0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Моля за препоръка за ендокринолог в София, за мой близък. Според мен става въпрос за диабет тип 2, днес видях резултатите от изследването. Досега не е провеждано лечение, много се надявам да се свържем със специалист, който да оцени състоянието и да бъде назначено лечение, но освен това да бъде оформено становище за пред ТЕЛК, тъй като близкият ми трябва да се яви на комисия след две седмици за продължаване на решението от ТЕЛК (с друга водеща диагноза, сърдечно заболяване). Според мен и становището на едокринолога би трябвало да се добави към документите и да се съгласува с досега провежданата терапия.
Притеснена съм от това, че времето е ограничено, консултацията би трябвало да се случи в започващата седмица, в краен случай следващата.
Ще бъда благодарна, ако коментирате и изследването. Имам вече свое мнение, но ако мога да го сверя, ще ви бъда много благодарна!

Глюкоза - 0 ва мин.        6.44 mmol/l     реф./венозна кръв: 3.8 - 6.1; периферна кръв: 3.5 - 5
Глюкоза - 60 та мин.      12.20 mmol/l    реф./ < 8.9 за мъже и небременни жени
Глюкоза - 120 та мин.    9.87 mmol/l      реф./ < 7.8 за мъже и небременни жени
Insulin (0 мин.)            34.01  mU/l        реф./ 2.6 - 25.0 на гладно
Insulin (60 мин.)          232.30  mU/l   
Insulin (120 мин.)        244.50  mU/l

HOMA (IR) индекс       9.73  индекс     реф./ < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

*
Re: Диабет тип 2- препоръчайте ми ендокринолог в София!
« Отговор #1 -: Февруари 21, 2016, 10:25:25 am »
marsi, не знам дали да пиша, защото не знам доколко включването ми е удачно. За жалост, аз имам много лош опит с ендокринолози, именно за диагностициране и лечение на диабет. Бях на около 20 години, когато ми лепнаха диагнозата на база някакви изследвания (вече не помня какви) и разни диети, които трябваше да следвам около година, но които явно се оказаха безполезни.
Та, накратко... 
Диагностицираха ме с Диабет тип 2: Неинсулинозависим захарен диабет. Започнах лечение със Сиофор 1000, от който след известно време, започнах да чувствам дискомфорт. Нов лекар, нов преглед, изследвания (та чак в Германия пращаха за резултат...). Нищо. Диагнозата остана, смениха ми лекарствата (Авандамет или нещо такова). Е, да, ама на мен пак ми е зле. Ендокринологът казва, нищо ти няма, изследванията не показват нищо тревожно, така...В един момент пак се наложи да сменя Авандамета, защото го спряха от производство. Изписаха ми Метфодиаб 850 (стига да не бъркам, още се мотаят разни блистери из вкъщи). Тогава вече ми разказаха играта. За по-малко от месец свалих 8-9кг (станах 40!). Започнах да пропускам хапчета, защото усещах, че проблемът е от тях. Започна често да ми е лошо, изпадах няколко пъти в хипогликемия, спешното в Пирогов... Абе, спомени, които не искам да помня. Бях при още двама ендокринолози и всички вдигаха рамене, за тях проблем нямаше. Всичко това се развива в рамките на 6 години. Накрая ме свързаха с Начев. Той още като ми погледна всички стари резултати и отсече: Диабет няма! Прие ме в отделението по ендокринология, за да ми направят подробни изследвания и ме изписаха БЕЗ диагноза диабет. Друг е въпросът, че там откриха високото ТСХ и започнахме лечение. Преди това 2 пъти ме караха да пускам ТСХ и всеки казваше, че там проблем няма и всичко е наред.
Няма да казвам, че до ден днешен съм си при Начев, но вече за щитовидната, а не за Диабет. Та, не знам доколко той би ви бил полезен в случая, защото вярно, че той ми разреши проблема с "диабета-фантом", но пък все ми се струва, че повече се занимава със щитовидна жлеза.
За протокола, ходила съм при следните "доктори" (тези, които помня): Тодор Стойков (не знам къде работи сега, въртеше се в Хасково и София), Красимир Визев (и той някъде изчезна, по-рано беше в Ендокринологията, стара сграда), Веселин Демирчев и Владимир Попов (тези някъде във ВМА бяха, мисля).
Надявам се да откриете правилния доктор и правилното лечение. Като човек, изпатил си от това, не пожелавам на никого този кошмар.
Много успех и късмет на твоя близък!
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Re: Диабет тип 2- препоръчайте ми ендокринолог в София!
« Отговор #2 -: Февруари 21, 2016, 11:46:32 am »
Златето, много благодаря, за споделената информация!
Напълно разбирам това, през което си минала, добре че в крайна сметка е уточнена диагнозата и назначено правилното лечение.

