Сперматогенеза
Това е сложен процес на постоянно производство на родителски клетки (сперматогони), които образуват изходния материал — първичните сперматоцити. Те притежават пълен комплект от гени, идентични с гените на други клетки в организма. Първичните сперматоцити претърпяват специализирано деление (мейоза), при което се разполовяват, за да се получи цяло поколение от клетки с намалено наполовина количество на гени — сперматиди. Те се развиват, узряват и образуват зрели подвижни сперматозоиди.
• 74 дни са необходими от делението на сперматогона до производството на полуподвижната сперма;
• 20 дни са необходими на спермата да премине шестметровия епидидим, докато добие подвижност;
• най-малко 6 дни е престоят й в семепровода преди еякулация.
мерси мini!аз четох в линковете които е дала black_rose,но това,което не ми стана ясно е:
може ли в крайна сметка да се прави секс всеки ден или по два пъти на ден и да са си годни сперматозоидите,защото от цялото инфо излиза,че въпреки че се произвеждат непрекъснато(мейозата,престоят им в каналчетата докато узреят и т.н.),не е едно и също да се изхвърлят с еякулата веднъж няколко милиона и след ден примерно пак,както да се изхвърлят тези милиони всеки ден или по-два пъти!!!ако е по-често ще се изразходят по-бързо тези които са в семепровода готови,а за доузряването на следващите ще са необходими пак 6 дни,нали така...изобщо не смятам предните процеси,щото пък става много сложно,поне за мойта глва
та въпросът ми може и да се стори малко тъп,ама е: всеки ден може ли да се прави секс и да са узрели сперматозоидите?и няма ли да са по-малко на брой ако е с такава честота бебеправенето?все пак както и за спермограма се изисква няколко дни въздържание(3-5),предполагам,че точно за да са повече зрелите..
от друга страна четох статия(тук в зачатие-http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=660&Itemid=13),че при някои мъже(говори се предимно за мъжете с намалени показатели),след повечко дни (е става въпро за доста дни,де..)въздържание намалява броят на годните сперматозоиди,сякаш от по-дългия престой в семепроводите се "повреждат"-грубо казано..?
остава въпросът -през ден или всеки ден да се правят опити?или колко често в крайна сметка?
п.п. извинявам се ,ако съм досадила на някой,но аз лично немога да си сметна и схвана колко често е най-добре