0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Тази година ми откриха поредният полип,като този е цервикален и "запушва"входа към матката.МБ ми е чиста,нямам наличие на хламидия ,сега остава въпроса какво и кое по-напред и дали е възможно и двете да станат в рамките на 1 менструален цикъл?
 Посъветвайте ме какво да направя по-напред?
Познат лекар ми каза,че ако си направя цветната снимка преди отстраняване на полипа,съм можела да предивикам разпространението му в матката.. :(.След което ми каза,че не мога да си направя цветна снимка след хистероскпията,в рамките на 1 месец,защото раничката предизвикана от хистероскопията се нуждаела от време и зарастване и ако съм го направела съм можела да предизвикам инфекция.
 Да си призная честно съвсем се обърках.Исках да направя и двете процедури през декември,но май ще се наложи да почакам.А и не знам до колко да вярвам на мнението на този лекар....Затова очаквам вашите с нетърпение,а ако отговорят и "преминали по този път" ще съм още по-щастлива.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Re: Хистероскопия и цветна снимка-кое по-напред?
« Отговор #1 -: Декември 06, 2007, 07:36:32 am »
Защо бързаш толкова  :D
По-добре си ги направи едно след друго и така дори ще избегнеш и дискомфорта и усложненията /дано да няма такива все пак, но човек трябва и за това да помисли/
Според мен е добре единият месец да се направи Хистероскопия /първият/, а след това Цветна снимка.
Успех!
Дано всичко мине добре и резултатите да са хубави :D

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #2 -: Декември 06, 2007, 08:12:37 am »
Съвсем ясен е бил доктора като ти е обяснил, че не може да се правят безразборно - това са сериозни процедури, дори хистероскопията е оперативен метод. Това не е като да отидеш на зъболекар и да поискош и двата зъба да ти оправят едновременно. Щом искаш да ти решишат проблемите, а не да си създавош нови и още по-сложни е редно да изпълняваш лекарското предписание, ако имаш съмнения в решението на доктора, отиваш но друг и сравняваш мненията. Но щом имаш полип е ясно че трябва да бъде отстранен и това става с хистероскопия. Какво ще видиш ако направиш снимката преди и след това - не си ли се замисляла, сако я направиш преди хистероскопията ще се вижда , че има нещо в матката и вероятно нама да пропусне контраста през тръбите. Докато след хистероскопията ще се вижда дали пропускат и тръбите, след като е махнат вече полипа, който със сигурност е пречил. Мисли не за това, колко бързо да претупаш нещата, а за това да направиш най-правилното за своето здраве. :)

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
« Отговор #3 -: Декември 06, 2007, 08:39:24 am »
Какво ще видиш ако направиш снимката преди и след това - не си ли се замисляла, сако я направиш преди хистероскопията ще се вижда , че има нещо в матката и вероятно нама да пропусне контраста през тръбите. Докато след хистероскопията ще се вижда дали пропускат и тръбите, след като е махнат вече полипа, който със сигурност е пречил. :)
Марина-полипа ми не е в матката , а на шийката.
Другото което е не виждам връзка между пропускливостта на тръбите и полипа на шийката.Ако има полип на входа на тръбите само тогава би оказало влияние върху резултата от цветната снимка нали?
*
« Отговор #4 -: Декември 06, 2007, 12:55:37 pm »
Аз също не виждам нищо неясно в думите на лекаря. Много ясно и точно ти е обяснил реда на процедурите.
Нищо няма да загубиш с един месец изчакване.
Въоръжи се с търпение. Ще бъде възнаградено. :wink:

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
« Отговор #5 -: Декември 06, 2007, 14:10:43 pm »
Не съм те разбрала къде е полипа пък и не съм доктор, за да давам компетентни отговори, опитвам се да ти дам информация, на базата на това което знам.   :wink:
Ти имаш ясно дефиниран проблем и трябва първо него да оправяш. Полипите пречат на инплантирането и по-нататъшното развитие на ембриона. Освен че дразнят лигавицата отделят канцерогенна течност. Иначе ако държиш преди това на цветната снимка е напълно възможно да станат усложнения още повече, щом като полипа е на шийката , а именно от там се вкарва и контраста - не мислиш ли, че е така?
« Последна редакция: Декември 06, 2007, 14:17:45 pm от marina15 »

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
« Отговор #6 -: Януари 23, 2008, 14:59:07 pm »
Здравейте, зачетох се, защото декември след преглед с вагинален утразвук ми казаха, че имам полип на матката. След това лекарката каза, че трябва да направим цветна снимка, за походимост на тръбите (от 5 години правим опити за 2 дете), като веднъж каза, че първо трябва да се махне полипа, после че 1ва е цветната снимка. Направиха ми цитонамазка и микробиология, казаха да слагам полижинакс и януари след като ми свърши М. да отида отново, за да продължим. На 21 Януари ми направиха цветна снимка, като резултата е, че дясната тръба е запушена, а лявата съвем слабо се виждала. Попитах за полипа, отговора беше, че за него ще мислим следващия месец. Сега да пия ципрофлоксацин 5 дни и след това да се обадя на лекарката. Относно следващите стъпки които трябва да се предприемат казаха, че следва инсеминация и/или лапароскопия.
Но сега като се зачетох с тази тема, се притесних, защото според вас първо трябва да се махне полипа и после е снимката. Освен това, поне до колкото съм чела, не може да се прави избор между лапароскопия и инсеминация, а първо е редно да се направи лапароскопия и после евентуално инсеминация. Ще се радвам да чуя вашите мнения, защото поне за момента усещането ми е, че май трябва да се насоча към друг лекар.
« Отговор #7 -: Януари 23, 2008, 15:05:23 pm »
Здравейте, зачетох се, защото декември след преглед с вагинален утразвук ми казаха, че имам полип на матката. След това лекарката каза, че трябва да направим цветна снимка, за походимост на тръбите (от 5 години правим опити за 2 дете), като веднъж каза, че първо трябва да се махне полипа, после че 1ва е цветната снимка. Направиха ми цитонамазка и микробиология, казаха да слагам полижинакс и януари след като ми свърши М. да отида отново, за да продължим. На 21 Януари ми направиха цветна снимка, като резултата е, че дясната тръба е запушена, а лявата съвем слабо се виждала. Попитах за полипа, отговора беше, че за него ще мислим следващия месец. Сега да пия ципрофлоксацин 5 дни и след това да се обадя на лекарката. Относно следващите стъпки които трябва да се предприемат казаха, че следва инсеминация и/или лапароскопия.
Но сега като се зачетох с тази тема, се притесних, защото според вас първо трябва да се махне полипа и после е снимката. Освен това, поне до колкото съм чела, не може да се прави избор между лапароскопия и инсеминация, а първо е редно да се направи лапароскопия и после евентуално инсеминация. Ще се радвам да чуя вашите мнения, защото поне за момента усещането ми е, че май трябва да се насоча към друг лекар.
не съм мнодо наясно,защото досега не са ми откривали полип..,но от всичко прочетено стигам до извода,че  е най-добре да потърсиш второ лекарско мнение !!отговорът ще е по-достоверен(надявам се) :crossfingers: не се притенявай излишно предварително,изчакай да видиш какво ще каже втория лекар и тогава..
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!