Точно това е едно от притесненията ми, да се съгласува лечението на диабета с досега приеманите лекарства, свързани със сърдечния проблем (касае се за слединфарктно състояние, стабилизирано уж), защото по отношение на досегашното лечение вече имаше някакви прояви на непоносимост.
Към някой от първоначално назначените медикаменти имаше алергична реакция, това наложи спиране на всичко и замяна с други аналогични медикаменти.
Но независимо от конкретната терапия, а минахме през различни варианти, не се постигна усещане за комфорт поне донякъде, а напротив- чести кризи, свързани с отпадналост, понякога почти до колабиране.... абе не са добре нещата, и все се чудехме дали не е следствие от отслабената сърдечна дейност или реакция към някое от лекарствата.....
А за необходимостта да се направи натоварването с глюкоза, говоря сигурно от година и половина вече и няма кой да ме чуе, не можел да ходи сега да го дупчат на всеки час - мъже, какво да ги правиш....
Сега като направихме най-накрая изследването, разбирам откъде са идвали кризите, очаквах да не са добри резултатите от ОГТТ, но това което виждам направо ме изплаши.   
Ох, оплаках ви се.
« Последна редакция: Февруари 21, 2016, 11:52:37 am от marsi »

*
Re: Диабет тип 2- препоръчайте ми ендокринолог в София!
« Отговор #3 -: Февруари 21, 2016, 11:59:37 am »
Офф, аз сега намерих моите резултати от обременяването с глюкоза (75г):

Глюкоза - 0 ва мин.       5,8 mmol/l     реф./венозна кръв: 3.8 - 6.1; периферна кръв: 3.5 - 5
Глюкоза - 120 та мин.   5,0 mmol/l     реф./ < 7.8 за мъже и небременни жени

Insulin (0 мин.)              2,3  mU/l        реф./ 2.6 - 25.0 на гладно
Insulin (120 мин.)          11,4  mU/l

HOMA (IR) индекс          0,6  индекс    реф./ < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

На мен на 60-та мин. не са ми мерили стойности (или ми липсват нещо), но само виж на какви резултати толкова лекари са ме лекували за Диабет. Да беше се сетил някой да ми направи обременяването по-рано ли... Моля се да попаднете на добър лекар. Стискам палци всичко да се развие по най-добрия начин.

"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Re: Диабет тип 2- препоръчайте ми ендокринолог в София!
« Отговор #4 -: Февруари 21, 2016, 12:22:53 pm »
Marsi, за съжаление не мога да помогна с предложение за добър ендокринолог в София. Добре е обаче да пуснете и гликиран хемоглобин. Диабет2 не е никак приятно заболяване, но при добра ... дисциплина на начина на живот може да се контролира. Може и да се комбинират лекарствата заедно стези за сърце, дори да се приемат като хранителни добавки, но всичко опира до промяна на цялото разбиране за начина на живот, което в същност е най- трудното. Тези мъже ... В повечето случай в такива ситуации се говори за метаболитен сидром, който опира в крайна сметка до това каква храна слагаме в устата си и какви мисли в главата. Имам си го едно такова на, което главата му увря (почти) чак след като мандалото хлопна.
Обременяване с глюкоза не е правено защото клетките в случая се "къпят" в инсулин, но не могат да го усвоят.
Имам и друго какво да кажа, но не съм лекар и не ми е работа. Дано бързо намериш точния специалист.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Диабет тип 2- препоръчайте ми ендокринолог в София!
« Отговор #5 -: Февруари 21, 2016, 12:25:47 pm »
Златето, добри са ти резултатите според мен. HOMA е с идеална стойност, изненадва ме, че няма стойности на 60-та мин., това е много показателно- как реагира жлезата след натоварването и дали пада стойността на 120-та мин.
В общи линии резултатите изглеждат добре, единствено може би е малко висока стойността на глюкозата на гладно, но това може и да се дължи на конкретно приетото от предната вечер и да е моментно. 

А при нас стана така, че човекът дори не беше хапвал нищо предната вечер, защото му беше много лошо, значи последното хранене е било предишният ден на обяд, а виж каква е стойността на глюкозата на гладно.....

*
Re: Диабет тип 2- препоръчайте ми ендокринолог в София!
« Отговор #6 -: Февруари 21, 2016, 12:38:00 pm »
avallon, да, диетата е най- важното и сега като се видя какъв е резултатът от изследването, се надявам на по-отговорно отношение.
Иначе аз отдавна съм влязла в ролята на досадника дето постоянно да напомня кое е правилно ... та дано сега има някакво съобразяване.

