0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Забременяване с един яйчник
« -: Октомври 07, 2011, 13:44:47 pm »
Здравейте, изнамерих такава тема, която е от 2009г. обаче, затова пускам нова.

Аз на 17г претърпях операция на киста на яйчника и сега 10г по-късно в опитите си за бебе установих че единият яйчник е бил отстранен изцяло  :( Тогава ми беше казано че имам част оставена, но уви, не е така.
Иначе от 6м правим опити за бебе без резултат и реших да започвам с по-задълбочени изследвания.
Ако има момичета с такъв проблем във форума, ще се радвам да ми споделят своя опит и малко морална подкрепа също не бих отказала. Днес много се натъжих като за пореден път ми се напомни че е хубаво да забременявам вече, че яйчниковият ми резерв можело да се изчерпи  :balk_145:
« Последна редакция: Октомври 07, 2011, 14:41:31 pm от byala_kala »
*
Re: Забременяване с един яйчник
« Отговор #1 -: Октомври 07, 2011, 15:30:27 pm »
Сестра ми е с много сходен на твоя случай: на 14 г. й откриха киста на единия яйчник и при операцията лекарите са решили да отстранят яйчника заедно с тръбата и от другия са оставили около 1/3. Дали е било правилно решение не бих могла да коментирам. Така или иначе родителите ми не й казаха за резултата от операцията, докато при преглед, свързан с новопоявила се киста, тя не разбра от гинеколога. Няма нужда да описвам колко драматично го преживя. За голяма радост, а вероятно и късмет, сега е майка на две прекрасни момиченца. Забременя без особени усилия и имаше спокойни бременности. И докато родителите ми се притесняваха, че тя може никога да не забременее, то проблемите се оказаха при мен. Така че не бързай предварително да се вкарваш във филми. Желая ти много спокойствие и успех  :wink:
*

e36

• **
  • 60
  • http://calendar.zachatie.org/work/OpenGraphicCycl
« Отговор #2 -: Януари 17, 2012, 09:02:06 am »
Здравей !
Аз също съм с един яйчник-отстранен заради киста.На 6 месец вече бях бременна.Забременях 3 пъти по естествен начин -през поредните 4-5 години За съжеление и 3 бременности без успех Последната бях на 39 г Сега съм почти на 41 и несъм се отказала от желанието или по точно от борбата да стана отново майка
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #3 -: Януари 17, 2012, 10:06:30 am »
ако яйчникът работи и произвежда фоликули - няма проблем. има много такива случаи.

тъй като си на 27 години, опитвайте още 6 месеца поне.

