0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Токсоплазмоза резултати
« -: Февруари 12, 2008, 11:29:36 am »
Здравейте момичета, пиша ви с молба за тълкуване на резултати от изследване за токсоплазмоза, защото съм ужасно притеснена. Бременна съм в 25 г.с.
Първото лабораторно изследване на правих на 28.01.2008 г. в частна МДЛ и резултатът беше РПХА 1:640.
Второто изследване направих на 08.02.2008 г. в друга частна германо-българска лаборатория и резултатите са следните:
Ig M - 0,150
Ig G - 118 IU/ml
Помагайте...
*
Re: Токсоплазмоза резултати
« Отговор #1 -: Февруари 12, 2008, 11:31:29 am »
Дай референтни стойности!
« Отговор #2 -: Февруари 12, 2008, 11:35:58 am »
Референтни граници:
Ig M - до 0,49(-) отр., от 0,50 до 0,59 (сива зона), над 0,60(+) пол.
Ig G - до 6,5(-)отр., над 8,0(+)пол.
*
« Отговор #3 -: Февруари 12, 2008, 11:39:18 am »
IgM e настояща инфекция и е отрицателна-това е добре.
Другото е за минала инфекция.
« Отговор #4 -: Февруари 12, 2008, 11:42:41 am »
Благодаря! Дано да е така!!!
*
« Отговор #5 -: Февруари 14, 2008, 21:00:12 pm »
Не zнам zаЩо се притесняваШ, отрицателни са. А zаЩо чак в 25 седмица си го направила? То се прави в началото.
« Отговор #6 -: Февруари 15, 2008, 12:05:22 pm »
Направих го чак в 25 г.с., защото миналата зима в средата на януари си бях правила в ХЕИ и тогава тестът беше отрицателен, въпреки че това отрицателен нищо не ми говори, защото на бележката, която ми издадоха нямаше обозначени никакви титри, а само един печат "ОТРИЦАТЕЛЕН".
Моят гинеколог каза, че нямало смисъл да пускам такъв тест, аз дори едвам си го "изпросих" - като този от първата лаборатория го получих по направление, а за втория си платих.
Сега пък се оказа, че нямало кой да ми го разтълкува. Обясненията, които получавам са, че този резултат означавал, че заразата не е настъпила през последния месец, но нямало гаранция, че примерно, не съм се заразила по време на бремеността.
*
« Отговор #7 -: Февруари 16, 2008, 14:45:14 pm »
Миналия месец изследвах токсоплазмоза в Медикусалфа в Пловдив и ми изкараха IgG +  и IgM +, направо си изкарах акъла, но повторих в София в Националния център по заразни и паразитни болести и там за щастие резултатите бяха добри IgG+, IgM-, IgA-. Док каза, че щом IgG+ не е необходимо повече да изследвам токсоплазмоза, защото вече имам нещо като имунитет и няма как да се разболея отново, а другите два титъра означават, че в момента не боледувам. Но незная дали може да се определи кога точно е протекла болестта, ако искаш обади се в центъра и се консултирай с док, тел. е 02/9446999 вътрешен 360. Мисля, че ако в предното ти изследване от ХЕИ IgG+, а IgM-, нямаш повод за притеснение, лошо е че на са записали титрите.
Стискам палци всичко да е наред!
« Последна редакция: Февруари 16, 2008, 14:48:59 pm от maia_st »

« Отговор #8 -: Февруари 16, 2008, 19:05:45 pm »
Миналия месец изследвах токсоплазмоза в Медикусалфа в Пловдив и ми изкараха IgG +  и IgM +, направо си изкарах акъла, но повторих в София в Националния център по заразни и паразитни болести и там за щастие резултатите бяха добри IgG+, IgM-, IgA-. Док каза, че щом IgG+ не е необходимо повече да изследвам токсоплазмоза, защото вече имам нещо като имунитет и няма как да се разболея отново, а другите два титъра означават, че в момента не боледувам. Но незная дали може да се определи кога точно е протекла болестта, ако искаш обади се в центъра и се консултирай с док, тел. е 02/9446999 вътрешен 360. Мисля, че ако в предното ти изследване от ХЕИ IgG+, а IgM-, нямаш повод за притеснение, лошо е че на са записали титрите.
Стискам палци всичко да е наред!

