0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Изследване за токсоплазмоза
« -: Декември 21, 2007, 21:26:11 pm »
Преди дни си правих изследване за токсоплазмоза Ig G, въпреки че моята лична лекарка смяташе, че нямало нужда. Сега имам следните резултати:

резулат         референтни граници
Токсоплазмоза Ig G – ELISA    191.001   IU/ml             13.5-15.5
Токсоплазмоза Ig G – РПХА    1:160   титър

Днес като й ги показах, така ме наплаши, можело да има проблем със забременяването, трябвало лечение...Явно не е много запозната и направо ме препрати за съвет с гинеколог. Вие как ще коментирате тези резулатати, има ли проблем?!
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Re: Изследване за токсоплазмоза
« Отговор #1 -: Декември 22, 2007, 07:14:26 am »
Мисля, че лекарката ти е права.
Антителата показват, че си била заразена, но дали в момента също си болна ще докаже Иг.М /неможе само с Иг.Г/
Потърси добър лекар и се лекувай, че това наистина е опасно
Ето прочети тук:
 Токсоплазмоза
и тук:
ОЩЕ

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #2 -: Декември 24, 2007, 23:10:23 pm »
Мерси, това съм го чела преди години...не мислех, че сега ще ми трябват практически съвети.
« Отговор #3 -: Декември 28, 2007, 17:34:39 pm »
Просто споделям, че си направих и Токсоплазмоза Ig M с отрицателен резултат. Сега вече съм по-спокойна.
« Отговор #4 -: Януари 26, 2008, 13:26:09 pm »
Мъжа ми ми подари коте, за да не ми е скучко в къщи докато го няма. В същото време правим опити за бебе. Сега разбирам колко е опасно едно коте в такъв момент. Задължително трябва да си направя изследвания, защото никога не съм се изследвала за токсоплазмоза (а и като малка съм имала коте).
Дали да го махнем от къщи? Или просто да прекратя всякакъв контакт с котето?
Как точно се нарича това изследване? Ако отида в лабораторията и просто кажа изследване за токсоплазмоза, ще ме разберат, нали?
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
« Отговор #5 -: Януари 26, 2008, 13:33:13 pm »
А може ли да изследваме самото коте? Ако то няма токсоплазмоза, значи няма опастност (след като си е домашно коте и не го пускаме навън?
То, че аз ще се изледвам е ясно. Но може котето да има, а аз още да не съм прихванала. Ще питам лекарите.
« Отговор #6 -: Януари 26, 2008, 13:39:21 pm »
Мъжа ми ми подари коте, за да не ми е скучко в къщи докато го няма. В същото време правим опити за бебе. Сега разбирам колко е опасно едно коте в такъв момент. Задължително трябва да си направя изследвания, защото никога не съм се изследвала за токсоплазмоза (а и като малка съм имала коте).
Дали да го махнем от къщи? Или просто да прекратя всякакъв контакт с котето?
Как точно се нарича това изследване? Ако отида в лабораторията и просто кажа изследване за токсоплазмоза, ще ме разберат, нали?
да ще те разберат в лабораторията:D!не се притеснявай и аз имам коте,излиза и по-двора..не съм се изследвала още(но ще го направя скоро)!това че е домашно не е гаранция по-принцип,защото ти влизаш с убувки в коридора и то се разхожда там и може да прихване по този начин!затова и има задължиелни ваксини,дори и да е домашна котката-ветеринарят ми беше обяснил,че има много спори които всъщност ние ги внасяме в къщи с убувките(не говоря конкретно за токсоплазмозата обаче)!
от всичкото инфо,което изчетох,разбрах че 80% от хората имат антитела срещу токсоплазмоза(т.е. са я изкарали безсимптомно в някой момент от живота си без дори да знаят)!ако някъде нещо съм сбъркала,моля някой да ме поправи :oops:
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
« Отговор #7 -: Януари 26, 2008, 14:01:16 pm »
Един наш познат лекар (който още в първи курс е работил във ветеринарна клиника) ми обясни, че дори и да има ваксина котето, тази ваксина предпазва самото коте от токсоплазмозата и помага на организма му да я изхвърли, т.е. то самото да не се разболее. Но изхвърляйки я чрез фекалиите пак е опасно за човека, който е в някакъв контакт (например почистваш му тоалетната). Трябва повече да го разпитам.
« Отговор #8 -: Януари 26, 2008, 14:11:49 pm »
виж това не го знаех :D;разпитай го и пиши,ще е полезно да знаем повече :wink:
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
*
« Отговор #9 -: Януари 26, 2008, 22:11:33 pm »
Ние имаме две котки. Като zабременях веднага се иzследвах (бях млада и zелена, не zнаех, че мерки се вzемат по рано). ИгГ и ИгМ бяха отр. След много четене и раzпитване стигнах до следния иzвод. Токсоплаzмоzа е много по вероятно да се хване от меките сирена, сурово мляко или недоиzпечено месо. Котките могат да са нисители на токсоплаzмоzа, ако майката им е била zареzана. Тоест дори и домаШни котки трябва да се иzследват. КотеШката тоалетна трябва да се чисти веднага Щом котката я полzва, zараzата се раzнясала след около 24 часа.
Magdalena78, не съм чувала zа такава ваксина zа наШите котки, а ги водя всяка година на реимуниzация.   :ask:

Всеки човек, прекарал вече болестта е имунен.
sasano, zначи няма място zа притеснение. Не може вече да я хванеШ.

« Отговор #10 -: Януари 26, 2008, 23:55:51 pm »
mile07, наистина трябва пак да поразпитам моя познат лекар. И ветеринара ще разпитам.
« Отговор #11 -: Януари 27, 2008, 00:51:18 am »
mile07, поразрових се в google.com. Намерих опсание на такава ваксина за котки в World Intellectual Property Organization. Одобрена е като интелектуална собственост в САЩ още 1997.
http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?WO=1991%2F00740&IA=WO1991%2F00740&DISPLAY=DESC

Странно защо обаче така и не успях да намеря наименованието на продукта за широкия пазар. Може все още да няма такава ваксина. За съжаление.
*
« Отговор #12 -: Януари 27, 2008, 10:30:40 am »
Magdalena78, благодаря zа линка. Ще попитам наШия ветеринар, когато ги водим таzи година. Но предполагам, че наистина я няма на паzара, zаЩото когато бях бременна и спеzиално иzследвахме котките не само zа токсоплаzмоzа, а и zа други вируси и бактерии той ниЩо не ми спомена. Но аz в Германия, а тук много неЩа са раzлични. Не им дават хапчета или инжекции като се раzгонят, а zнам че има такива в БГ. Тук направо ги стерилиzират.