ако до 1 година опити не се получи бременност, обърнете се към специалист. тогава трябва да направите най-напред спермограма на мъжа, след това при теб да се провери дали яйчникът работи и имаш овулация, да се проверят маточните ти тръби за проходимост и т.н.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #4 -: Януари 21, 2012, 22:35:35 pm »
И аз съм в групата с 1 яйчник след операция за премахване на киста. И аз не знаех, че са ми махнали голяма част от яйчника заедно с кистата, която си беше фоликуларна, т.е. не е опасна, освен това, че се образува често, става големи размери и не иска да се пука. За това се подложих и на лапарото. за липсата разбрах в последствие при преглед при друг лекар. За жалост се установи, че тръбата е нагъната при здравия яйчник, а при другия, където имам само малка част, която не може да образува зрял фоликул - е с възстановена проходимост след лапарото. И така стигнахме до ин витро. Опитите ни за бебе са от 14 години. С инвитрото започнахме преди 5 години. Вече имаме 6 опита и нито един с успешна докрай бременност.
Не се отчайвай. Все още нищо не е изяснено при вас. Направете изследванията и после го мисли.
Късмет!
*
« Отговор #5 -: Януари 22, 2012, 09:09:33 am »
Сега като те чета ми става смешно, защото дори забравям понякога, че съм с 1 яйчник. А преди няколко години като ми го отстраниха ми се виждаше огромен проблем. Стига яйчникът да работи и тръбите да са наред, аз не виждам причина да не забременееш спонтанно, а и както е казала jam - първо спермограма на мъжа, за да се види дали пък проблемът не е при него. Аз не бих чакала 1 година - ако това ще те успокои отиди на лекар още сега, направете спермограма, една фоликулометрия, за да се види дали имаш овулация и това като за начало. При мен отстраняването на яйчника се налагаше, поради дермоидна киста, която освен че беше огромна, беше "изяла" /както се изразиха докторите/ яйчника и не е имало смисъл от него дори и да го оставят. Дали, или...? и аз си задавах подобни въпроси след операцията..но след като забременях спонтанно един месец след това, при все че и ние не бяхме с цветуща спермограма, "непроходимостта" на тръбите, установена при лапаро изобщо няма да коментирам, вече знам че всичко е било за добро и резултатът е в подписа ми! Късмет!!!
« Отговор #6 -: Януари 30, 2012, 17:18:18 pm »
Аз също съм с един яйчник, по-скоро с половин. Заради дермоидна киста единият е отстранен, а другият е наполовина. След година и половина неуспешни опити се обърнахме към специалист. Той има подозрения, че имам по-сериозни сраствания в резултат на операцията и че въпреки че тръбите са проходими, срастванията са ги обездвижили и затова не настъпва бременност. Не ме посъветва обаче да правя лапароскопия. Засега зад гърба си имаме 2 неуспешни инсеминации и едно неуспешно ИКСИ.
« Отговор #7 -: Август 13, 2012, 11:40:33 am »
Привет и от мен! И аз съм с един яйчник (другият го отстраниха поради киста, когато бях на 23г.) На 28 години забременях на втория месец от бебеправенето. Невероятно лека бременност, чак понякога си мислех, че няма как да съм бременна, щом нито ми става лошо, абе никакви признаци. Но малка Никол е факт, тази година ще бъде 1-ви клас, а ние с мъжо мислим даже за второ. Сега се почва едно ходене по лекари да видим дали всичко е наред и ако стане и второто, пак ще ви пиша. Кураж и не се отказвайте!!!
« Отговор #8 -: Май 31, 2013, 19:56:07 pm »
Сега като те чета ми става смешно, защото дори забравям понякога, че съм с 1 яйчник. А преди няколко години като ми го отстраниха ми се виждаше огромен проблем. Стига яйчникът да работи и тръбите да са наред, аз не виждам причина да не забременееш спонтанно, а и както е казала jam - първо спермограма на мъжа, за да се види дали пък проблемът не е при него. Аз не бих чакала 1 година - ако това ще те успокои отиди на лекар още сега, направете спермограма, една фоликулометрия, за да се види дали имаш овулация и това като за начало. При мен отстраняването на яйчника се налагаше, поради дермоидна киста, която освен че беше огромна, беше "изяла" /както се изразиха докторите/ яйчника и не е имало смисъл от него дори и да го оставят. Дали, или...? и аз си задавах подобни въпроси след операцията..но след като забременях спонтанно един месец след това, при все че и ние не бяхме с цветуща спермограма, "непроходимостта" на тръбите, установена при лапаро изобщо няма да коментирам, вече знам че всичко е било за добро и резултатът е в подписа ми! Късмет!!!

Знам, че постът е стар, но просто си мечтая да мога да напиша същия скоро! Декември 2012 загубих бебе в 9та седмица заради такава киста. Дермоидната киста според докторите е направила яйчника ми нефункционален мноооого отдавна (тоест съм забременяла с 1). След операцията и кюртажа аз също съм с 1 яйчник. Този месец започнахме опитите отново и дано се е получило!!!

« Отговор #9 -: Септември 14, 2013, 11:31:26 am »
Темата е стара, но и аз да се запиша в списъка с момичетата с 1 яйчник. Бях на 18, когато ми махнаха яйчника и тръбата заради киста. Сега съм на 22 и правим опити от около 4 месеца. Не сме правили изследвания, но мисля другия месец да посетим специалист, и ако има проблем да се открие и да се лекува.
« Отговор #10 -: Януари 03, 2014, 10:33:33 am »
   Здравейте! Преди 2 седмици ми правиха лапароскопия заради двойно усукан яйчник, имаше и киста. Тогава бях в 6 г.с., 3 дни след операцията започнах да кървя много силно с менструални болки и бременноста си замина  :( 
При операцията са ми премахнали почти целия яйчник, който е бил много увреден, освен това е бил и странно уголемен. Надяват се остатъка от яйчника да заработи, но не е ясно още...  :?
Ужасно ми е мъчно, че загубих бебето и не мога да спра да мисля, че сега няма да мога да забременея с другия, искам веднага да започна опити, а подозирам, че лекарите ще ми кажат да чакам 6 месеца сигурно, въпреки че бременността беше в малка седмица. В понеделник съм на преглед, ще видя и хистологията.
Моля, споделете, много по-трудно ли се оказа при вас да забременеете с 1 яйчник?
*
« Отговор #11 -: Януари 06, 2014, 01:57:40 am »
sunny.g, съжалявам за това, което си преживяла, това е много тежка загуба! В такъв момент най-добре е да се консултираш с добър специалист, на който имаш доверие и да последваш неговите напътствия.
Много жени са забременели с един яйчник, някои от тях са писали в тази тема. Има случаи при два налични яйчника да работи само единия, както е при мен, а другия(десния) образува празни фоликули. Очевидно той е вече с изчерпан резерв. Не знам това колко назад в годините е станало, точно на този я. е правена операция заради спукана киста, когато бях на 20г., но факт е, че забременях спонтанно от работещия(левия) я. преди три години.
Кога да започнеш нови опити за бебче, ще ти каже твоят лекар, но относно забременяването с един яйчник, не бива да се притесняваш. Важно е всичко останало да е наред и ако е необходимо, направи допълнителни изследвания. А за да се проследи работата на яйчниците, маже да направиш фоликулометрия с изследване на хормони в няколко поредни месеца.
Желая ти бързо възстановяване!

