Здравейте,
скоро не съм писала тук по ред причини, но знам че мога да потърся отговори на въпросите, които възникнаха у мен преди около две седмици. На 6.08. родих със секцио второто си дете. Първоначално всичко беше нормално с операцията, бях със спинална анестезия, видях бебчо веднага след като го извадиха. Когато, обаче, докторите тръгнаха да ме затварят по обратния ред получих кръвоизлив. Това се оказа последица от недобре свършена работа от лекарите правили първото ми секцио преди 4 години и половина. Матката ми е била зашита за коремната стена, в резултат на този "шев и кройка" съм получила множество сраствания, които сега при второто секцио е трябвало да бъдат зачистени и отстранени. Бебето ми е било големичко - 3950гр. и при изваждането му, в срастванията се получава кръвоизлива. Наложи се да ми бият пълна упойка и така рутинната родилна процедура от 45 минутна се превърна в 3 - часова сериозна операция. Вече в реанимацията доктора ми каза, че се е наложило да отстранят левния ми яйчник, тъй като е бил в гора от сраствания и част от матката - в горната част. Последицата - никога повече няма да мога да имам деца. Имам две хубави момчета, така че това не е голям проблем, въпреки че със съпруга ми винаги сме си говорили поне за 3 деца, но явно няма да можем да си изпълним плановете в тая насока. По-важно е, че съм жива и здрава и в годините напред ще мога да се радвам на моите двама сладури, защото както ми обясниха докторите ситуацията при операцията ми е била много драматична, трябвало е да вземат важни решения на момента, които са били свързани със съхраняването на живота ми, така че съм безкрайно благодарна на лекарите които ме оперираха за проявения професионализъм, а после и безкрайна всеотдайност при грижите за мен в следоперативния период, защото имах куп усложнения, които в един момент си мислех, че няма да имат край, но слава богу приключиха щастливо и вече с бебчо сме у дома и се гледаме.
Въпросите ми са свързани главно с категоричността, с която доктора ми каза че повече няма да мога да забременея. Питах дали ще се налага някаква контрацепция, или други методи за предпазване - отговора беше, че не са необходими. Да, но все пак е оставен един функциониращ яйчник - десния, налице е и по-голямата част от матката, отстранена е малка част в горния ляв край плюс левия яйчник - това, което е било в безобразните сраствания и където е бил кръвоизлива. Казаха ми, че ще имам цикъл, но нередовен и няма да е обилно кървенето /ох, от кога чакам такова нещо - през годините винаги кървях много обилно по време на месечния цикъл и се чувствах много отпаднала и зле
/. Притеснението ми и страха ми са свързани с това при функциониращ яйчник и част от матка да не се окажа бременна, да не разбера навреме заради разредения цикъл и това да се окаже застрашаващо за живота ми?! Процедурата след опарацията ми я обясниха като "хистеректомия", но от последващите обяснения на лекуващите ме лекари останах с впечатление, че не са ми направили точно "хистеректомия" - четох каква е тая процедура в интернет и определено при нея не оставят част от матката на место!
Предварително ви благодаря за отделеното време, че ще прочетете поста ми!
Ще се радвам и ще бъда благодарна на всеки, който сподели мнение!