Благодаря за гликирания хемоглобин, и това ще изследваме.
« Последна редакция: Февруари 21, 2016, 13:08:00 pm от marsi »

*
Re: Диабет тип 2- препоръчайте ми ендокринолог в София!
« Отговор #7 -: Февруари 21, 2016, 13:07:34 pm »
avallon е права за гликирания хемоглобин. Дава не малко ценна информация. Пак за справка, при мен стойностите са били: 5,47; 4,80; 5,50; 4,97 и подобни... само веднъж виждам, че са ми измерили 6,10. 

Това за 60-тата минута и мен ме учуди, но по-скоро е моя "загуба" на резултата. За глюкозата на гладно  и аз предполагам, че е нещо моментно, защото обикновено нямам стойности над 4,5-5,0. Между другото, аз в един момент спрях да спазвам каквато и да е диета и дори от сладко не съм страняла, напротив. С хапчетата беше кошмар и по-скоро имаше ситуации, в които шоколадите ме спасяваха. В болницата също си похапвах сладичко "под масата", така че няма какво да се учудваме на резултата :lol:
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Re: Диабет тип 2- препоръчайте ми ендокринолог в София!
« Отговор #8 -: Февруари 21, 2016, 13:44:21 pm »
До колкото помня стойности над 6 показват, че глюкозния обмен е извън контрол.  Гликирания хемоглобин показва какви нива на кръвна захар са се поддържали във времето назад до 3мес. Всеки един ендокринолог едва ли не е  длъжен да иска такова изследване ако има дори съмнения за диабет, независимо кой тип.
Още нещо - апаратчето за мерене на захар е много полезна вещ, а в днешните времена почти като апарата за кръвно. По необходимост се сдобихме с такова ,  мери още нивата и на покочната киселина и на холестерола
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Диабет тип 2- препоръчайте ми ендокринолог в София!
« Отговор #9 -: Февруари 21, 2016, 14:53:53 pm »
marsi, свекърва ми е с диабет тип 2, доста тежък, лекува я кварталната ендокриноложка, не знам дали се справя добре. водили сме я и при Начев, даже лежа в клиниката му за проследяване.

ако искаш, отидете при Емил Начев и разговаряйте. той уж се води повече към щитовидна жлеза, но и от това разбира. в крайна сметка, диабетът е заболяване с ясно поведение. важно е да се обхване целият спектър от болежки на човека и всички медикаменти, които той приема, защото някои може да "се бият". при свекърва ми, единствен Начев направи такава ревизия на медикаментите й, а тя е с Хашимото, диабет, хипертония, коксартроза и какво ли още не. останалите само блъскат медикаменти, всеки от областта, която си знае.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Диабет тип 2- препоръчайте ми ендокринолог в София!
« Отговор #10 -: Февруари 21, 2016, 15:19:37 pm »
Marsi,мъжа ми е с такъв диабет от лятото...започна първо с високо кръвно,след това и диабет...дудна аз,че килата са му много ама кой да ме слуша...най-накрая взе,че се стресна и отиде на лекар...личния ни е вътрешни болести изписа му първоначално метфогама,но не му бе добре от него и го прати на ендокринолог та тя му изписа сиофор 850 мг. Въпросните лекари са в студентска поликлиника..аз също мисля,че Начев ти е вариант преди всичко е ендокринолог какво значи с щитовидни жлези да се занимава те пак са си към ендокринологията :)
Най-важно е да се свалят килограмите и както е казала Авалон изцяло да си промениш начина на живот,трудно е,но не и невъзможно...
*
Re: Диабет тип 2- препоръчайте ми ендокринолог в София!
« Отговор #11 -: Февруари 21, 2016, 16:09:52 pm »
Благодаря, jam и Алекс!
Да, комбинацията от всички лекарства ми е една от тревогите, много благодаря за насоките!

А при д-р Начев може да се отиде само на свободен прием без направление, нали, с такова впечатление съм останала.......?

*
Re: Диабет тип 2- препоръчайте ми ендокринолог в София!
« Отговор #12 -: Февруари 21, 2016, 19:31:41 pm »
Преди години имаше опция за преглед с направление при него в Ендокринологията в Майчин дом, към настоящия момент - нямам представа. Аз съм ходила само на платен прием.
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Re: Диабет тип 2- препоръчайте ми ендокринолог в София!
« Отговор #13 -: Февруари 21, 2016, 20:59:40 pm »
 Александровска  д-р Шабани. На половината ми приятелки мъжете им ходят при него.Повечето са с диабет и сънна апнея. Масово са доволни от доктора и отделението.То честно казано половината Видин ходят там.
Надявам се да ти е полезна информацията.
*
Re: Диабет тип 2- препоръчайте ми ендокринолог в София!
« Отговор #14 -: Февруари 21, 2016, 21:27:40 pm »
Марси, привет и от мен! Да добавя, че и движението е много важно. Не е задължително дори да се тича, просто половинчасова разходка върши чудеса. Е, ако е на бърз ход, би било още по-добре. Предполагам, че лекарят ги е споделил тези неща.
Моят мъж е с високо кръвно, както и диабет 2. В момента сам си наложи да свали 10 кг. Да видим какъв ще е резултатът. При него не е чак толкова зле положението, контролира се медикаментозно. А и като има предразположеност, честно казано, не си представям как ще спре да взима хапчета колкото и да му се иска.