*

Бубулина

• *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
« Отговор #12 -: Януари 06, 2014, 11:16:26 am »
Аз също съм с 1 яйчник и 1 тръба, десните са премахнати заради дермоидна киста, която почти ги беше унищожила. Забременях от първи опит ИКСИ /тъй като сме и с мъжки фактор/, произведох малко, но качествени яйцеклетки при стимулацията. Доцент Щерев препоръча първо лапароскопията, а след това забременяване именно заради опасността от усложнения. Подкрепям момичетата, че с един е по-добре от без нито един и бременност е напълно възможна :)
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

« Отговор #13 -: Януари 28, 2014, 17:25:35 pm »
   Благодаря ви! Вчера бях на лекар, оказа се, че яйчника е изчезнал, свил се е, резорбирал се е или не знам какво точно... За втори пореден път овулира другия. за лош късмет фоликула не се е пукнал и сега е киста 3,5 см. А самата овулация е била твърде рано, засякох с тестове на 9-я ден. Явно хормоните са се побъркали. Засега доктора каза, че няма да ми дава нищо за пукане, за да не объркаме съвсем хормоните. Но аз съм ужасно притеснена какво се случва, няма ли да ми се нормализира цикъла и пак да имам овулация... Тревожа се дали ще забременея по нормален път? Дали да не се замисля да си замразя яйцеклетки? Отчаяна съм  :(
*
« Отговор #14 -: Април 25, 2014, 14:39:02 pm »
здравей sunny.g,