Здравей maia_st,
Много ти благодаря за инфото и за координатите на доктора!!! Ще се обадя да се консултирам и с него.
*
« Отговор #9 -: Февруари 17, 2008, 12:45:54 pm »
Миличка стискам палци всичко да е наред и на финала да се радваш на здраво и хубаво бебче!  :bighug:

*
« Отговор #10 -: Февруари 28, 2008, 19:05:04 pm »
Миналия месец изследвах токсоплазмоза в Медикусалфа в Пловдив и ми изкараха IgG +  и IgM +, направо си изкарах акъла, но повторих в София в Националния център по заразни и паразитни болести и там за щастие резултатите бяха добри IgG+, IgM-, IgA-.
След колко време ти излезнаха резултатите в София, защото и аз ще трябва да ходя там, защото и аз изследвах токсоплазма в Медикусалфа и ми излезнаха положителни. А CMV изследват ли там
Много е тъжно когато виждаш как твоите мечти се сбъдват на някой друг
*
« Отговор #11 -: Февруари 28, 2008, 22:30:15 pm »
В нац. център изследват токсоплазмоза всяка сряда, аз отидох във вторник да ми вземат кръв /сряда е късно/ и на следващия ден след обяд вече бяха готови резултатите. Предупредиха, че е възможно и да се забавят 1 ден, но най-късно в четвъртък до 10.30ч са готови. CMV не се наложи да изследвам там, бяха добри резултатите в Пловдив. М/у другото изследванията не се поемат от касата и на мен трите титъра ми струваха към 60лв + 10лв за консултация. Успех!

« Отговор #12 -: Март 02, 2008, 14:58:51 pm »
Здравейте, след първо ин-витро и аборт в 10 седмица направих изслезване за токсоплазмоза. В аншето РИОКОЗ изследват само РПХА, което доколкото разбрах отговаря на IgG. Моят резултат беше 1:320. След 2 седмици направих второ изследване - отново 1:320. Сега изпратихме кръв до националния център по паразитология и заразни болести в София за изследване на IgG, IgM, IgA. Притеснявам се дали това бе могло да е причина за загубата на бебто и тези резултати означават ли че в момента имам заболяването. Какви трябва да са стойностите когато имаш изграден имунитет? Предстои ми втори опит и незная какво да правя
*
« Отговор #13 -: Март 02, 2008, 16:41:11 pm »
Теди, ако IgM и IgA са отрицателни, а IgG + няма проблем. Мислех, че се изследва токсоплазмоза преди ин витро? Доколкото съм чела в интернет, мисля че е възможно ако в момента си боледувала, това да е причината за спиране на развитието на ембриончето, но ще е по-добре да се консултираш с лекар.

« Отговор #14 -: Март 13, 2008, 14:42:25 pm »
Здравейте момичета, пиша ви с молба за тълкуване на резултати от изследване за токсоплазмоза, защото съм ужасно притеснена. Бременна съм в 25 г.с.
Първото лабораторно изследване на правих на 28.01.2008 г. в частна МДЛ и резултатът беше РПХА 1:640.
Второто изследване направих на 08.02.2008 г. в друга частна германо-българска лаборатория и резултатите са следните:
Ig M - 0,150
Ig G - 118 IU/ml
Помагайте...

Здравейте момичета. На 07.03.2008 г. повторих изследването за токсоплазмоза в частната германо-българска лаборатория. Въпреки изричното ми настояване, оказа се, че са ми пуснали изследване само за IgG, като резултатът е 206 IU/ml.
Адски се ядосах, защото нямам същинска база за сравнение. Моята докторка каза, че тъй като стойностите на IgG се покачват непременно трябва да направя курс за лечение с Рондомицин.
Мненията са твърде протоворечиви. Вече съм в 29 г.с.
« Отговор #15 -: Март 18, 2008, 10:28:31 am »
Здравейте, пиша ви отново с молба за тълкуване на резултатите от изследването за токсоплазмоза.
1. Първото лабораторно изследване направих на 28.01.2008 г. в частна МДЛ и резултатът беше РПХА 1:640.

2. Второто изследване направих на 08.02.2008 г. в друга частна германо-българска лаборатория и резултатите са следните:
Ig M - 0,150
Ig G - 118 IU/ml
Референтните граници са:
Ig M - до 0,49(-) отр., от 0, 50 до 0,59 (сива зона), над 0,60(+) пол.
Ig G - до 6,5(-)отр., над 8,0(+)пол.

3. Трето изследване от 07.03.2008 г. - неясно какво за него писах по-горе (по клинична пътека).

4. Четвъртото изследване направих на 14.03.2008 г. отново в частната германо-българска лаборатория и резултатите са следните:
Ig M - 0,226
Ig G - 37,3 IU/ml
Референтните граници са:
Ig M - до 0,49(-) отр., от 0, 50 до 0,59 (сива зона), над 0,60(+) пол.
Ig G - до 2,0(-)отр., от 2,0 до 3,0 (сива зона), над 3,0(+)пол.

