По въпроса за група в София, нищо не мога да кажа, можете да търсите инфо в сайта на фондацията, тя така или иначе е в София, можете да пиете от извора:)
А по повод това, че не ви е необходима емоционална подкрепа, не става пъпрос само за лекции, а за професионална психологическа помощ, под формата на групова терапия. Засега се започва с "женски" групи, защото самите желаещи са жени, а групите е важно да са с ХОМОГЕННА структора, за да са равнопоставени участниците. Ако някъде се събере група от смесен характер (5-6 двойки, например), курса ще е за двойки, борещи се със стерилитета.
Душка, не знам на теб защо не ти трябва такава помощ и от колко години си в тази борба, но аз лично вече 4-5 годинки ходя по мъките и повярвай ми, дори сама смятах да потърся психолог за помощ. И то не е, защото нямам подкрепата и разбирането на околните, нито защото не съм силна... А просто, защото като се сблъскваш непрекъснато с нови и нови проблеми, колкото и да стискаш зъби, накрая зъбите ти се напукват от стискане и издишаш... Поне за мен е доста тежко:( Благородно ти завиждам, че си ОК, как го правиш?
А относно парите, всички, предполагам, срещаме финансови затруднения, но именно затова е ценна тази инициатива - понеже за процедури и лекарства все някак ще намерим и отделим пари, но за психолог - едва ли... А отделен е въпроса, че в БГ засега почти няма обучени специалисти. Това е другата част на Националната програма на Фондация Искам бебе - да обучи специалисти в чужбина и постепенно на семействата с репродуктивни проблеми да се помага чрез КОМПЛЕКСЕН подход, а не както до сега - само физически и на парче. Емоционалната страна на нещата не е за пренебрегване, защото дори и да стигнеш до имплантиране на ембриони, важно е да си спокойна и да ги задържиш. Доказана е повишена успеваемост след такива психологически тренинги и то с доста голям процент. А освен това е важно да отбележим, че около 66% от двойките съобщават за депресия след неуспешно инвитро или прилагането на друг вид репродуктивна техника. А как да намерят сили за 2-ри, 3-ти, та 5-ти опит??? А е важно да не се отказваме, нали!
Програмата, освен това, предвижда, да се работи постепенно и с тези, които са забременели след асистирани методи, а после дори и родили... Говорим за страхотна инициатива, за която са осигурени 100 000лв и няма да е просто от ден до пладне.
Така че, ако има мераклии от Пловдив, аз съм човека за записването. Обадете се, ако имате въпроси, отговарям веднага:) 0888/712-783 Вера