пликчета, вестници и алуминиево фолио.


http://natisparite.com/?p=21

Ако може някой по-запознат с пластмасите да коментира, защото съм сериозно притеснена. Правя почти всичко, за което се казва, че трябва да се избягва.



Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Как ни влияят пластмасите?
« Отговор #1 -: Октомври 10, 2008, 20:44:55 pm »
о -това ми се струва малко прекалено -вярно  че трябва да се грижим за здравето си ,но  не мога да следя  коя кутия кои номер пластмаса  е  и  т.н   ...на фона  на всичко останало това ще ми дойде  в повече...

Аз  максимално се стремя да избягвам пластмасовите  кутии и опаковки  у дома -просто пластмасата  ми е много  неприятен материал - предпочитам стъклени купи  -  купила съм такива с капачета за микровълновата и хладилника .
Пластмасовите знам, че са главно  за еднократна употреба  и   за това  ги избягвам и това  е.


*
Re: Как ни влияят пластмасите?
« Отговор #2 -: Октомври 11, 2008, 08:04:53 am »
Не е проблем да се поглежда триъгълника, трябва да се гледа просто да  да не е с цифрите, които трябва да избягваме
Цитат
3 (PVC), 6 (PS) и 7(PC).
, описани в поста на kapka_lubov. Специално за играчки и предмети, които децата ще лапат или ще се хранят от тях ги избягвам, За такива предмети избягвам и пластмаси , на които няма триъгълник изобщо.
*
Re: Как ни влияят пластмасите?
« Отговор #3 -: Октомври 11, 2008, 08:45:34 am »
о -това ми се струва малко прекалено -вярно  че трябва да се грижим за здравето си ,но  не мога да следя  коя кутия кои номер пластмаса  е  и  т.н   ...на фона  на всичко останало това ще ми дойде  в повече...]
 :good_post: :good_post: :good_post:
Това да е проблема !!!!!
Re: Как ни влияят пластмасите?
« Отговор #4 -: Октомври 16, 2008, 06:59:50 am »
Един файл, който ми бяха пращали някога по мейла. Извинете за английския, мисля, че се разбира.

Цитат
WHICH PLASTICS ARE SAFE?

Adapted from Green Remodeling, by David Johnston and Kim Master (New Society Publishers, 2004).
The news about plastics has been pretty alarming lately, causing some of us to go dashing for the water bottles to see what kind of plastic they are--and find out if we’ve been unwittingly poisoning our children and ourselves with chemicals leaching into the water from them.
SIMPLE SOLUTION:  If you’ve been concerned, here is a handy chart that identifies the good, bad, and ok plastics and where they are found. Find out here:

1 Polyethylene terephthalate (PET or PETE) Used to make soft drink, water, sports drink, ketchup, and salad dressing bottles, and peanut butter, pickle, jelly and jam jars. GOOD: Not known to leach any chemicals that are suspected of causing cancer or disrupting hormones.

2 High density polyethylene (HDPE) Milk, water, and juice bottles, yogurt and margarine tubs, cereal box liners, and grocery, trash, and retail bags. GOOD: Not known to leach any chemicals that are suspected of causing cancer or disrupting hormones.

3 Polyvinyl chloride (V or PVC) Most cling-wrapped meats, cheeses, and other foods sold in delicatessens and groceries are wrapped in PVC. BAD: To soften into its flexible form, manufacturers add “plasticizers” during production. Traces of these chemicals can leach out of PVC when in contact with foods. According to the National Institutes of Health, di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), commonly found in PVC, is a suspected human carcinogen.

4 Low density polyethylene (LDPE) Some bread and frozen food bags and squeezable bottles. OK: Not known to leach any chemicals that are suspected of causing cancer or disrupting hormones, but not as widely recycled as #1 or #2.

5 Polypropylene (PP) Some ketchup bottles and yogurt and margarine tubs. OK: Hazardous during production, but not known to leach any chemicals that are suspected of causing cancer or disrupting hormones. Not as widely recycled as #1 and #2.

6 Polystyrene (PS) Foam insulation and also for hard applications (e.g. cups, some toys) BAD: Benzene (material used in production) is a known human carcinogen. Butadiene and styrene (the basic building block of the plastic) are suspected carcinogens. Energy intensive and poor recycling.

7 Other (usually polycarbonate) Baby bottles, microwave ovenware, eating utensils, plastic coating for metal cans BAD: Made with biphenyl-A, a chemical invented in the 1930s in search for synthetic estrogens. A hormone disruptor. Simulates the action of estrogen when tested in human breast cancer studies. Can leach into food as product ages.

Да не пропускаме, че кофичките за кисело мляко се правят от полистирол (Polystyrene) и от него е трудно да се избяга.
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Как ни влияят пластмасите?
« Отговор #5 -: Октомври 18, 2008, 22:51:08 pm »
Всички бебешки шишета са 7. За тях не е ли вредно?
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

    daninaa

  • ****
  • 700
  • Все някога ще успеем
Re: Как ни влияят пластмасите?
« Отговор #6 -: Октомври 19, 2008, 12:55:41 pm »
Оле това с пластмасите много ме уплаши.Ще ги измахам всички пластмасови кутии от вкъщи не го знаех това.Благодаря за инфото .То вече човек да не знае от какво да се пази.