Моят доктор настоява за рондомицин. Към  момента съм в 30 г.с.
Предварително ви благодаря!
*
« Отговор #16 -: Март 18, 2008, 22:23:10 pm »
esuna, а защо поне веднъж не изследва в Националния център по заразни и паразитни болести  :ask: За мен това е мястото, на което мога да се доверя на 100% за резултати, а и док там подробно обяснява какво показва всеки титър и съответната негова стойност и дали има нужда от лечение във всеки един случай. В горните си постове съм писала при мен какви бяха стойностите и какво беше тълкуването, не мога да добавя нищо ново.

« Отговор #17 -: Януари 27, 2009, 07:23:41 am »
Здравейте! Включвам се по темата не защото съм бременна в момента, а защото най-вероятно през лятото съм била и съм направила спонтанент аборт без да разбера. Отидох късно на лекар и се установи че предните два месеца съм имала всички симптоми на извънматочна бременност. Нямаше следи, които да налагат кюртаж. В последствие по други причини лежах в болница преди нова година и на изследванията за токсоплазмоза даде положителен резултат, но за старо заболяване.В детска възраст съм боледувала след одраскване от котка, в следствие на което са ми махнати два лимфни възела.
При последващата консултация с лекаря, който ме изпрати в болница ми каза, че това старо заболяване се отключва при стрес и тн. Че може във всеки един момент да се възобнови. Точно когато най-вероятно съм била бременна през лятото изживях доста силен стрес в продължение на няколко месеца, в следствие на което свалих близо 10 кг. На много места чета, че всъщност се развива имунитет срещу нея след като е прекарана веднъж. Възможно ли е наистина токсоплазмозата да се отключи при стресови ситуации, рязко спадане на килограми и тн?
Моля дайте ми съвет, защото доктора наистина много ме изплаши като ми каза, че едва ли при мене риска е много висок при една бременност и при евентуален стрес ще правя спонтанни аборти , а все пак все още нямам деца и като всяка нормална жена искам да си имам рожбичка  :(
*

Nataly*

• 2785
  • Няма несбъднати мечти. Има изоставени желания!
« Отговор #18 -: Януари 27, 2009, 11:43:44 am »
Здравей, Мели.
Не зная какъв е този твоят доктор но смятам, че ти е надрънкал абсолютни глупости. След като веднъж си изградила имунитет срещу дадено заболяване как ще се възобнови(?), нали затова е имунитет, или го имаш или не.
А относно бременността ти как така извънматочна(!) пък не се наложило кюртаж 8O
Такава бременност се отстранява в повечето случаи с лапароскопия или с коремна операция. Не може с кюртаж, точно защото тя обикновено е тубарна(в тръбите) или по рядко в коремната кухина.
« Отговор #19 -: Януари 30, 2009, 09:24:49 am »
ами защото според лекарката явно сама съм се изчистила - нямам представа, беше само предположение и за това питам. казвам това дето ми е казала лекарката - после четох по разни форуми, но явно има още какво да науча по темата.
не бях чела как се отстранява извънматочна, а само какви са и симптомите и дали отчитат тестовете за бременност в такива случай. като краен резултат не ми каза на сто процента била ли съм бременна или не . аз два месеца имах два нормални цикъла и през останалото време кафеникаво течение, което се появи около 6 пъти за тия два месеца с продължителност от около 2-3 дни. много ме болеше корема долу в дясно и ме дърпаше. за същото време отслабнах с 10 кг - не по мое желание, а от стрес. правихме изследване на хормони, но всичко си беше в нормата.
а сега като лежах в болница, отначало си бях напипала бучка в гърдата. гледа ме мамолог и той на няколко пъти ме пита дали съм била бременна. на мен ми стана мн странно и го попитах защо ме пита такива неща. и той каза че изменения на гърдите обикновенно има и след прекарана бременност.
на фона на резултатите от токсоплазмозата и това дето ми наговори лекаря доста се постреснах. честно казано исках да чуя едно крайно мнение за това дали ще мога да си имам дечица на фона на тези резултати.
вчера получих и-мейл от лекуващия ми лекар, от болницата в която лежах и той също ми каза да нес притеснявам ,  а само да я проконтролирам след 6 месеца.
може би звуча много неграмотно, но до сега не съм се интересувала и чета от скоро за тези неща.
« Последна редакция: Януари 30, 2009, 09:38:10 am от meli_karameli »