*
Re: Диабет тип 2- препоръчайте ми ендокринолог в София!
« Отговор #15 -: Февруари 22, 2016, 23:30:33 pm »
tanj74 и blue_sky, много благодаря за споделените мнения!

Днес отидохме до личния лекар, и добре че го направихме, защото се оказа, че е нужно преди консултацията с ендокринолога да се изследва и гликиран хемоглобин, и белтък в урината, което ще направим утре.
А във връзка с ТЕЛК, вписа в рецептурната книжка новата диагноза, сега трябва отново да заверим книжката в ЗК. А допълнително към документите ще бъде добавено и становището на ендокринолога.

Иначе, чух се с д-р Начев сутринта, бяхме се уговорили за евентуален преглед утре или другиден, но с оглед допълнителните изследвания не съм сигурна, че ще успеем. Другият вариант е да отидем в Александровска болница.

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Диабет тип 2- препоръчайте ми ендокринолог в София!
« Отговор #16 -: Февруари 23, 2016, 11:38:42 am »
Да се включа и аз. Не мога да препоръчам ендокринолог, ходила съм само при един във ВМА, но не останах нещо доволна. Но споделям на 100% написаното от другите момичета. за диетата, начина на живот, движението. По принцип метформинът се води хранителна добавка, доколкото знам, но може да има неприятни странични ефекти, като гадене например. Затова е хубаво да се приема с храна.
Изцяло трябва да се промени начинът на хранене, но наистина е доста трудно :( Аз засега не успявам, признавам си. Иначе, Марси, резултатите хич не са добри, доста изразена форма на Диабет тип 2 е това, само като видиш стойностите и на инсулина, и на глюкозата на гладно - става ясно. Много показателно е, че дори на 120 минута инсулинът почти не е спаднал. Задължително трябва да се тества и гликирания хемоглобин, както казаха и другите.
Успех, дано се справите.

Златето, изследванията ти показват, че инсулинът на гладно е доста нисък - виж, че е под долна граница, а глюкозата на гладно е много близо до горна, почти 6. Липсата на изследване на 60 минута пък е недопустима, тогава е може би най-показателно взаимодействието между инсулина и кр.захар.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Диабет тип 2- препоръчайте ми ендокринолог в София!
« Отговор #17 -: Февруари 24, 2016, 01:03:13 am »
Сикс, благодаря че коментира, да, не са добри резултатите, а това че инсулинът на 120мин. изобщо не пада, много ме притесни.

Ето изследванията от днес:
КЗП
Глюкоза- профил 8ч.    7.65  mmol/l    реф./ 3.5 - 6.1
                         12ч.    6.2   mmol/l   
                         16ч.    6.0   mmol/l
Гликиран хемоглобин     5.4%              реф./ 4 - 6
--------------------------------------------------------------------------
Уринен албумин/Крeатинин ( UACR )      *Профил
Микроалбумин в урина    >400.00  mg/l    реф./ 0 - 20
Белтък в урина                  2.286 g/L


При кръвно-захарният профил първото изследване е на гладно, следващите две са при наличие на храна.
Интересното е, че гликираният хемоглобин е в норма.
/Гликиран хемоглобин се определя лабораторно по специална методика и отразява средната концентрация на плазмена глюкоза през последните два-три месеца./
 
От друга страна е отчетен албумин в урината, т.е. това поддържано състояние вече е дало отражение върху бъбреците.
Ще видим какво ще каже ендокринологът.
« Последна редакция: Февруари 24, 2016, 01:33:42 am от marsi »

*
Да допълня.
Освен изследванията дотук, бяха направени допълнително някои бъбречни и чернодробни изследвания, където също имаше показатели извън норма. Също ехография на вътрешни органи (за панкреаса: уголемен в зоната на гравата, с нехомогенна структура и псевдокистозни зони, останалите органи добре).

Доколкото разбрах от ендокринолога, това което се наблюдава не е съвсем типично за диабет тип 2 (нивата на инсулина са твърде високи), препоръката е допълнително да се направи ЯМР на панкреас.

Ще бъда благодарна за всяко споделяне, ако някой има наблюдения за подобен случай, или някаква допълнителна информация!
« Последна редакция: Март 15, 2016, 02:39:18 am от marsi »