отдавна не си писала, надявам се всичко при теб да е наред. Нека и аз да ти разкажа моята история.
Бях на 14 години, ставам за училище и ме преряза корема. Майка ми ме откара в болницата. Нищо не могат да открият в кръвните изследвания. Пратиха ме на гинекологичен-първият в живота ми. Тогава нямаше ехографи по болниците-1994г. Гинеколога ме прегледа през ануса, разправяйки някакъв виц на сестрите. Казва ми-нищо ти няма. Хирурга беше познат на родителите ми и предложи да ме оперира от апандисит, въпреки че явно не е, за да види какво става в корема. Нашите се съгласяват. Като ме отварят виждат много течност в корема и викат гинеколозите. Правят по-голям разрез и махат левия яйчник заедно с голяма колкото юмрук киста. На десния също има киста, махат кистата и правят резекция на яйчника. Значи и на мен на 14 не ми е останал цял яйчник. На 16 пак проблеми с цикъла. Майка ми ме отведе вече в София- ние сме от Перник-при тогава наи-известния доцент Щерев. Той искаше да ми прави пункция, но кистата сама се пукна. Тогава Шерев ми каза- момиче ти ако искаш дете трябва да започнеш да опитваш на 18, най-вероятно има проблем с тръбите. Тогава не бях стигнала до там  :) Когато станах на 28 започнах опитите. И си викам при мене минимум инвитро ще трябвя. Опитвахме нищо не стана. Тогава издирих най-известният лекар тук, Мюнхен и си запазих час. Отидох разказах всичко, той ми вика- добре започваме със спермограма и изследвания на хормони при теб. Каза ми, че може да получа ову до 2-3 дни и да опитаме и със секс. Мъжа ми беше на работа и успяхме само веднъж и то след 4 дни. И взе че ми закъсня. Отивам след 2 седмици със 3-дневно закъснение. Тои гледа нищо не се вижда. Взе ми кръв и после ми прати смс- честито бременна си! Все още си мисля, че тогава ми се случи чудо! Сега опитваме от 6м за второ, дано не ми се изчерпал ваучера за чудеса  :wink: Стискам палци на теб!
« Последна редакция: Април 25, 2014, 15:34:20 pm от ineto »
« Отговор #15 -: Април 25, 2014, 15:25:59 pm »
  Здравей! Не съм писала скоро, но съм тук и чета  :wink:  Много ти благодаря за окуражаващите думи! Засега съм в застой, тъй като мъжът ми не е в страната за няколко месеца. През това време пия противозачатъчни с цел почивка на яйчника и предпазване от нова киста... Стискам ти палци скоро да се похвалиш тук с две чертички, на мен си пожелавам същото  :bighug:
« Отговор #16 -: Декември 07, 2014, 12:26:46 pm »
Здравейте, скъпи дами. Аз съм на 21 години и съм студентка. До преди 1 месец бях с 2 добре функциониращи яйчника. Естествено имах проблеми, но те бяха в шийката, които още чакат за лечение. На 2 ноември усетих лека болка около левия яйчник. И си казах, добре... Ще посетя лекар. На следващиа ден обаче трябваше да отидем с приятеля ми заради подутото му око. В крайна сметка се озовах при гинеколога си с близо 7 сантиметрова киста. Още същия ден в болница. На 6 сутринта ме опирирват и още не излязла от упойка, разбирам следното - премахната е кистата и ЛЕВИЯ ми яйчник и са ми останали живи и здрави 2 тръби и десен яйчник. Шансът за бременост е 100%, с редовен месечен цикъл. Изпаднах в истерия. Едва се успокоих.. Ясно е, че лявата ми тръба е за украса. А другото... Притесняваме да не загубя и тях. След около една седмица пак на гинеколог. Днес ми дойде месечния цикъл. Боли ме повече мястото с липсващия яйчник от колкото десния. За около 10 секунди ме заболя и около сърцето. Боли ме в пъти повече от преди. Искам да ви питам вие как сте? Болката по - различна, чувствате ли се различно? Повече обаче ме афектира факта, че 50% от мен са в канала. Надявам се след няколко години да имам здраво детенце и да мисля за повече като вас. Желая ви успех.
*
« Отговор #17 -: Декември 08, 2014, 18:31:34 pm »
liuba4e, много съжалявам, че е отстранен яйчника.  :hug2: 
Не мога да коментирам дали е било основателно, лекарят е преценил .... Но факт е, че и с един яйчник се забременява, дано всичко да е наред с него и съответната тръба. За личния ми опит съм писала няколко поста по-назад, да не се повтарям ....
Ти си на 21г., надявам се, че всичко е наред с работещия яйчник и ти пожелавам скоро да сбъднеш мечтата си!
Може да се консултираш с лекар (проверка на хормони, проследяване на фоликулите до овулация), за да си спокойна, че всичко е наред с яйчника и фоликулите, и да акцентирате с опитите в конкретния цикъл, когато я. е активен.

*
« Отговор #18 -: Декември 11, 2014, 15:45:23 pm »
Ех, Любаче, колко познати чувства. Аз бях малко по-голяма от теб когато и на мен 50% от репродуктивните ми органи отидоха в канала, както се изразяваш ти. Сега 11 г. по-късно имам две прекрасни фурии в къщи, които са заченати нормално.
При мен беше премахната едната тръба в следствие на извънматочна бременност. Яйчниците запазени, но този, който остана с тръба е почти неработещ. Засечена в продължение на години овулация 1-2 пъти годишно. И въпреки всичко, нещата се случиха, след 4 инсеминации, 1 ин витро, имам две спонтанни бременности.
Нормално е да се чувстваш така, ще минеш през период на самосъжаление, на гняв, на безпомощност, но на края всичко ще се подреди. Толкова си млада, а и репродуктивната медицана е на добро ниво, няма начин да няма начин :wink:
« Отговор #19 -: Януари 03, 2015, 11:21:55 am »
Благодаря ви за подкрепата, момичета. Ще споделям по нататъщно развитие. Дано е от полза за други. За сега се старая да не мисля за това. Ще видим по напред. Благодаря ви, още веднъж.